Els millors directors catalans de l’any Els millors directors catalans de l’any
Agustí Villaronga, Carla Simón, Carlos Marques-Marcet i Isabel Coixet es disputen el Gaudí a la Millor Direcció Els millors directors catalans de l’any

Està clar que n’hi ha d’altres però aquests quatre són els que poden guanyar un Gaudí el dia 28 de gener. Dos homes i dues dones. Experiència i llarga trajectòria contra la nova fornada de realitzadors. Estils i tons molt diferents però tots ells interessants i amb veu pròpia. Per saber perquè mereixen (o no) un premi el millor és fer un cop d’ull als seus films però per conèixer-los millor repassem les carreres dels quatre cineastes nominats a la Millor Direcció als Premis Gaudí 2018.

Carla Simón – Estiu 1993

Comencem per la més nova. Fa un any molt poca gent coneixia Carla Simón. Aquesta jove directora ja sabia que era fer cine però des del curtmetratge. L’any 2010 va debutar amb el curt Lovers i ja al 2012, estudiant a la London Film School va abordar temàtiques molt properes a ella i la seva família. El curt Born Positive narra la història de joves londinenc que han nascut sent portadors del virus de la SIDA. Més tard, el seu projecte final a l’escola de cinema de Londres, va ser Les petites coses una peça en certa manera precursora d’Estiu 1993 ja que narra la complexa relació entre la seva tieta Joana, nascuda amb acondroplasia (nanisme) i la seva àvia.

Estiu 1993 és la seva primera pel·lícula i a més de dirigir també n’és la guionista. Des que el film va començar a donar voltes pels festivals d’arreu del món ha rebut un autèntic allau de premis a la Berlinale, a Cannes i va ser designada per representar Espanya a la cursa pels Oscars. Els premis a casa estan a punt de decidir-se i la seva òpera prima esta nominada a 8 Goya i 14 Gaudí. És a dir, aquest febrer Carla Simón podria tenir a les vitrines de casa seva 2 Goyas i 2 Gaudís ja que en les categories de direcció i guió està nominada. Com aquell qui diu la seva carrera tot just comença i és segur que li haurem de seguir la pista ja que Simón pot donar moltes més alegries al cinema català.

Per saber-ne més no us perdeu aquesta entrevista amb Carla Simón.

Carles Marques-Marcet – Tierra Firme

Aquest director català ja sap què són els premis… Tan a Madrid com a Barcelona. La seva carrera al cinema va començar l’any 2006 amb el curt Amunt i avall. Tot seguit va presentar Fora de joc (2007) i Udols (2008) i becat per la Caixa va estudiar un màster de direcció cinematogràfica a Los Angeles. Ja al 2009 va dirigir la seva primera pel·lícula De Pizarros y Atahualpas, un documental rodat al Perú. L’èxit però no arribaria fins l’any 2014. La seva primera pel·lícula de ficció 10.000 km el va catapultar mediàticament i li va suposar un Goya com a director revelació, un Gaudí a la Millor Direcció (i tres Gaudís més pels intèrprets del film i la Millor Pel·lícula de parla no catalana).

Havent tastat l’èxit el seu proper projecte va ser la TV Movie que vam poder veure a TV3 13 dies d’octubre sobre els darrers dies del president Lluís Companys abans de la seva execució l’any 1940. Acte seguit es va embarcar el seu últim projecte Tierra firme una pel·lícula sobre la dificultat de prendre certes decisions vitals rodada a Londres amb la mateixa parella de 10.000 km: David Verdaguer i Natalia Tena als quals ha sumat Oona Chaplin i Geraldine Chaplin. Tierra Firme, rodada en anglès als canals de Londres, és la quarta pel·lícula amb més nominacions als Premis Gaudí amb 11 candidatures.

Isabel Coixet – The Bookshop

L’any 2018 Isabel Coixet no necessita presentació. Fa 20 anys era una jove directora amb talent i bones crítiques (com ara Carla Simón) i avui en dia és, segurament, la directora catalana amb més projecció i reputació internacional. L’any 1996 va enlluernar el món indie amb Cosas que nunca te dije i va confirmar la seva reputació amb Mi vida sin mi (2003) i sobretot La vida secreta de las palabras que va guanyar 4 Goyas incloent la direcció i guió de la pròpia Coixet.

Isabel coixet bookshop

Des de llavors la seva carrera ha anat combinant projectes nacionals i internacionals amb èxits com Elegy (2008), Mapa dels sons de Tòquio (2009) o Learning how to drive (2014). Altres produccions no han gaudit de la mateixa sort (Mi otro yo, Ayer no termina nunca) però el que està clar a aquestes alçades de la pel·lícula és que és una cineasta respectada i seguida (per crítica i públic) arreu del món. El seu darrer film The Bookshop l’ha tornar a reconciliar amb el públic i ha estat un dels films catalans més vistos de l’any superant els 200.000 espectadors i 1’5 milions d’euros de recaptació arreu de l’estat espanyol. El film està nominat a 12 Premis Gaudí i 12 Goyas i igual que Carla Simón, Isabel Coixet podria sumar 2 Goyas i 2 Gaudí al seu extens palmarès ja que esta doblement nominada a direcció i guió.

Per saber-ne més no us perdeu aquesta entrevista amb Isabel Coixet.

Agustí Villaronga – Incerta glòria

Juntament amb Isabel Coixet representa enguany la veterania. Villaronga també sap que és endur-se tota la glòria amb una pel·lícula. Però mirant encara més enrere (fa 27 anys!) Villaronga ja va guanyar un Goya pel guió de El niño de la luna (1989) pel·lícula per la qual també va estar nominat com a millor director. Des de llavors ha dirigit més de deu llargmetratges entre els quals destaquen El mar (2000) els telefilms El passatger clandestí (1995) i Després de la pluja (2007). Ara bé, la pel·lícula amb que va trencar tot els rècords va ser Pa negre (2010).

 El film produït per Isona Passola (amb qui ja va col·laborar a El mar) va guanyar 9 Premis Goya i 13 Premis Gaudí. Aquell 2011 Agustí Villaronga va endur-se cap a casa dos Goyas i dos Gaudís pel guió i la direcció de Pa Negre. L’any 2015 va dirigir El rey de  la Habana i no ha estat fins ara amb Incerta gloria en que l’èxit ha tornat a associar-se al seu nom. Aquest nou film ambientat a la Guerra Civil Espanyola i basat en la novel·la homònima de Joan Sales va atrauré més de 100.000 persones als cinemes i acumula 16 nominacions als Gaudí (una més que Pa negre). Als Goya, en canvi, només està nominada al Millor Guió adaptat.

JR Armadàs

JR Armadàs Director d'El cinèfil

Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat quatre novel·les i és un dels editors d'Edicions Xandri. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit dos curtmetratges, és el co-director del Festival Sant Cugat Fantàstic i ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des d'abril del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El cinèfil'.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*