today-is-a-good-day

‘Your Name’ i el fenomen Shinkai

- Advertisement -

Sabent que el Nadal s’apropa i que la família es reuneix per passar aquestes dates tan especials junts, vull apropar la figura de Makoto Shinkai a tots aquells que estimen l’animació i que hi troben una sortida del monòton dia a dia, i és que res millor que el cinema per tots els públics per unir-nos encara més en dies de ple hivern vora la llar de foc.

Fa poc vam poder tenir la sort de veure a les sales de tot el país una de les pel·lícules més destacades dels últims anys dins de l’animació mundial, Your Name. Però, d’on prové tot aquest talent i aquest detallisme que vam poder veure a la gran pantalla? Aquesta es una pregunta que té fàcil resposta si seguim el camí de Makoto Shinkai, un home que ha aconseguit que l’animació japonesa sigui el boca a boca dels últims temps i estigui al capdavant de qualsevol altre país del món.

- Advertisement -

- Advertisement -

No només Ghibli té dominat ara mateix el mercat japonès, sinó que comencen a sorgir noms que poden arribar a desbancar-lo si no va amb compte, com per exemple el de Mamoru Hosoda, un altre dels baluards de l’animació japonesa, amb gran pel·lícules com La chica que saltaba a través del tiempo o Wolf Children. Si l’animació és un gènere que sempre heu seguit de ben a prop, avui farem un breu repàs de quines són les claus de l’èxit del fenomen Shinkai.

La seva carrera va començar al 1999, amb uns quants curtmetratges que van crear la base del seu estil i que avui dia segueixen sent molt poc coneguts. D’entre tot, podem destacar Voces de una estrella distante (creat mentre treballava en una empresa de disseny gràfic de videojocs anomenada Falcom), que segurament va ser el que va donar-nos més pistes de com seria després el seu cinema, amb elements molt semblants al del més recent curt Cross Road (2014) i de les seves últimes pel·lícules. Al 2004 va aconseguir treure a la llum el seu primer llargmetratge, El lugar que nos prometimos, una petita història de caire molt humil que ja destacava per tenir alguns elements del que després seria un estil únic i recognoscible en totes les seves obres.

A partir d’aquell moment tot aniria a més, elevant la seva qualitat en cadascun dels seus projectes. Al 2007 vam poder veure segurament una de les històries més poètiques i sensibles de l’animació moderna amb 5 centímetros por segundo (que formava part d’una trilogia d’històries curtes juntament amb Flor de cerezo i Cosmonauta), que després trobaria la seva plenitud lírica amb El jardín de las palabras, ambdues amb un apartat visual que ens deixa corpresos i que fa quedar-nos hipnotitzats pels seus colors i vivesa, a part de tenir uns diàlegs que farien treure els colors a qualsevol superproducció americana. Per a mi, el punt fort de El Jardín de las palabras va ser sense cap mena de dubte el fort cop que ens va proporcionar el seu final. Un final sensible, dur, realista i totalment sensacional que demostra la fina sensibilitat en la qual es mou sempre el nostre emocional director.

Podem dir que una de les raons que Shinkai hagi arribat a on és avui dia, és no haver deixat mai de banda els seus projectes menors, els quals li van donar la fama i els que li van donar l’oportunitat d’arribar a Your Name. Entremig de cada pel·lícula sempre ha intentat crear un curtmetratge per seguir practicant i per seguir explicant històries que segurament no es podrien encabir en un metratge molt més llarg o que perdrien el seu significat si s’ampliessin. A vegades pocs minuts i uns quants silencis ens expliquen molt més que una pel·lícula plena de diàlegs.

Molts també coneixereu Viaje a Agartha que podria tenir un toc més Ghibli, i que és una de les obres que ens han arribat en format dvd a les botigues (igual que El jardín de las palabras i 5 centímetros por segundo) i que encara podeu trobar si hi esteu interessats. Una pel·lícula que no té el mateix desenvolupament que les demés, però que no li falta valor en cap dels sentits, sobretot en l’apartat visual, que ja dona pistes de com és Your Name. Cal recordar que Shinkai ha sabut sempre tocar tots els tipus d’animació existents (recordem que va començar amb curts d’estètica anime/manga i va passar pel món dels videojocs) per arribar a on és avui dia.

Your Name, sense cap mena de dubte, va ser una de les millors pel·lícules de l’any passat, i sobretot, la millor quant a l’animació. Dit això no s’entén com no va guanyar l’Oscar a Millor llargmetratge d’animació, i és que ni tan sols va estar nominada! És una total vergonya que avui dia encara haguem de passar aquets tràngols patètics amb els premis i és que la que va guanyar va ser Zootrópolis, que és una bona pel·lícula, però que està a anys llum de la qualitat de Your Name. Un cop més, no ens podem refiar ni una mica del criteri de l’Acadèmia més important (per renom) del cinema ni segurament de cap altre premi en general, està tot polititzat. Fa temps que els Oscars son una vergonya i ho dic clarament. Sé que pot causar molt debat això, però és la meva opinió vist tot el que ha anat passant els darrers anys.

- Advertisement -

your-name

Dit això, no crec que faci falta que us descrigui l’obra d’art que és Your Name i la increïble història que ens va explicar fa uns mesos Shinkai amb tota la seva genialitat. Esperem que aquest sigui un punt d’inflexió més a la seva carrera, per seguir millorant i per poder veure moltes més pel·lícules d’aquesta qualitat, i és que amb només 44 anys, ja té un lloc entre els millors de la història. Pixar i Disney n’haurien d’aprendre més que mai!

- Advertisement -
Jay Ferhttp://asian-madness.blogspot.com.es/
'Asian Madness' és el nom d’un blog cinèfil que dedica els seus articles a endinsar-se i desgranar tot tipus de cinema asiàtic. Creat per Juanma Fernàndez, de 27 anys i cinèfil des de que té memòria, ha dedicat mitja vida a submergir-se i estudiar tot el que té relació amb el setè art tant de manera autodidacta com a través d’un curs a l’ESCAC. Actualment es dedica al sector de la logística fet que no li fa perdre la passió pel que més estima, el cinema.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents