today-is-a-good-day

L’Alternativa, el festival dedicat a un cinema diferent

- Advertisement -

El Festival de Cinema Independent de Barcelonal’Alternativa, celebra la seva 24a edició del 13 al 19 de novembre. Durant una setmana, el festival oferirà un complet programa de projeccions i activitats que defensen la diversitat i que conviden a la reflexió. Segons expliquen els organitzadors en un comunicat “un any més, l’Alternativa aposta per la independència creativa de l’autor i el risc amb l’objectiu d’apropar al públic un cinema que és difícil de veure en circuits comercials convencionals”.

La seu central serà, novament, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), juntament amb les subseus de la Filmoteca de Catalunya i l’Institut Francès. El festival comptarà també amb la plataforma digital de vídeo a la carta Filmin, on es podrà veure una selecció dels films d’aquesta edició durant els quinze dies posteriors al festival.

- Advertisement -

- Advertisement -

Segons expliquen els responsables del certamen aquest festival vol ser un punt de trobada que fomenta el diàleg, el debat, la participació activa i la formació, i també ofereix un espai de celebració, tant per a públic general com per a professionals, estudiants, seguidors del cinema independent i públic familiar.

Seccions i mirades

L’Alternativa comptarà amb dues seccions oficials (competitives), de llargmetratges i curtmetratges; seccions paral·leles, amb homenatges i retrospectives, estrenes, obres de cinematografies poc conegudes i de nous creadors nacionals, així com també una programació familiar; una completa programació gratuïta, rica i diversa, que tindrà lloc cada tarda al Hall del CCCB; espais per a la formació i el debat, amb simposis, una masterclass, tallers de creació, activitats, taules rodones i tallers per a escoles. La secció l’Alternativa Professionals, per la seva banda, oferirà la 8a Jornada de l’Alternativa Professionals i Mentoring Projects, les sessions d’assessorament de projectes.

Amb la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya, aquest any el festival dedicarà una retrospectiva a Michael Glawogger (Àustria, 1959 – Libèria, 2014), director de cinema, guionista i director de fotografia. Tant en el seu treball de ficció com en els seus documentals, Glawogger explora el caos i les contradiccions de l’existència humana. La trilogia de films Megacities (1998), Workingman’s Death (2005) i Whores’ Glory (2011) explora el món del treball i la pobresa, i combina el cinema d’observació i una fascinació pels extrems, en un gest per mostrar la dificultat i la complexitat de les vides dels seus protagonistes. Glawogger va morir durant el rodatge del seu últim projecte, Untitled (2017).

La secció oficial d’aquest any comptarà amb una acurada selecció de cinema internacional contemporani, que consisteix en 10 llargmetratges i 15 curtmetratges a competició (de ficció i no-ficció). A la selecció d’enguany hi destaca la presència espanyola, amb tres films rellevants: El mar nos mira de lejos, de Manuel Muñoz; Donkeyote, de Chico Pereira, i Niñato, d’Adrián Orr. Els altres set llargmetratges a competició són internacionals, procedents dels Estats Units, els Països Baixos, França, Portugal, Alemanya, el Regne Unit, el Líban, Síria i els Emirats Àrabs Units. Les temàtiques dels films seleccionats aquest any tenen molts punts en comú, com els drets humans, la llibertat personal, les fronteres o la superació i l’esperança. Tots ells retraten la realitat des dels marges, a través d’una òptica diferent, qüestionant i empenyent el llenguatge cinematogràfic.

Els curtmetratges internacionals a competició de l’Alternativa 2017 són: 25 CINES/seg, de Luis Macías (Espanya, 2017); 26 rue Saint-Fargeau, de Margaux Guillemard (França, 2017); Étrange dit l’ange, de Shalimar Preuss (França, 2016); It Was Still Her Face, de Christoph Girardet (Alemanya, 2017); J’aime les filles, de Diane Obomsawin (Canadà, 2016); Koropa, de Laura Henno (França, 2016); La Bonne Éducation, de Gu Yu (França/Xina, 2017); La disco resplandece, de Chema García Ibarra (Turquia/Espanya, 2016); Lupus, de Carlos Gómez Salamanca (França/Colòmbia, 2016); Meryem, de Reber Dosky (Països Baixos, 2017); Miedo, de Paula Ortiz Gónima (Espanya, 2016); Nyo Vweta Nafta, d’Ico Costa (Portugal/Moçambic, 2017); So I Danced Again…, de Lottie Kingslake (Regne Unit, 2017); The Kodachrome Elegies, de Jay Rosenblatt (Estats Units, 2017), i U Međuvremenu, de Mate Ugrin (Alemanya, 2017).

l'alternativa 2017

Altres seccions

La secció paral·lela mostra al públic un ampli espectre de treballs que trenquen les convencions amb la recerca d’una escriptura personal. Un cinema que continua sent, avui més que mai, una finestra oberta a altres valors i actituds al marge del discurs oficial. Per altra banda, la secció Panorama, dedicada als llargmetratges i curtmetratges de producció nacional, donarà visibilitat a una selecció de 19 pel·lícules que han estat produïdes o coproduïdes aquest últim any a Espanya. Panorama prova de reflectir la pluralitat de propostes audiovisuals independents que es produeixen (o coprodueixen) avui dia al nostre territori al marge de la indústria cinematogràfica.

El festival inclourà̀ una acurada programació́ familiar a la secció́ Petits Experiments, que programa conjuntament amb El Meu Primer Festival. Un altre dels espais destacats és el Hall, dedicat a l’experimentació, que dóna suport i promou la mescla d’ambients i, sobretot, consolida la idea de festival com a espai de celebració. En aquesta edició, Hall Enfoca se centrarà en la fortalesa Europa i l’auge del neofeixisme. A Hall Selecciona es podran veure 33 films, repartits en 7 programes, que constitueixen un ventall eclèctic de cinema i vídeo internacionals per als més curiosos. Com sempre, a Hall Pantalla Lliure hi haurà̀ un espai per a la projecció́ espontània de films de realitzadors que vulguin mostrar el seu treball durant el festival.

- Advertisement -

El lliurament de premis del festival tindrà lloc dissabte 18 de novembre a les 21.30 h al Hall del CCCB, en el marc d’una gran festa. Diumenge 19, a banda de la programació prevista, es projectaran el curtmetratge i llargmetratge guanyadors.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents