today-is-a-good-day

El Canal 33 t’explica la història del Jazz

- Advertisement -

Tot jazz és la nova sèrie documental del 33 que s’emet cada diumenge a la nit. En un total de deu capítols, la sèrie descobreix el gènere musical del jazz, des dels orígens als Estats Units fins a l’actualitat aquí a Catalunya, on la influència nord-americana ha donat pas a una tradició de jazzpròpia i singular. Creada i presentada pel crític Jaume Tauler, és la primera sèrie que tracta la història del jazz des d’una perspectiva catalana. Amb capítols de 25 minuts la sèrie té la voluntat de difondre l’estil musical i arribar al gran públic amb un gènere que sempre s’ha considerat minoritari. Darrere els capítols hi ha la mà del director santcugatenc Roger Comella que també és l’autor del guió juntament amb Enric Pardo.

- Advertisement -

Tot jazz s’endinsa cada episodi en un passatge de la història del jazz nord-americà a través dels seus músics més emblemàtics, de Louis Armstrong fins a Sarah Vaughan, juntament amb la història del jazz a Catalunya. En cada un dels deu capítols la música jugarà un paper cabdal, amb grups i intèrprets que donaran la melodia al programa. Tot jazz és una producció de la Xarxa de Comunicació Local i l’Institut Català d’Empreses Culturals.

Capítols

- Advertisement -

“L’origen del Jazz” és el primer capítol de la sèrie. Es tracten els orígens del gènere a Nova Orleans i també es parlarà dels instruments de percussió que feien servir els primers músics negres de jazz.

En l’episodi “Louis Armstrong i les cobles-orquestra-jazz”, Ricard Gili, president de la Fundació Catalana de Jazz Clàssic, parlarà sobre la figura de Louis Armstrong. A més, explicarà la marxa del jazz als anys 20 de Nova Orleans a Chicago, i què va suposar aquest canvi per al gènere.

A “Sidney Bechet i el jazz europeu” es parlarà d’un dels clarinetistes i saxofonistes soprano més importants de la història del jazz, Sidney Bechet. El capítol també se centrarà en l’expansió del gènere cap a Europa. Al final, es podrà gaudir d’una “jam session” interpretada per Oriol Romaní Quartet.

El quart capítol és “Duke Ellington i les Big Band”. Duke Ellington va ser una figura molt coneguda del jazz, la seva vida l’explicarà el productor independent Jordi Suñol, que va tenir el privilegi de treballar amb ell. En els anys 30 el jazz marxa de Chicago i es trasllada a Nova York, on neix l’”stride piano”, un estil que explicarà el pianista Ignasi Terraza.

L’episodi “Bessie Smith i Mississipí-Ebre Connection” tractarà sobre els dubtes de la connexió entre blues i jazz. La cantant de blues Big Mama Montse aclarirà tots els dubtes i a més farà un retrat sobre Bessie Smith, la gran dama del gènere. També es descobriran les connexions que hi ha entre el delta del Mississipí i el de l’Ebre.

“Django Reinhardt i els Hot Clubs” és el següent capítol, on es parlarà d’un dels personatges més eclèctics i imprevisibles del gènere: Django Reinhardt. A més, s’explicarà el “gipsy”, un dels estils de jazz, de la mà de Biel Ballester i Albert Bello, dos dels màxims exponents de l’estil a Catalunya.

En la propera entrega, anomenada “Count Basie i l’era del swing”, els músics Joan Chamorro i Dani Alonso parlaran sobre la figura de Count Basie, pianista, director d’orquestra i compositor. A més, es podrà veure la discogràfica de Barcelona que ha recuperat i reeditat les gravacions de les orquestres i grups de jazz catalans dels anys 30.

En el vuitè capítol, “Sarah Vaughan i les corals catalanes”, es parlarà sobre els orígens d’aquesta cantant de gòspel. Ot Ordeig, gran coneixedor de l’artista, parla sobre els seus secrets. Ja a Catalunya, es descobreix com va néixer un fenomen artístic d’origen obrer com és el cant coral i que ha acabat convertint-se en un autèntic moviment.

- Advertisement -

El penúltim capítol “Lester Young i la família dels saxos” tracta sobre el saxofonista Lester Young, qui va ser un esperit lliure que va viure una història d’amor apassionada i platònica amb la cantant Billie Holiday.

En l’últim capítol, “Charlie Parker i el bebop”, es mostra la figura del saxofonista Charlie Parker que amb els seus amics va decidir que el jazz havia de deixar de ser un entreteniment per ser pura expressivitat. La sèrie tancarà amb la música de Jesse Davis.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents