today-is-a-good-day

‘El Dr. Slump’: el descobriment d’Akira Toriyama en català

- Advertisement -

El 8 d’abril de 1981 el món va veure per 1r cop a la TV El Dr. Slump. I també va ser el dia de la primera aparició d’un robot en forma de nena de 10 anys anomenat Arale. Abans, però, el desembre de 1979 el manga va ser publicat a la revista japonesa setmanal Shonen Jump (週刊少年ジャンプ) i va ser l’inici d’una carrera fulgurant. La historieta, creada per un llavors desconegut Akira Toriyama, va convertir-se ràpidament en un èxit. El Dr. Slump (Dr. スランプ) va esdevenir no només una revolució a escala mundial, sinó la mostra que aquell noi de 25 anys que tot just començava a despuntar acabaria sent un dels mangakas més influents de la història.

Akira Toriyama en una foto d'una guia japonesa sobre 'El Dr. Slump'
Akira Toriyama en una foto d’una guia japonesa sobre ‘El Dr. Slump’

El Dr. Slump i la nena de les ulleres!

- Advertisement -

Com acostuma a passar amb el manga de més èxit aviat la història va passar a la televisió de la mà de Toei Animation. Fuji TV va emetre la sèrie animada d’El Dr. Slump i el seu èxit es va multiplicar. Avui en dia la Vila del Pingüí és un indret conegut a mig món. Però anem una mica enrere… Abans de dibuixar en Sembei Norimaki i la Senyoreta Yamabuki, Akira Toriyama va debutar a la mateixa revista l’any 1978 amb Wonder Island, un manga on podem veure el principi d’un estil que ara tots reconeixem.

- Advertisement -

Però, no ens desviem del tema… El Dr. Slump va arribar al nostre país a TV3 el dia 12 de gener de 1987 convertint-se en el primer canal que la va emetre a l’estat espanyol. La sèrie completa consta de 317 episodis en què veiem “créixer” l’Arale i els seus amics. A la vegada que descobrim els pintorescs habitants de la Vila del Pingüí.

La llista és molt llarga… Però evidentment entre els més cèlebres hi ha en Suprunaman (una versió fofa i desmillorada de Superman que menja prunes confitades) i el Rei Nicochan i el seu ajudant, dos aliens que estavellen la seva nau a la Vila del Pingüí i es veuen obligats a quedar-s’hi perquè la Gatchan se la cruspeix! No es poden deixar de banda els policies que sempre acaben malparats, l’arxienemic del Dr. Slump, el Dr. Mashirito, i els seus homes de caramel que podeu descobrir en aquest article.

Els secrets d’un èxit animat

L’Arale, com es coneix popularment la sèrie, té diversos elements que la fan especialment entranyable. El primer és la total frescor i desinhibició del producte. A Catalunya no estàvem gens acostumats a veure dibuixos animats japonesos amb tot el que això comporta. El protagonista masculí, en Sembei Norimaki va molt calent i és capaç fins i tot d’inventar unes ulleres per veure dones despullades. De fet, a l’entrecuix de l’Arale (no oblidem que és un robot) no hi ha res perquè el Dr. Slump no ha vist mai els genitals femenins. També instal·la una càmera dins l’Arale i l’envia a banyar-se amb la Senyoreta Yamabuki per veure si finalment pot esbrinar què tenen les dones sota les calces. Òbviament tot surt malament… Sempre tot li surt malament.

Dr Slump

El Dr. Slump: caques, robots i tradició nipona

Un altre dels trets sorprenents és l’escatologia de tot plegat. Si alguna cosa ha perdurat fins avui en dia d’aquest manga és la seva mítica caca. En un país on per Nadal tenim un tronc que caga regals i posem un pagès evacuant la carn d’olla al pessebre no és estrany que una tifa de color rosa hagi acabat triomfant. A la vegada la sèrie ens explicava molts trets del folklore japonès com els yokai (fantasmes) o els kaiju (monstres) i, sens dubte, aprofundia en una de les grans passions dels nipons ja llavors: els robots.

Dr slump arale

- Advertisement -

Ompliríem pàgines i pàgines parlant d’aquesta sèrie, però no podem acabar l’article sense recordar un parell de trets més sobre El Dr. Slump. El primer és el vocabulari propi de l’Arale. Expressions com “oio”, “oioio”, “oio, hola” són avui ben conegudes juntament amb el “n’cha” o “adeu cha”. I segur que més d’un cop heu vist córrer algú amb els braços oberts cridant kiiiiiiii o heu fet la cantarella aquella de “babau-corb-babau-corb”. Tot plegat són alguns exemples de com una sèrie s’instal·la en el nostre imaginari i es converteix en una icona d’una generació.

La mateixa generació que poc més tard descobriria que aquell noi de vint-i-pocs anys que es dibuixava a si mateix com un robot o com un ocell seria el creador del manga més influent del segle XX: Bola de drac. I ja que surt el tema, ara que estan tan de moda els crossovers entre sèries, hem de recordar tant sí com no el capítol de Bola de drac on en Son Goku acaba a la Vila del Pingüí.

Un llegat vigent

Malgrat que Bola de drac s’ha endut tota la glòria, El Dr. Slump continua sent una obra reivindicable i reivindicada. Poc se sap per aquestes terres que l’Arale ha estat protagonista de fins a 11 pel·lícules al Japó. La darrera, un curt de 5 minuts l’any 2007. L’anime també va tenir un renaixement l’any 1997 en una nova sèrie de 74 episodis. El desaparegut Canal 3XL la va emetre fins al 1999. De les últimes aparicions estel·lars de la mítica colla va ser en dos anuncis de cotxe per la marca japonesa Suzuki l’any 2014.

I com que ho esteu esperant de fa estona aquí teniu la cançó inicial de la sèrie en català… Jo recordo la meva infància corrent al voltant de la taula del menjador corrent amb les mans enrere amb els meus germans.

Ja està aquí ja arriba l’Arale!!! 

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents