Taurons: les claus de l’èxit cinèfil d’aquestes criatures Taurons: les claus de l’èxit cinèfil d’aquestes criatures
Tremoleu! Arriba la sisena entrega de la saga de taurons xuclats per tornados Taurons: les claus de l’èxit cinèfil d’aquestes criatures

Cada estiu els taurons estan presents a la nostra vida d’una manera o d’una altra ja sigui advertint-nos sobre la seva presència a les platges o amb alguna pel·lícula al cinema. Aquest divendres, sense anar més lluny, arribarà Megalodon amb Jason Statham lliutant contra una bèstia marina enorme… Des que va sorgir el film Jaws (Steven Spielberg), han arribat a les cartelleres moltes adaptacions d’aquests esquals. Al 2013, la cadena privada Syfy (especialista en fantàstic i ciència ficció de poc pressupost), va donar a conèixer una nova vessant d’aquest ‘gènere’ barrejant un desastre climàtic, com són els tornados amb els taurons. Una pel·lícula que va arribar com a producte de sèrie B i només a televisió, on els seus recursos eren reduïts, el seu guió semblava una festa i comptava amb actors que ja havien tingut el seu moment “de glòria”. Naixia Sharknado una saga de culte que continua viva.

Però, quines han estat les claus d’aquest èxit? Internet és una font de difusió important, i si es comença a parlar sobre un tema (tant positiva com negativament) i gràcies a les xarxes socials, va esdevenir en un fenomen fins a arribar a considerar-se un film de culte, no pel seu contingut però sí pel seu to còmic/absurd, on tot el que passa manca de sentit, i sembla que com més il·lògica és l’escena més ànsia tenen per gravar-la. A sobre els efectes especials són bàsics (per dir-ho suau). Així s’obté un producte fresc, divertit, amb una necessitat imperiosa de ser gaudit. Perquè hi ha un tipus de cinema que tot i ser “dolent”, arriba a un punt que s’assumeix tot, enganxa i atrapa. Tant que l’efecte es reverteix i esdevé en una joia filmogràfica.

Aquest ha estat el cas de Sharknado, també ha passat amb Zombies Nazis, Iron Sky, Kung Fury, Zombeavers o, fins i tot, la saga Megasharks (Megashark vs Crocosaurus, Megashark vs Giant Octopus, Megashark vs Mechashark) on sempre hi ha un tauró gegant que s’enfronta contra els rivals més absurds. Aquesta és la gràcia… La creació de memes i gifs que van circular i la promoció d’actors famosos també va ajudar.

sharknado 1

Tornant a Sharknado, després d’arrasar a mig món, l’any passat va arribar la cinquena entrega, que va tenir lloc 6 anys després de la devastadora catàstrofe que va assotar la costa Est dels EUA a la tercera entrega (on un tauró va devorar l’escriptor George R. R. Martín). La pau ha tornat per a Fin (Ian Ziering), la seva família i el planeta Terra, però els taurons tornaran i cada vegada de forma més entortolligada.

I com marca la tradició aquest estiu arriba la sisena entrega de la saga sota el títol The last Sharknado: It’s about Time. En aquesta ocasió Fin desbloqueja el poder de viatjar en el temps dels Sharknados, per poder salvar el món i ressuscitar la seva família. En el seu viatge, Fin lluitarà contra nazis, dinosaures, cavallers i, fins i tot, farà una volta per la famosa Arca de Noè. Enguany el més important no és com detenir els taurons sinó aviat quan. A continuació es pot gaudir del tràiler de la nova bizarrada del canal Syfy. 

Taurons nostrats

No tot el gènere reflecteix humor o bajanades. Al 2016 es va estrenar un film més angoixant, esgarrifós i profund, que evocava el clàssic thriller de supervivència on l’humà ha de superar a la bèstia per viure. En aquesta ocasió, el català cineasta Jaume Collet-Serra (Non-Stop, Unknown, The Orphan o House of Wax), ens va mostrar una jove surfista que queda atrapada a un illot a 100 metres de la costa, però un tauró blanc s’interposa entre ella i la sorra. La noia haurà d’utilitzar tots els seus recursos, enginy i força de voluntat per tirar endavant. Sota el títol The Shallows (Infern Blau), la pel·lícula de ben segur que amargarà les vacances a més d’un.

Taurons zombies, voladors i nazis

Per si no teniem prou amb els taurons xuclats per tornados, us porto el tràiler de la bogeria més extrema, Sky Sharks. En aquesta ocasió els esquals volen (sí, això també ho feien d’una manera o altre a Sharknado) però, a més a més, són nazis, i són els alemanys de l’època de Hitler els que piloten aquesta aberració d’animals. La trama es desenvolupa a l’oceà Àrtic, on roman un laboratori enfonsat en el qual els alemanys van dur a terme uns experiments durant la Segona Guerra Mundial. Per un error, les bèsties són despertades i solcaran els cels en busca de sang fresca. Tota una idea desgavellada, però de ben segur tindrà el seu públic i se’n parlarà bastant per la maquiavèl·lica proposició que arriba aquest mateix setembre. 

Taurons malparits

Potser aquest en són tots, però si ens fixem en els de la pel·lícula 47 Meters Down, que es va estrenar l’estiu passat, els taurons no tenen tanta culpa, ja que els serveixen en safata (o en gàbia) dues noies i són provocats amb peix mort i sang. L’acció es desenvolupa a Mèxic, on dues germanes van a passar les vacances i es motiven per a realitzar una immersió en una gàbia d’albirament de taurons. La corda que l’aguantava al vaixell es trenca i queden atrapades a 47 metres de profunditat sense gairebé oxigen i envoltades de perillosos taurons blancs i sense cap mena d’ajuda.

La tensió es palpa a l’ambient només veure el tràiler, però si no la vareu veure no sé a què espereu per saber què passarà i qui té la culpa de tot elles o els esquals.

Esquals prehistòrics

En Jason Stathan (saga Fast & Furious o The Expendables) és un home que s’ha enfrontar a tot i n’ha sortit gairebé indemne sempre. Ara però sembla que la seva lluita serà contra quelcom que no és d’aquesta època. En una expedició a la fossa de les Marianes, la més profunda de l’oceà Pacífic, Jonas Taylor (Stathan), un submarinista especialitzat en aigües profundes, es troba cara a cara amb el depredador més poderós i mortífer del regne animal. Ell és l’únic supervivent de la missió i assegura que l’animal que els va atacar és el Megalodon, una espècie que es creia extinta des de molt abans que l’home habités la Terra i que és l’avantpassat de l’actual tauró blanc. Obsessionat amb el que ha vist dura a terme una investigació per a demostrar la seva existència, tot i les rialles i contradiccions de la societat que el prenen per boig.

El film sota el títol The Meg, arribarà a les pantalles el proper 10 d’agost i compta amb Jon Turteltaub (The Sorcerer’s Apprentice o National Treasure) com a cineasta de l’adaptació de la novel·la escrita per Steve Alten al 1997, mentre que el guió ha estat adaptat per Dean Georgaris i Jamie Vanderbilt. es expectatives són molt elevades ja que promet ser el film de taurons definitiu.

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Mutacions cinèfiles

Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També col·labora amb altres mitjans pels quals realitza la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i internacional, així com esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges, Jurat de la Crítica al Barcelona Film Festival, a TerrorMolins i a Sant Cugat Fantàstic. És membre de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC). Col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*