De les víctimes oblidades de la Guerra Civil De les víctimes oblidades de la Guerra Civil
'Lesa humanitat', un documental que reclama una jurisdicció universal De les víctimes oblidades de la Guerra Civil

El segon país amb més fosses comunes. Una ultra dreta galopant. Misses el 20N dedicades a Franco… Aquesta és l’espanya del segle XXI i el documental d’Héctor Fáver Lesa Humanitat arriba al cine el 20 de desembre per denunciar, entre d’altres, aquestes anomalies. Des de la perspectiva de l’anàlisi de conflictes mundials en els quals s’han violat els drets humans, el film reflexiona sobre la necessitat d’una jurisdicció universal a la vegada que es pregunta per què a Espanya encara hi ha fets sense resoldre i víctimes oblidades des de la Guerra Civil. Ho fa amb entrevistes a personalitats com el diputat d’ERC Joan Tardà, el jutge Baltasar Garzón, el primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Gerardo Pisarello, el fundador de la Asociación para la Recuperación de la Memoria Històrica Emilio Silva o la presidenta de l’Associació Todos los niños robados son mis niños, Soledad Luque.

Segons explica la productora Segarra Films en un comunicat “l’essència d’aquest documental és barrejar un seguit de veus diverses que col·laboren de manera plena i activa per mostrar totes les arestes possibles d’una realitat en què juguen moltes variables. Per aproximar-nos als fets cal analitzar-los des d’una perspectiva canviant si volem treure l’entrellat d’un viatge que va començar amb la Guerra Civil i ha anat sumant etapes (franquisme, postguerra, transició…) fins arribar als nostres dies. El naixement d’iniciatives valentes que pretenen actuar allà on va fallar la justícia local fan palesa una necessitat urgent: definir les bases d’una jurisdicció universal”.

Lesa humanitat mostra un resum de totes les postures després de realitzar una recerca amb les associacions implicades en la recuperació de la memòria, metges forenses, exiliats polítics, familiars de les víctimes, historiadors, advocats, jutges, ideòlegs, etc. Tot plegat amb la veu en off de l’actor català d’Eduard Fernández que serveix de fil conductor a través d’imatges i testimonis que apleguen les diferents veus implicades en aquest documental. El film escrit i dirigit per Héctor Fáver està produït per Vartimmen Films.

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*