today-is-a-good-day

2019: l’any més cinèfil de la dècada (gràcies a Disney)

- Advertisement -

El 2019 ha estat el millor any pels cinemes de la dècada. 105,5 milions d.’espectadors (o millor dit, entrades venudes) suposen un augment del 8% respecte el 2018. Traduït en diners els cinemes espanyols van recaptar 624 milions d’euros (7% més que el 2018). Aquesta és la millor xifra de la dècada i consolida la tendència a l’alça en un any, però, amb un allau de grans estrenes que han fet pujar les xifres fins a aquests nivells.

- Advertisement -

Aquest augment té un protagonista molt clar: Disney. Gairebé el 40% de tots aquests espectadors corresponen a 7 pel·lícules de la major estatunidenca. El film Padre no hay más que uno de Santiago Segura és l’únic que no ve dels Estats Units i s’ha convertit en el més taquiller del cinema espanyol. Un total de 15,9 milions d’espectadors van optar per cinema espanyol (un 15% del total).

- Advertisement -

Altres dades interessants de l’estudi publicat per Comscore és que Espanya és el país europeu on més ha crescut l’afluència als cinemes durant els darrers anys. En el període 2013-2019 l’increment d’espectadors ha estat d’un significatiu 37%. Segurament també hi ha influït que el preu mitjà de les entrades (5,91€) es mantingui per sota de la mitjana europea (6,28€) i que hi hagi 77 pantalles per cada milió d’habitants, la segona xifra més alta després de França (91).

Tot plegat en un entorn on després del moment més dur de la crisi hi ha hagut dues tendències clares: la primera ha estat la baixada de preus i la segona l’augment dels espectadors. L’any 2010 el preu mitjà era de 6’52€, més de 50 cèntims de l’actual. I tot plegat en un entorn on han anat tancant sales històriques de cinema i s’han anat concentrant en nuclis grans de població.

Altres dades rellevants son les de les àrees més cinèfiles. Madrid amb un 19,6% dels espectadors i Barcelona amb un 13,1% son les províncies que aporten més negoci als exhibidors (quasi un terç del total). Completen el top 5 València (6,2%), Alacant (4,8%), Sevilla (3,8%).

Si voleu saber com li va al cinema català podeu veure en aquest article.

https://elcinefil.cat/2019/11/03/alerta-cultural-el-cinema-catala-toca-fons/

Si voleu saber com ens comportem els catalans respecte el cinema ho podeu veure en aquest article.

https://elcinefil.cat/2019/11/11/catalunya-el-4t-territori-mes-cinefil-deuropa/

Si voleu entendre l’impero de Disney ho podeu entendre millor en aquest article
- Advertisement -

https://elcinefil.cat/2020/01/03/disney-la-maquina-perfecta-de-fer-diners/

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents