Llibertat, fantasia i ritme a través del vent Llibertat, fantasia i ritme a través del vent
'El vent entre les canyes' arriba a les pantalles també doblada al català Llibertat, fantasia i ritme a través del vent

El film d’animació El vent entre les canyes, de producció francesa, belga i suïssa, està conformat per 5 curtmetratges amb una durada total de 62 minuts que pots veure als cinemes també en català. Cada història se centra a mostrar un missatge i un valor per a la canalla, però que també cal recordar als adults. La majoria giren entorn la llibertat i es van narrant en vers i música original, de la mateixa manera que cadascun d’ells està realitzat amb una tècnica de dibuix diferent però molt tradicional. Les històries són presentades amb certa rima per la Xibeca, una òliba que fa un resum de cadascun i destaca els valors més útils per als més petits.

A Randes i dragó (5 minuts) una nena vol jugar a cavallers, i vols demostrar que les nenes poden jugar a jocs de nens o al contrari, ja que tots tenen la llibertat de poder triar joguina o activitat. També es mostra un cant al feminisme, ja que es veu com una nena lluita contra els cànons establerts per a la societat. 

Al segon, La caça del dragó (6 minuts) es mostra l’estreta relació entre una princesa i una dragona, i deixa entendre que l’amistat no entén de races, edat, espècie, ni res, està per sobre de totes les coses. A més, els nens han de deixar volar la seva imaginació i viure fantasies, no han de deixar de banda la seva condició d’infants i madurar quan els adults els hi diguin, ja que per això són nens.

Al tercer conte, La nena i la nit (8 minuts), s’hi explica la por que tothom té a la nit, sobretot els nens i els animals, ja que priva de la llibertat. En aquest curt es demostra la vida amb camp i com una nena petita s’ha de fer càrrec de les tasques de la granja, cuidar i protegir al seu germà petit i als animals i la responsabilitat que implica. De la mateixa manera es demostra l’amor per a les criatures, però sobretot com és de necessària la llibertat i com amb positivisme, força de voluntat i valentia es poden vèncer les pors. 

La unicorn (13 minuts) és el penúltim curtmetratge, centrat en una bella criatura mitològica que anhela ser lliure i tornar al seu estimat bosc. Tota la història està envoltada d’alegria gràcies als acords musicals que l’acompanyen, però sobretot de fantasia i de creure en criatures úniques. Per altra banda es mostra com la depressió pot acabar en malaltia. A més, el poder i les riqueses no donen la felicitat i ningú pot decidir sobre la vida dels altres, ja que no tot el que un pensa o vol pot ser el que la resta desitja.

Mentre que a la darrera història, la qual porta per títol la pel·lícula, El vent entre les canyes (26 minuts), es fa un cant a la llibertat d’expressió, una oda a la música la qual porta la felicitat i, fins i tot, pot curar malalties gràcies a les seves agradables notes i melodies. Tot és mostrat sota un trobador com a protagonista que donarà ritme a les vides de tot un poble.

En definitiva, la proposta està recomanada per a la infància a partir de 5 anys, per tal que puguin entendre el missatge que transmet cada història. A més, mostra tot un exercici d’art en l’animació, creada amb molt afecte i amb un traç tradicional, amb línees fines i clares. El film és distribuït per Pack Màgic, que des del 25 de gener ja està disponible als cinemes, es pot gaudir també en llengua catalana.

Veredicte

El millor: L’animació tradicional és impressionant així com els missatges individuals i ben triats a cada història.

El pitjor: No està enfocada per a tots els nens, ja que podrien perdre’s amb el que vol transmetre o els pot avorrir als més grans. 

Nota: 6

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Mutacions cinèfiles

Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També col·labora amb altres mitjans pels quals realitza la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i internacional, així com esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges, Jurat de la Crítica al Barcelona Film Festival, a TerrorMolins i a Sant Cugat Fantàstic. És membre de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC). Col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*