‘Clandestí’: la primera ficció sobre l’1 d’octubre ‘Clandestí’: la primera ficció sobre l’1 d’octubre
Un curtmetratge de JR Armadàs i Ivan Mulero descriu les hores prèvies al referèndum sobre la independència de Catalunya ‘Clandestí’: la primera ficció sobre l’1 d’octubre

Clandestí és el nom de la primera peça de ficció amb el referèndum sobre la independència de Catalunya com a rerefons. El curtmetratge, protagonitzat per Joan Frank Charansonnet, Miquel Sitjar i Esther Nubiola, gira al voltant d’un intercanvi de mercaderia sensible que s’ha de fer de matinada, d’amagat de la policia i en indrets aïllat dels nuclis urbans. La trama seguirà en Pol i en Xevi (Charansonnet i Sitjar) que esperen, nerviosos i de matinada, trobar-se amb una persona desconeguda (Nubiola).

El film està dirigit per Ivan Mulero i Joan Ramon Armadàs i va rodar-se de nit entre el 30 d’agost i el 5 de setembre a Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola. Una de les particularitats de Clandestí és la barreja d’imatges reals amb metratge de ficció. Així, al curtmetratge hi trobem seqüències rodades amb càmeres amb qualitat d’imatge 4K que combinen amb trossos gravats amb iPhone. El tram final de la història, a més, mostrarà imatges inèdites de l’1 d’octubre enregistrades per Armadàs el dia del referèndum a la ciutat de Sant Cugat. Per augmentar el realisme del film, també s’ha comptat amb extres que van tenir un paer clau en el desenvolupament de la jornada electoral en aquest municipi i que han acceptat coprotagonitzar el curtmetratge al costat d’actors professionals.

Segons Joan Ramon Armadàs, autor també del guió, l’objectiu és mostrar la tensió dels personatges amb una estètica i un llenguatge propi del cinema negre. “Durant tota l’organització del referèndum de l’1 d’octubre moltes persones “normals” van protagonitzar, per voluntat pròpia, escenes pròpies d’una pel·lícula de suspens. Amb l’amenaça constant de la policia, van trobar-se al mig de situacions límit, molt angoixants, que hem volgut recollir al curt”. Per a Ivan Mulero una de les idees mes interesants de Clandestí és la possibilitat de narrar una historia tremendament actual des d’una òptica de gènere, purament estilística. “A mesura que transcorre la trama anem despullant els elements cinematogràfics de la mateixa fins a quedar-nos amb narració sostinguda sobre imatges reals. Algunes escenes es van rodar amb persones que apareixen en les imatges reals; la idea de rodar un curt sobre un fet  com aquest amb els protagonistes que ho van viure, però des de un angle purament cinematogràfic és molt poderosa i atrevida”.

El curtmetratge es podrà veure per primer cop la nit del divendres 28 de setembre a les 21:30 en una sessió especial a la fresca al parc Ramon Barnils de Sant Cugat on també s’estrenarà el documental Alçades de la directora santcugatenca Judith Colell. L’endemà serà el curt que tancarà el Festival de Cinema de Girona en la que serà la seva primera selecció festivalera. Després d’aquesta pre-estrena la intenció és que faci un ampli recorregut de festivals a nivell nacional i internacional.

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*