today-is-a-good-day

Què és cinema català segons els Premis Gaudí?

- Advertisement -

Els Gaudí són la festa del cinema català. Sí… però fa anys la pel·lícula de Juan Antonio Bayona, A monster calls, es va endur 8 Premis Gaudí. Entre els guardons hi havia el de Millor Pel·lícula en llengua no catalana i Millor Direcció. L’altra gran triomfadora de la nit va ser La Propera Pell amb 3 premis. Davant aquest panorama molta gent es va preguntar per què un film com A monster calls, rodat en anglès i fins a un cert punt made in Hollywood competeix als Premis Gaudí. Aquest 2024, per exemple, La sociedad de la nieve no computa com a cinema català i està nominada a Millor Pel·lícula Europea.

En altres paraules, n’hi ha prou que la direcció d’un film sigui catalana perquè opti als guardons de l’Acadèmia del Cinema Català? La resposta és no, però cal matisar el què i el perquè…

- Advertisement -

Premis Gaudí 2024
Premis Gaudí 2024

L’aparador del cinema català

- Advertisement -

El pròxim 4 de febrer tindrà lloc la 16a edició dels Premis Gaudí, la festa del cinema català que fa un reconeixement a aquelles pel·lícules i als professionals catalans que han participat en diferents produccions, estrenades oficialment a Catalunya al llarg de l’any. Per tal de poder-se presentar, els projectes han de complir una sèrie de requisits com ara “ser una pel·lícula catalana” o comptar amb “talent català”. Cal tenir en compte que els llargmetratges que es presenten han d’haver estat estrenats a Catalunya dins l’any natural i haver estat, com a mínim, 7 dies no consecutius en pantalla a Catalunya (a comptar des de la data d’estrena).

Però a què es refereixen exactament? Donem un cop d’ull a les bases dels Gaudí per entendre una mica millor aquesta terminologia. Segons el document oficial dels premis, una pel·lícula catalana és aquella que “està participada en un mínim del 20% per una productora domiciliada a Catalunya”. A més a més, ha de comptar amb professionals catalans i “elements de catalanitat”. Tot això es valora a través d’un sistema de punts. Per tal de poder presentar un projecte als Premis Gaudí i ser considerat cinema català, aquest ha de sumar-ne com a mínim 6.

cinema català

cinema català

Dins aquesta taula de punts s’hi poden trobar elements com ara el director o els actors (principals o secundaris) però també d’altres com el vestuari, maquillatge, direcció de fotografia i artística, etc. Cadascun d’aquests elements té un valor que equival a 1 o 2 punts. El que més es té en compte i, per tant, valen dos punts són el director, productor i guionista, la resta sumen un punt cadascun.

La llengua no és un factor

Aquest criteri sobre què és cinema català no té en compte l’idioma dels films. És a dir, més enllà d’encaixar a la nominació a Millor Pel·lícula (que sí que ha de ser en català) no es té en consideració la llengua en què es parla. Dit d’una altra manera, si el film no és en català, optarà a la categoria de Millor pel·lícula en llengua no catalana i podrà ser nominada a qualsevol altra categoria. Això sí, sempre que sumi els sis punts que mencionàvem abans.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents