L’animació torna a les terres de Ponent

- Advertisement -

El cinema d’animació té una cita anual des de fa 22 anys a Lleida, gràcies a la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, més conegut com a Animac. Es tracta d’un esdeveniment de referència per a aquest gènere a nivell nacional, el qual organitza l’Ajuntament de Lleida en aquesta ciutat i enguany se celebrarà del 22 al 25 de febrer. Hi haurà, com sempre molta animació i una de les darreres novetats serà l’estrena al país de la nominada a l’Oscar The breadwinner, de l’estudi irlandès que ens va portar The secret of Kells (2009) i The song of the sea (2014) també nominades a l’Oscar. La pel·lícula narra la història d’una nena afganesa que es fa passar per noi per poder portar un plat a taula per la seva família. 

- Advertisement -

Aquesta edició es presenta com la més musical fins ara, ja que celebra la unió creativa entre música i animació. La inauguració inclourà l’estrena internacional del film Animació per a les Quatre Estacions de Vivaldi, una producció col·lectiva que adapta les populars melodies del mestre compositor amb quatre peces d’animadors de caire internacional i serà orquestrat en directe per la Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida – OJC. Els curtmetratges musicals constaran de dos figuratius i els altres dos d’animació abstracta, seguint la més pura tradició d’avantguarda.  

- Advertisement -

També presenta un cartell colorista i sinestètic per fer honor i rendir homenatge al tema triat i, un any més, ha estat dissenyat per l’il·lustrador i animador lleidatà Carles Porta. Aprofitant que l’edició es vesteix de gala i agafa la batuta, es pot avançar que el convidat especial d’enguany serà Normand Roger, el prestigiós compositor i dissenyador de so per a films oscaritzats com The Man Who Planted Trees (Frédéric Back) o Father and Daughter (Michaël Dudok de Wit). El compositor ha rebut 13 nominacions als Premis de l’Acadèmia de Hollywood, de les quals en va guanyar 6. 

A més de les habituals seccions de curts i llargmetratges, es presentaran dos esperats projectes en producció: Black is Beltza, l’opera prima animada de l’ex líder de Kortatu, Fermín Muguruza, i Buñuel en el laberinto de las tortugas, de la mà del seu realitzador Salvador Simó i el dissenyador de so Juan Ferro.

El proper 7 de febrer el CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona) comptarà amb la presència dels realitzadors nord-americans germans Quay i el francès Sébastien Laudenbach. Els primers són dos animadors i escenògrafs imprescindibles al panorama audiovisual contemporani i el seu treball ha influït a grans cineastes com Tim Burton o Terry Gilliam. Mentre que Laudenbach és el director del film La jeune fille sans mains, inspirat en el conte dels germans Grimm, que va rebre diverses mencions i premis a festivals de cinema de renom com Annecy, Bucarest o Bucheon.

La jornada està pensada pels amants de l’animació, el so i la música i donarà el tret de sortida a les 18h amb la presència de la directora del festival Carolina López, que explicarà els continguts de la 22a edició, la selecció de llargs i curtmetratges, així com detalls sobre les conferències i activitats que es donaran cita al llarg dels 4 dies que durarà la mostra. El proper dimarts 30 de gener es donaran a conèixer els títols que conformaran aquesta edició.

A continuació, els germans Quay impartiran una conferència en la qual exposaran com realitzen els seus treballs posant èmfasi en el so, que treballen de manera exquisida i el qual hi té un pes molt important. També, es projectarà el seu curtmetratge Rehearsals for exctinct anatomies (1988). La majoria de les seves pel·lícules compten amb titelles fetes de parts de nines de porcellana, altres amb materials orgànics i objectes trobats, situats en llocs d’una atmosfera fosca que ha marcat a molts altres animadors i artistes.

- Advertisement -

Després farà la incursió el cineasta i il·lustrador Sébastien Laudenbach, que exposarà el seu procés creatiu i mostrarà fragments de la seva obra cinematogràfica. A més, es projectarà el seu curtmetratge Vibrato (2017).

El director ha dirigit fins al moment 8 curtmetratges, entre els quals hi ha Journal, Des calins dans les Cuisines, Vasco o Daphné la belle plante. A més, el seu primer llargmetratge, La jeune filles sans maines, va ser estrenat als cinemes i es va projectar a Cannes, a més va obtenir diversos guardons.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents