today-is-a-good-day

L’1 d’octubre i el cine

- Advertisement -

#TardorCalenta… Sí, però de cine! L’aniversari del dia del referèndum sobre la independència de Catalunya ha generat un allau de continguts relacionat amb l’efemèride. A l’espera que Oliver Stone, Ken Loach o Costa Gavras en facin un blockbuster, la majoria de pel·lícules que existeixen ja sobre el procés en general i l’1 d’octubre en particular són documentals. Fins i tot hi ha una iniciativa iniciada per la periodista Bea Talegón per difondre els documentals a cinemes i espais públics arreu d’Espanya sota el lema #Quesevea. Així, fixant-se en aspectes concrets o bé reconstruint tot el que va passar hi ha diverses peces audiovisuals que pretenen explicar amb detall què, com i per què van passar els fets que fa un any van capgirar la història de Catalunya.

La gent de l’escala de Francesc Escribano i Jordi Fusté

L’institut IES Pau Claris de Barcelona, seu electoral de l’1-O, va ser protegit pels veïns durant la matinada i durant l’entrada dels antiavalots del Cos Nacional de Policia. Les imatges d’un policia que dona una puntada de peu i la dels votants llançats escales avall van ser unes de les imatges més difoses de les càrregues policials d’aquell matí.

- Advertisement -

- Advertisement -

En poques hores, les imatges havien fet la volta al món i les havien vist 40 milions de persones. El documental ha entrevistat 21 persones que eren al col·legi electoral i també ha volgut saber les opinions d’alguns veïns que van decidir no anar a votar. La gent de l’escala és una producció de TV3, amb la col·laboració de Minoria Absoluta.

On el podem veure: En aquest enllaç a TV3 a la carta

El xoc d’Enric Vilageliu

Produït per Gent i Terra SL ha estat adquirit per la televisió pública catalana per a ser emès coincidint amb l’aniversari del referèndum. Segons TV3 és “un retrat vertiginós dels moviments dels seus protagonistes”. El documental mostra què va passar al Parlament i al carrer, fent un seguiment de les autoritats que van decidir convocar un referèndum d’autodeterminació i proclamar la república catalana enfrontant-se al poder espanyol.

Enric Vilageliu, explica que l’objectiu del documental és “aproximar-se al que va passar des d’un punt de vista privilegiat, ja que s’està al costat dels personatges, sentint converses inèdites. Es pot apreciar la seva cara més humana i així comprendre millor el perquè de les seves actuacions i com s’ha arribat al moment actual”.

On el podem veure: En aquest enllaç a TV3 a la carta

Clandestí de JR Armadàs i Ivan Mulero

En Pol i en Xevi estan nerviosos. Han quedat a les 5:45 de la matinada amb una persona desconeguda. Mentre esperen que arribi, els nervis afloren. Saben que corren perill. Al cotxe hi porten mercaderia sensible. Si els enxampa la policia tot un operatiu que porta mesos gestant-se pot desmuntar-se com un castell de cartes. Aquesta és la sinopsi de Clandestí l’única peça de ficció (de moment) sobre els fet de l’1 d’octubre és un curtmetratge fet en clau de cinema negre.  El film està dirigit per Ivan Mulero i Joan Ramon Armadàs i protagonitzat per Joan Frank Charansonnet, Miquel Sitjar i Esther Nubiola. El film, també ha comptat amb extres que van tenir un paer clau en la jornada electoral a Sant Cugat i que han coprotagonitzat el curtmetratge al costat d’actors professionals.

On el podem veure: En aquest enllaç de Youtube

- Advertisement -

20-S de Jaume Roures

Emès per TV3 el 28 de juny va ser tot un èxit d’audiència amb més d’un milió d’espectadors. El documental analitza i mostra amb imatges i testimonis el paper que van tenir Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents aleshores de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, durant una concentració que va durar més de 15 hores, així com l’actuació que van tenir els Mossos d’Esquadra durant tota la jornada.

On el podem veure: En aquest enllaç de Youtube

Dos cataluñas d’Álvaro Longoria i Gerardo Olivares

Netflix també s’ha apuntat al carro amb un projecte ambició que portarà el procés als més de 130 milions d’abonats a la plataforma. Dos Cataluñas comença amb imatges de la gran manifestació independentista del passat 11 de setembre a Barcelona i que continua fent un repàs cronològic dels esdeveniments passant pel referèndum de l’1 d’octubre, l’aplicació del 155, l’empresonament de polítics i les eleccions del desembre del 2017. Tot plegat amb opinions i testimonis dels protagonistes (Raül Romeva, Miquel Iceta, Xavier Doménech, Xavier Garcia Albiol) amb especial èmfasi en la figura de Carles Puigdemont i Inés Arrimadas.

Dos cataluñas netflix

“Per a nosaltres el punt de vista essencial per un documental és respectar l’espectador. No volem dictar càtedra. Volem donar informació”, explica Álvaro Longoria. “Moltes espectadors no saben res del cas català i ens adrecem a una audiència potencial de 130 milions de persones. Hem de fer contents tant els experts com els que no saben res.” Segons ell l’objectiu és que l’espectador tregui les seves pròpies conclusions i la manera de fer-ho és parlant amb més de 80 persones que, directament o indirecta tenen alguna cosa a veure amb el procés.

On el podem veure: A Netflix.

1-0 de Lluís Arcarazo

Aquest documental també produït per Mediapró també es va emetre per la televisió pública catalana (Sense Ficció) i està està disponible a Youtube (també amb subtítols en diversos idiomes). És una crònica de la jornada electoral i de tot el que va passar abans i després de les votacions.

On el podem veure: En aquest enllaç de Youtube

Causa especial de Jaume Roures

El fundador de productora Mediapro, també signa un documental sobre la justícia europeus i l’espanyola en el marc del macroprocés judicial relacionat amb l’1 d’octubre i la declaració d’independència. La peça recull l’opinió de jutges alemanys, belgues, suïssos i anglesos, sobre les decisions de la justícia alemanya en relació al mecanisme judicial d’extracdició conegut com a euroordre.

On el podem veure: En aquest enllaç de Youtube

Alçades de Judith Colell i Joan Giralt

La directora, santcugatenca Judith Colell en col·laboració amb Joan Giralt ha centrat el film Alçades en la jornada de l’1 d’octubre del 2017 a Sant Cugat. La cineasta ha acceptat el repte després de ser “temptada” per la plataforma ciutadana Sant Cugat 1-O, que ha estat recollint imatges i vídeos, cedits a través de les xarxes socials, per diferents veïns i veïnes del municipi.

Segons ha explicat Judith Colell “tinc la intenció que sigui una peça molt observacional de tota la gent que va estar als col·legis. Senzillament mostrar què va passar”. Colell de fet no ha enregistrat les imatges i la seva tasca serà la de posar ordre, criteri i cine a un metratge que en gran part partirà de la pròpia ciutadania. “Em sento una observadora amb la tasca d’ordenar. No em sento la gran autora d’aquest documental perquè no ho soc; el material és de la gent“.

On el podem veure: A Sant Cugat comprant el DVD.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents