En Johnny ens fa més antibel·licistes En Johnny ens fa més antibel·licistes
'Johnny got his gun' és una obra escrita per Dalton Trumbo En Johnny ens fa més antibel·licistes

Una pel·lícula dura, però necessària. No  recomanada per dies d’alta sensibilitat. Un film antibel·licista que ens mostra la part més cruenta de les conseqüències de la guerra, gairebé sense mostrar sang. I és que Johny got his gun, o Johnny va agafar el seu fusell, ens explica la història d’un soldat nord-americà que lluita a la Primera Guerra Mundial. Fins aquí, pot semblar una història tràgica més de la guerra. Però, no.  El protagonista posa les il·lusions per anar a combatre l’enemic, deixa la família, el primer amor, la seva llar. La sort no l’acompanya, però, i en Johnny queda sense extremitats, sense capacitat de parlar, cec i sord. La seva ment, però, resta intacte. A partir d’aquí se’ns mostren els seus pensaments i la seva lluita per arribar  a comunicar que no és un simple tros de carn, que hi ha un home viu, conscient.

Qui no ens diu que això no ha passat? Hi ha quelcom més terrible que estar condemnat a reviure els records i estar impedit de fer qualsevol cosa? I  Després de veure la cinta no podem més que sentir més rebuig pels conflictes armats que afecten persones normals, que decideixen lluitar per una causa creada pel poder. D’altra banda, també ens porta al debat de l’eutanàsia. Impossible no plantejar-se si la vida en segons quines condicions es pot anomenar vida. El protagonista té la seva pròpia opinió…

Johnny got his gun es va estrenar el 1971 i  l’actor Timothy Bottoms n’és el convincent protagonista. Dalton Trumbo va dirigir aquesta obra, de la qual prèviament n’havia escrit la novel·la. Trumbo va ser un destacat guionista de Hollywood, perseguit pel maccarthisme, acusat, com altres companys, per apologia i proximitat al comunisme. Va ser guionista d’Espartaco, Papillon o Vacances a Roma, entre moltes altres cintes d’èxit.

Carolina Mercader

Carolina Mercader Fora d'òrbita - Clàssics a examen

Llicenciada en Periodisme per la UAB i curiosa de mena (una cosa porta a l’altra, no?). Molt aficionada a la lectura i al cinema, i en quasi tots els gèneres de les dues coses. Ha treballat al departament de Cultura del 'Tot Sant Cugat' i del 'Diari de Sant Cugat'. Actualment, treballa com a llibretera a Abacus i està especialment dedicada a la secció infantil i juvenil. També col·labora amb el 'Tot Sant Cugat' i 'Món Sant Cugat' com a columnista d’opinió. Li agrada viatjar i buscar el misteri allà on sigui.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*