Què és el ‘cinema català’ segons els Gaudí? Què és el ‘cinema català’ segons els Gaudí?
Requisits i normativa dels guardons de l'Acadèmia del Cinema Català Què és el ‘cinema català’ segons els Gaudí?

Fa dos anys la pel·lícula de Juan Antonio Bayona, A monster calls, es va endur  8 Premis Gaudí entre els quals hi havia Millor Pel·lícula en llengua no catalana i Millor Direcció. L’altra gran triomfadora de la nit va ser La Propera Pell amb 3 premis. Davant aquest panorama molta gent es va preguntar per què un film com A monster calls, rodat en anglès i fins un cert punt made in Hollywood competeix als Premis Gaudí. En altres paraules, n’hi ha prou amb que la direcció d’un film sigui catalana perquè opti als guardons de l’Acadèmia del Cinema Català? La resposta és no però cal matisar el què i el perquè…

El pròxim 27 de gener tindrà lloc l’11a edició dels Premis Gaudí, la festa del cinema català que fa un reconeixement a aquelles pel·lícules i als professionals catalans que han participat en diferents produccions, estrenades oficialment a Catalunya al llarg del 2018. Per tal de poder-se presentar, els projectes han de complir una sèrie de requisits com ara “ser una pel·lícula catalana” o comptar amb “talent català”. Cal tenir en compte que els llargmetratges que es presenten han d’haver estat estrenats a Catalunya dins l’any natural  i haver estat, com a mínim, 7 dies no consecutius en pantalla a Catalunya (a comptar des de la data d’estrena).

Però a què es refereixen exactament? Donem un cop d’ull a les bases dels Gaudí per entendre una mica millor aquesta terminologia. Segons el document oficial dels premis, una pel·lícula catalana és aquella que “està participada en un mínim del 20% per una productora domiciliada a Catalunya” i, que a més a més, compta amb professionals catalans i “elements de catalanitat”. Tot això es valora a través d’un sistema de punts i, per tal de poder presentar el projecte als Premis Gaudí i, per tant ser considerat cinema català, aquest ha de sumar-ne com a mínim 6.

cinema català

cinema català

Dins aquesta taula de punts s’hi poden trobar elements com ara el director o els actors (principals o secundaris) però també d’altres com el vestuari, maquillatge, direcció de fotografia i artística, etc. Cadascun d’aquests elements té un valor que equival a 1 o 2 punts. El que més es té en compte i, per tant, valen dos punts són el director, productor i guionista, la resta sumen un punt cadascun.

Pel que fa a talent català, des de l’Acadèmia es considera que és tot allò que “aporten professionals catalans o residents a Catalunya contribuint a l’èxit de les pel·lícules en què han participat”. L’últim cas destacat de premi “talent català” va ser el Gaudí de Laia Costa per la pel·lícula Victoria, del director alemany Sebastian Schipper, que tot i no poder ser considerada cinema català segons la taula de punts que hem vist si va comptar amb la nominació (i premi) de la seva actiu protagonista.

Aquest any, per exemple, opten a premis com a talent català en produccions estrangeres Óscar Faura per Jurassic World: the fallen kingdom o l’actor Eduard Fernández per la producció hispano-iraniana Todos lo saben.

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*