today-is-a-good-day

Els ‘Invasores del espacio’ o Ishinomori i Fukasaku copiant ‘Star Wars’?

- Advertisement -

Shôtarô Ishinomori és un nom que ja us hauria de sonar a aquestes alçades, en vam parlar en el nostre últim article sobre superherois japonesos, i és conegut amb el sobrenom de “Rei del Manga”, títol ben atorgat ja que és l’autor de còmics que més pàgines ha dibuixat a la història (amb Rècord Guinness inclòs). Sens dubte, aquest home era una màquina de la creació. No només això, des de la indústria televisiva i la cinematogràfica, el mimaven bastant, i li feien molts encàrrecs. Sovint sortien sèries o pel·lícules al mateix temps que un dels seus mangues, i de vegades es fa difícil saber què va ser primer.

Ara fem un viatge en el temps, cap a finals dels 70 o principis dels 80, probablement en alguna d’aquelles sessions dobles que feien a molts cines de barri, es va projectar una pel·lícula anomenada Invasores del espacio. El director de la cinta era Kinji Fukusaku, cèlebre per la saga yakuza Battles without honor or humanity, i potser més conegut a l’actualitat per Battle Royale, i ens presentava una pel·lícula que segur que més d’un va titllar ràpidament de plagi total de La Guerra de las Galàxies (que és com li dèiem abans). Tenien raó? Probablement.

- Advertisement -

maxresdefault-1

- Advertisement -

És una Space Opera amb tots els ingredients. Tenim una tribu d’un planeta que és oprimida per invasors galàctics (i lletjos). Demanen ajuda als seus déus i envien unes nous màgiques a través de l’espai per intentar trobar uns salvadors. Qui respon a la crida? Doncs uns eixelebrats, amb un estil molt Han Solo, i un general retirat acompanyat d’un robot (que al principi mostra certes reticències, però acabarà ajudant-los). Hi ha una princesa guerrera, unes naus espacials amb un estil similar a les de Star Wars, un robot amb uns sorollets també molt familiars… i al manga, hi ha sabres làser. Per tant, és normal sospitar.

La peli és coneguda internacionalment com Message from Space (que és una traducció més fidel que l’espanyola), va estrenar-se a l’abril del 1978 al Japó (i al mateix temps va sortir el manga d’Ishinomori). Gairebé un any després que Star Wars s’estrenés als Estats Units. És fàcil pensar, doncs, que tant la pel·lícula com el manga es van inspirar en la cinta de George Lucas, que era la típica cinta d’exploitation (tot i que l’argument acaba essent força diferent). Però, també és veritat que Star Wars no es va estrenar al Japó fins el 30 de juny de 1978, és a dir, dos mesos després. Vol dir això que les semblances són pura coincidència? Podem pensar que sí, però sembla que tampoc és exactament així.

fake-vegetation-on-heads

Segons algunes fonts, els productors de la TOEI feia temps que s’havien plantejat la possibilitat de fer una Space Opera. El 1977 van veure la peli de George Lucas, i aleshores van decidir tirar endavant amb el projecte, “inspirant-se una mica” en allò que havien vist. De fet, si Invasores del espacio es va estrenar abans d’Star Wars, va ser precisament perquè la TOEI va demanar que es fes així, perquè d’aquesta manera la seva pel·lícula podria tenir un impacte que no hagués tingut d’haver-se estrenat després (ni tenia els mitjans, ni el pressupost per fer alguna cosa similar).

En definitiva, malgrat que a alguns les dates no els quadren, certament aquesta cinta va voler aprofitar, com tantes d’altres, l’embranzida que Star Wars va donar al gènere, el de l’Space Opera, que al Japó s’ha cultivat amb resultat excel·lents (i n’haurem de parlar aviat, oi, Capità Harlock?). Però malgrat això, és una pel·lícula que al final acaba essent molt diferent, que té moments molt ridículs (però simpàtics?), i es nota la manca de pressupost. Però no deixa de ser Kinji Fukasaku, amb Sonny Chiba per allà al mig, i una adaptació manga del gran Ishinomori. Per tant, val la pena fer-hi una ullada. No fa gaires anys va sortir editada en DVD a casa nostra, a la col·lecció Asian Trash Cinema.

Per cert, corre la història que el manga, en realitat, és del 1975, però no us ho creieu. És cert que hi ha una llarga història de plagis o “inspiracions” de pelis americanes i japoneses (El Rei Lleó, o el mateix Robocop), un altre tema a tractar, però en aquest cas és més aviat el contrari. Tot i que, com ja deu saber tot bon cinèfil, George Lucas es va inspirar precisament en La Fortaleza escondida d’Akira Kurosawa per crear l’episodi IV. Per tant, amb aquesta peli es tancava un cercle.

https://www.youtube.com/watch?v=qOSmIJCHqcQ

- Advertisement -
Oriol Estrada
Oriol Estrada Rangil (aka Capitán Urías) mira enrere i als seus primers records d’infantesa sempre hi apareixen cintes Betamax amb títols de pel·lícules com 'Superman', 'Star Wars' o 'Indiana Jones' escrits amb bolígraf. Gràcies a John Woo va descobrir el cinema asiàtic, però van ser els japonesos qui el van acabar d’abduir del tot. És comissari d’exposicions del Saló del Manga i un dels fundadors de l’Espai Daruma, també parla de cinema i de 'todo lo que mola' en diferents blogs, revistes i emissores de ràdio. Ha coordinat un llibre sobre manga i es va estrenar en la ficció amb un relat inspirat en el cinema d’acció de Hong Kong a 'FantAsia' (Edicions Xandri). Va guanyar un Premi Bitácoras al Millor Videoblog abans que nasquessin molts Youtubers.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents