El DocsBarcelona porta a ‘Petitet’ i ‘Eugenio’ El DocsBarcelona porta a ‘Petitet’ i ‘Eugenio’
La 21a edició del festival tindrà lloc entre el 16 i el 27 de maig El DocsBarcelona porta a ‘Petitet’ i ‘Eugenio’

El DocsBarcelona arriba un any més a la capital catalana per mostrar les novetats en el camp documental. En la seva 21a edició, el certamen tindrà lloc entre el 16 i el 27 de maig, consolidant així l’aposta d’augmentar en dies el festival, de la mateixa manera que també ho ha fet en nombre de pel·lícules. El proper 12 d’abril es farà una roda de premsa per revelar la programació al complet. Per ara, se sap que el film seleccionat per donar el tret de sortida ha estat Petitet, de Carles Bosch, nominat a l’Oscar el 2003 per Balseros. El film segueix el músic gitano Joan Ximénez Petitet, fill d’un dels palmeros de Peret, en el seu periple per portar la rumba catalana als escenaris d’un gran teatre. Després del celebrat documental Bicicleta, cullera, poma, Bosch torna al llargmetratge amb el que va ser un dels 40 projectes participants en la passada edició del seu mercat de finançament.

El nou documental de Carles Bosch, escrit per ell mateix juntament amb David Vidal i produït per Lastor Media (10.000 KM) i Turkana Films (La vida lliure) en coproducció amb TV3, explica la persecució d’un somni del músic Joan Ximénez Petitet, qui promet a la seva mare, abans de morir, que portarà la rumba catalana als escenaris d’un gran teatre. Malgrat totes les dificultats, sumades a la rara malaltia que pateix, la promesa comença a prendre forma quan aconsegueix reunir una banda de músics gitanos (genials però indisciplinats) per intentar tocar al costat d’una gran orquestra simfònica al Gran Teatre del Liceu. Petitet, malgrat que parla d’un músic malalt no és, en paraules del director, “ni un documental hospitalari ni un musical. És la lluita desigual d’un somiador contra totes les circumstàncies”.

DocsBarcelona segueix avançant alguns dels títols que formaran part de la programació d’aquesta nova edició, la número 21. A Petitet, s’hi suma un altre esperat documental que retrata, com la primera proposta, una personalitat tan singular com estimada al nostre país: Eugenio. El genial humorista, de rostre impertèrrit i infinit repertori d’acudits, que va marcar diverses generacions, estarà present al DocsBarcelona a través d’aquest film homònim, dirigit per Xavier Baig i Jordi Rovira, que explora la seva vessant més íntima.

Eugenio, que formarà part de la Secció Oficial Latitud del festival, és un apropament a un dels humoristes més carismàtics del segle XX; vestit sempre de negre, seriós i amb un whisky a la mà i cigarreta a l’altra. Així és com es manté encara ara a la retina de diverses generacions. Però darrere l’home que sempre feia riure, s’hi amaga un altre Eugenio, fora dels escenaris, sense tamboret ni micròfons. La mort sobtada de la dona de la seva vida el va fer caure en un pou de foscor a la vegada que el seu èxit augmentava. Dues dècades després de la seva mort, fills, parelles i amics dibuixen l’Eugenio més desconegut.  Què s’hi amaga darrere el personatge que va marcar un abans i un després en l’art del monòleg humorístic a Espanya?

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*