today-is-a-good-day

Lady Gaga, allò que potser no sabies sobre la diva del pop

- Advertisement -

Amb motiu de l’estrena del film A Star Is Born al Festival de Venècia i del rebombori que va generar l’aparició de Lady Gaga i Bradley Cooper, vaig començar a pensar que és una de les poques ocasions en què la diva del pop (ara potser també del cinema?) no ha suscitat polèmica i no ha aixecat polseguera entre la premsa. L’acte, del qual se’n van fer ressò moltíssims mitjans, va ser anormal dins de l’univers Gaga de provocació, de manera que la premsa mundial ha afalagat les seves declaracions i el preciós vestit que lluïa per a l’ocasió.

- Advertisement -

Dir “Lady Gaga” és quelcom semblant a dir tres cops “Verónica”, i és que arreu és coneguda pels seus extremats videoclips, les seves provocacions sexuals i els uns vestits més que estrambòtics que semblen trets d’algun planeta estrany del món Star Wars. Tots recordem el vestit fet de filets de carn que va lluir a la gala dels MTV VMA de 2010, el qual va fer posar el crit al cel a mig món. Menys conegut potser, però no menys sorprenent, és el vestit fet de bombolles que va lluir en la seva gira The Fame Ball. També l’hem vista amb sostenidors amb bengales i metralladores; amb pameles o barrets (no sé gaire bé com dir-ho) de totes formes, mides i colors com ara banyes, flors, aranyes… La conclusió de tot això és que s’ha parlat molt de l’estètica que envolta Lady Gaga pel fet que és molt estrambòtica, provocadora, i fins tot, surrealista. Ara bé, encegats per aquesta posada en escena esperpèntica, de vegades oblidem que és una persona com nosaltres i que a banda de ser una diva a tots els nivells, és humana. Així doncs, malgrat sigui un aspecte de la vida de la cantant força desconegut o del qual se n’ha parlat poc, ha passat per males èpoques pel que fa a la seva salut.

- Advertisement -

La salut física i l’estabilitat emocional de Lady Gaga també han estat notícia, tot i que menor mesura i en comptades ocasions. Les notícies relacionades amb aquest tema van començar l’any 2012, moment en què va ser criticada per haver augmentat de pes. La diva va respondre les dures crítiques a través de les seves xarxes socials amb una foto en roba interior on confessava que patia bulímia i anorèxia des dels quinze anys. També va fer unes declaracions en què explicava que de joveneta va haver de superar la bulímia per salvar la seva veu i així seguir cantant. “A l’institut volia ser una estilitzada i petita ballarina, però realment era una voluptuosa noia italiana a qui el seu pare alimentava cada nit amb pilotilles”, declarava Gaga. Les seves declaracions i aquell mític “zasca” a Instagram van fer callar tothom i poques vegades s’ha tornat a treure el tema del pes i dels trastorns alimentaris de la cantant.

L’any 2013 va haver de cancel·lar la seva gira The Born This Way Ball a causa d’una lesió de maluc que la va portar a passar pel quiròfan. Per sort, sembla ser que els metges van agafar la lesió a temps i va poder tornar als escenaris ben aviat. Tot i així, si no hagués parat en sec les seves actuacions, la lesió i la recuperació haurien estat llarguíssimes. Així ho va explicar ella en unes declaracions al diari anglès The Sun: “la meva lesió va ser en realitat molt pitjor que un esquinçament. Tenia un forat al maluc de la mida duna moneda i el cartílag estava penjant per l’altre costat. Vaig tenir un gran trencament”.

El 2014, en una entrevista al programa radiofònic americà Howard Stern Show, en parlar del seu nou disc, i més concretament de la cançó titulada Swine, va declarar que la va escriure com una vàlvula d’escapament i per expressar com se sentia després d’haver estat violada als 19 anys. Va afirmar que havia “viscut coses terribles”, però que “després d’una llarga teràpia física i mental” podia riure’s de tot allò. Sens dubte, la música ha estat la millor medicina i el motor de la cantant per tirar endavant.

Per si tot el que hem dit fos poc, el 2017 Lady Gaga va anunciar que patia fibromiàlgia, una malaltia crònica reumatològica de la qual se’n desconeix exactament l’origen i els símptomes de la qual són el dolor muscular generalitzat, el cansament, trastorns del son i alguns problemes de concentració i memòria. La malaltia li ha afectat a tal nivell que el febrer de 2018 va decidir suspendre la seva gira de concerts. Sembla ser que a partir de llavors va decidir prendre’s la seva carrera artística amb més calma.

Potser la informació que heu llegit en aquest article ja la coneixíeu o bé us era tota una part desconeguda. Espero que us hagi apropat a una Lady Gaga més senzilla i més humana i que us recordi que darrere dels personatges hi ha una persona, que sent, que pateix, que emmalalteix i que, en el fons, és com qualsevol de nosaltres.

- Advertisement -
Aida Montoya
Filòloga clàssica de formació i mil i una coses de professió. Dirigeix el portal web lescriba.cat, on parla de literatura, cinema i sèries. Llegeix tant com pot però menys del que li agradaria, i com a bona "millennial", comparteix aquesta afició a Instagram (@aida_montoya_).

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents