‘El método Kominsky’: l’humor per combatre l’envelliment ‘El método Kominsky’: l’humor per combatre l’envelliment
La nova sèrie de Netflix que ha enamorat al públic ‘El método Kominsky’: l’humor per combatre l’envelliment

Hi ha coses que no entenc. Netflix ens té acostumats a fer grans campanyes de publicitat i màrqueting abans, durant i després d’haver estrenat una sèrie o pel·lícula a la seva plataforma. Fa uns mesos trobava publicitat sobre Élite gairebé fins i tot a la sopa. El mateix passa quan estan apunt d’estrenar una nova temporada d’Stranger Things. O l’última: Roma (una pel·lícula magnífica, per cert!). Quants de vosaltres heu sentit a parlar de l’estrena de El método Kominsky? Resulta que és l’últim projecte de Chuck Lorre, i el van estrenar el 16 de novembre, i… no m’estranyaria que acabés entre els rànquings de les millors sèries d’aquest 2018.

Chuck Lorre és el creador de sèries d’èxit com Mom, Dos hombres y medio i The Big Bang Theory, i ara ens sorprèn amb una combinació de comèdia i drama que té com a resultat un producte cuidat en tots els detalls. Probablement per escriure aquesta sèrie s’ha inspirat en el moment vital que ell mateix està vivint (actualment té 66 anys). I ara és difícil veure productes audiovisuals on els protagonistes tinguin més de 50 o 60 anys.

A El método Kominsky, els protagonistes són Michael Dougles (74) i Alan Arkin (84), dos grans de la interpretació que compten amb dos Oscars (per Wall Street i Pequeña Miss Sunshine, respectivament). Només per això, Netflix ja l’hauria d’haver promocionat molt més que moltes altres produccions. Una sèrie de 8 capítols on seguim a Sandy Kominsky, interpretat per Michael Dougles, un veterà actor que va aconseguir ser tota una estrella a Hollywood. Ara, però, ha deixat de banda aquesta faceta (en part perquè no li arriba gairebé cap oferta) i es dedica a dirigir la seva pròpia acadèmia d’interpretació. Alan Arkin dona vida a Norman Newlander, l’agent de Sandy. Una relació que va començar sent professional i que, amb el pas del temps, s’ha acabat convertint en una intensa amistat.

Espero no ser l’única persona a qui li fa por fer-se gran. La mort. Ai, la mort! Doncs d’això va El método Kominsky: de com Sandky Kominsky i Norman Newlander, dos homes amb molts mals i amb molta mala llet, per què no dir-ho, arriben i viuen l’última etapa de les seves vides. El moment en què les amistats són un pilar fonamental i les consultes mèdiques són el pa de cada dia.

“Veure com els nostres cossos se’n van a la merda em fa riure”, diu Lorre en una entrevista. I així és com ho mostra a la seva última sèrie. I és que aparentment temes com malalties, morts, problemes econòmics, mals de cap, fills… no són temes que ens facin pensar en una comèdia, més aviat sona a drama. Però en aquesta sèrie ho vivim des d’un punt de vista molt diferent. Perquè la importància d’aquesta sèrie no la trobem en els problemes de l’última etapa de la vida, sinó en l’amistat, l’optimisme i l’humor. Norman passa per un dels pitjors moments de la seva vida, i Sandy serà allà per ajudar-lo i acompanyar-lo en tot moment. La relació entre aquests dos personatges és molt tendre, i es basa en l’humor negre: comentaris maliciosos, pulles i afirmacions dures però necessàries.

A més, l’espectador pot sentir-se identificat amb qualsevol dels dos protagonistes, perquè tot i tenir una gran amistat viuen situacions familiars molt diferents: la mort de l’amor de la teva vida o començar a conèixer la teva quarta parella? Tenir una filla alcohòlica i drogoaddicta o una que t’ajudi i et renyi quan t’ho mereixes? Voler-te morir ja o esperar a què et toqui? Situacions quotidianes de l’edat de dos personatges antagònics però inseparables.

A part de dos protagonistes de pes, El método Kominsky també compte amb personatges secundaris de luxe: Sarah Baker es posa a la pell de Mindy, la filla de Sandy, i Nancy Travis interpreta a Lisa, una dona divorciada que comença una relació, si més no curiosa, amb Sandy. Lisa Edelstein dona vida a Phoebe, la filla de Norman que, per a mi, és el personatge que més grinyola en una sèrie on tots els engranatges semblen encaixar a la perfecció.

Vuit capítols que ronden els 30 minuts de durada, aproximadament, on sempre vas acompanyada del riure, la llagrimeta i el somriure. I una màxima: “l’humor relativitza els problemes”, i Sandy i Norman ho demostren.

“El meu primer pensament en despertar-me és: quina part de mi no funciona avui?”. Mireu el tràiler i us adonareu que no podeu seguir sense haver vist aquest petit tresor.

Veredicte

Agradarà a: aquells que volen trobar una sèrie que ens tregui la por a una edat a la que tots tenim respecte.

No agradarà: als que busquen un tipus de comèdia com la que ens té acostumats Chuck Lorre.

Enganxòmetre: 7

Nota: 8,5

Anna Bujons

Anna Bujons Calaix de sèries

Graduada en Comunicació Audiovisual i especialitzada en guió de sèries. Escrivint m'explico i em descobreixo a mi mateixa. Sempre vaig acompanyada d'una llibreta on hi guardo les idees que apareixen sense avisar. Intento dir la meva opinió sobre les sèries que veig en menys de 200 caràcters al Twitter: @anna9bujons. Ara a 'El Cinèfil' puc dir-ho amb unes quantes paraules més.

  • Avatar

    joanbarcelona

    17 de Gener de 2019 #1 Author

    `Hola , he vist els tres primers capítols i coincideixo plenamante amb la teva anàlisi. En el meu cas, home i a la seixantena, també em sento força identificat. L’humor, el sexe i la salut (i si pot ser l’amor) són els quatre pilars d’una vida bona (i d’una bona vida)

    Respon

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*