today-is-a-good-day

Dins el camerino de Charlie Heaton

- Advertisement -

La veritat és que he acabat agafant afició a aquesta mania meva de colar-me als camerinos de les gran estrelles de Hollywood. Sí, a alguns els molesta una mica que entri així sense avisar, però sempre he pensat que és millor demanar perdó que no pas permís. Fins ara el meu objectiu han estat actors o actrius amb una llarga  carrera que ha acabat recollint una gran quantitat d’èxits i reconeixements. Es podria dir que he obert la porta d’alguns  dels camerinos més potents, amb més glamur i més controvertits del panorama cinematogràfic des dels anys setanta fins l’actualitat.

Com tots sabeu, fa algunes setmanes va arribar als nostres televisors la segona part d’Stranger Things. Això a casa meva és comparable a l’arribada de sa majestats els reis d’Orient quan encara no sabia (Ull spoiler molt greu) que els meus pares eren els encarregats de convertir les meves curtes (però de molt nivell) cartes als reis mags, en realitat. Així que tant bon punt vaig tenir una certa quantitat de temps per endavant, em vaig assentar al sofà disposat a empassar-me la major quantitat d’episodis que el meu cos pogués suportar abans de quedar plegat. La sèrie em va durar poc, un parell o tres de dies (ho reconec, he perdut facultats, amb la tercera part juro que no em tornarà a passar). Però deixant de banda les meves vivències personals amb la segona part d’Stranger Things o els meus traumes amb els reis d’Orient, em va passar una cosa molt curiosa, i que havent vist i havent seguit al complert la curta carrera d’aquest actor, fins ara no me n’havia adonat. Recordeu quan Benedict Cumberbatch, en un dels capítols de Sherlock, intenta resoldre un crim fent ús del seu palau mental del cervell per tal de recordar alguns aspectes que el puguin ajudar? Doncs jo vaig fer el mateix, en cas que  canviem el nom de Sherlock per Marc i si en comptes de palau mental li diem Viquipèdia; però en definitiva, el nom d’aquell actor a mi em sonava molt, i no era només per les seves aparicions a pel·lícules i sèries. Cinc minuts després ja tenia la resposta i tot va començar a encaixar perfectament. Aquest actor fa cosa de vuit o nou anys, era el bateria d’una banda musical anomenada Comanechi, la qual havia vist en directa al Primavera Sound 2010, tot i que en aquella ocasió el nostre protagonista segurament ja no formava part de la banda, i només hi eren presents la líder i cantant del grup i un guitarrista.

- Advertisement -

Doncs bé, un cop vaig haver-me tret aquesta espina que em tenia el cap ha can rumia, vaig pensar que estaria bé entrar dins del camerino d’algun actor o actriu, que tot i   no gaudir d’una carrera massa consolidada, tingués el potencial necessari per acabar convertint-se en un referent del panorama cinematogràfic mundial. Així que sense més dilació, vaig agafar els trastos i amb pas ferm em vaig dirigir a la porta del camerino de Charlie Heaton.

- Advertisement -

Alguns ja l’han batejat com el nou James Dean per aquest aspecte juvenil entre tímid i rebel que el caracteritza, i la veritat és que hi estic bastant d’acord. Heaton posseeix una mirada d’actor clàssic, i fins i tot el seu aspecte, sovint descuidat, ens transporta a aquelles èpoques del Rebel sense causa.

Va néixer a Bridlington, Anglaterra, l’any 1994, un millennial en tota regla, i amb setze anys d’edat es va traslladar a viure a Londres on entraria a formar part com a bateria d’una banda de neo-grunge/indie anomenada Comanechi. Amb ells giraria durant un any, per acabar deixant el grup a finals del 2011, ja que Heaton tenia altres projectes en ment. Es desconeixen força coses del periples de l’enigmàtica figura de Heaton a Londres entre el 2011 i el 2015, aquest últim, any en què aconsegueix la seva primera feina a la televisió a la sèrie detectivesques DCI Banks on interpreta el paper de Gary McCready en un episodi. Aquell mateix any també treballaria en un episodi de la sèrie de detectius Vera, i seria invitat a la famosa sèrie de la BBC One Casualty.

La carrera de Charlie Heaton com a actor havia arrencat i tot just un any després, co-protagonitzaria juntament amb Naomi Watts, Jacob Tremblay i Oliver Platt el thriller psicològic Shut in. El seu director Farren Blackburn, ja coneixia en Charlie del rodatge de Vera, ja que en l’actualitat encara és un dels cinc directors de la sèrie, i el va escollir per interpretar el paper de Stephen, un adolescent en estat vegetatiu per culpa d’un accident de cotxe. La pel·lícula va ser i és un fiasco en tota regla. La feina de Farren Blackburn no s’aguanta per enlloc, però per extreure’n alguna part positiva, per difícil que pugui semblar, aquesta va ser la primera presa de contacte amb la gran pantalla d’un jove actor que de mica en mica començava a marcar-se un camí en el món de la interpretació, i si per postres ho fas al costat de grans actors com Oliver Platt i Naomi Watt (nominada per aquest paper al premi Razzie a la pitjor interpretació) la cosa promet i molt. Aquest mateix any també interpretaria un dels papers protagonistes a l’opera prima del director Miles Joris-Peyrafitte As you are.  La pel·lícula que va rebre el premi del jurat al festival de Sundance i també va ser presentada a la secció oficial del passat Festival de San Sebastián, on va dividir la crítica a parts iguals. Però el debut de Miles ens deixaria una petita perla en l’actuació de Heaton, que interpreta un jove outsider de forma magistral.

Tot i comptar amb dues més que correctes interpretacions en els seu petit palmarès dins del món del cine, ha estat a la petita pantalla on Charlie ha fet un pas de gegant. I és que els temps estan canviant com diria el gran Dylan, i sembla ser, que ara les estrelles es forgen a la televisió i no a les gran pantalles de cine. Fa poc més d’un any la plataforma Netflix llançava al mercat Stranger Things, una sèrie sobre un grup de joves que es veuen immersos en una aventura paranormal en el seu poble natal. El treball dels germans Duffer va tenir una repercussió que poca gent s’esperava, i el mercat estil dels 80 de la sèrie ha evocat tota una generació davant el televisor per tal d’endinsar-se plenament ens els paratges de la ciutat de Hawkin, i perquè no, impregnar-se novament d’aquella nostàlgia que sembla que s’hagi apoderat de les nostres vides  els darrers anys. Heaton interpreta el paper de Jonathan Byers, un adolescent asocial i tímid, amant de la bona música i que intenta, tot i la seva edat, omplir el buit paternal del germà petit, des que el seu pare els va deixar. Sens dubte en Charlie realitza un treball impecable en un paper, que com a As you are, li va com anell al dit.

Aquest 2017, el debutant Sergio G. Sánchez, va presentar a la secció oficial (fora de concurs) del Festival de San Sebastián El secreto de Marrowbone. El debut a la direcció del  guionista de  El orfanato, Lo impossible i Palmeras en la nieve, no ha deixat a ningú indiferent amb la seva opera prima, i entre l’elenc d’actors, hi trobem el nostre amfitrió. Charlie Heaton interpreta un dels papers protagonistes, i en aquesta ocasió, deixa enrere el rol al qual ens té acostumats, per interpretar el paper d’en Billy, un adolescent enèrgic i carregat d’odi, que lluita per la seva supervivència i la dels seus germans.

- Advertisement -

Pels qui no voleu tornar a veure per segon cop les dues temporades d’Stranger Things, i per tal que l’espera de la tercera nom sigui tant insuportable, el proper mes d’abril,  Josh Boone estrenarà The new mutants. Una nova aventura Marvel, un spin-off dels X-men, on Charlie Heaton hi té un paper destacat com a Sam Guthrie / Cannonball, un mutant que pot propulsar-se a l’aire.

Com deia al principi, a Charlie Heaton ja l’han comparat amb diverses estrelles tant del panorama cinematogràfic com del musical. Alguns han dit que és una barreja entre Jarvis Cocker i Leo Dicaprio en l’adolescència. El que està clar és que la seva figura no deixa indiferent, i sota aquesta fina cap de timidesa i certa innocència, hi trobem un jove rebel com si del mateix Dr. Jekyll i Mr. Hyde estiguéssim parlant. Recentment, el passat més d’octubre va sortir la noticia de que Charlie era pare d’una criatura de tres anys, fruit de la relació que va mantenir amb Akiko Matsuura (vocalista i líder de la banda Comanechi entre d’altres), i només fa cosa de quinze dies, a Heaton se li va negar l’entrada als Estats Units ja que se li va trobar una petita quantitat de cocaïna a l’equipatge, quan arribava a Los Angeles per assistir a l’estrena de la segona temporada d’Stranger Things. Actualment, manté una relació amb la seves companya de repartiment a la sèrie Natalia Dyer qui interpreta el paper de la jove Nancy Wheeler.

Moltes adolescents cauen i cauran rendides a l’enigmàtica mirada d’aquest adolescent. Aquesta barreja entre llum i foscor que desprèn la seva personalitat, provoca un efecte hipnòtic que t’atrau en cada una de les seves actuacions. Realment no crec que siguem conscients de quina és la qualitat que fa que Heaton sigui tant especial. Tinc  una amiga, que quan no sap com definir perquè coi se sent atreta per aquella persona amb sol dir: “és que té un no sé que, i un què sé jo, que jo que sé”. Doncs en definitiva, potser és l’expressió que definiria amb més exactitud la figura d’aquest actor anglès, del qual en sentirem a parlar molt i molt, ja que si no és el cas, serà perquè la seva vida s’ha desviat per camins d’allò més estranys.

- Advertisement -
Marc Orra
Té 33 anys i és electricista. Actualment cursa el grau d'Humanitats a la UOC. fora de la feina és col·laborador de Ràdio Manlleu i va ser l'editor del programa radiofònic 'Torna-la a tocar Sam del 2013 al 2015. Es considera un gran cinèfil i també escriu sobre cinema al web www.lescriba.cat.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents