today-is-a-good-day

El cine català va recaptar més de 60 milions el 2016

- Advertisement -

L’Acadèmia del Cinema Català ha presentat aquest dimecres 28 la seva nova junta i han aprofitat l’avinentesa per fer un balanç de la salut del nostre cinema. La dada més cridanera és la de la recaptació dels film catalans de l’any 2016. Segons un informe de l’Acadèmia, el cine català ha recaptat 63,2 milions d’euros que són el fruit dels 10,7 milions d’espectadors acumulats. Les xifres son bones però fins un cert punt enganyoses ja que només dues pel·lícules (A Monster Calls de J.A. Bayona i Palmeras en la nieve de Fernando González) suposen el 65% d’aquesta recaptació amb 26 i 13 milions respectivament. El 35% restant està repartit entre 63 films amb resultats molt més discrets.

- Advertisement -

Aquest 2017 ja s’han estrenat un total de 27 pel·lícules catalanes, 2 més que durant els primers sis mesos de 2016. El cinema català ha recaptat a l’Estat espanyol de gener a maig 9 milions d’euros que corresponen a una audiència de 1,4 milions d’espectadors. Encara ens ha d’arribar el gran gruix, però, ja que està previst que el segon semestre arribem a veure més de 50 films amb pedigrí català.

Molts premis i poca llengua (pròpia)

- Advertisement -

Un altre apartat que preocupa a l’Acadèmia és la llengua. Per bé que el 31% de les pel·lícules (incloent els molts documentals) són produccions en català només un 0’7€ del públic als cinemes es decanta per aquests films. Una xifra que segons la presidenta de l’ens, Isona Passola és “patètica”. Aquestes xifres ens diuen dues coses. La primera és que el públic del cinema en llengua catalana està principalment a les televisions i plataformes. La segona és que hi ha un llarg camí en matèria de normalització lingüística en la nostra indústria audiovisual.

En l’apartat dels premis, però, sí que la cosa està més repartida. De les 65 estrenes un total de 47 han resultat premiades a diversos certamens i guardons nacionals i internacionals sumant un total de 144 reconeixements. Els film més premiats fora del país ha estat TrumanLa novia, Techo y comida i CallbackJa aquest 2017 la llista de guardonats l’encapçala la mencionada A Monster Calls, seguida d’Estiu 1993, El hombre de las mil caras i Un ciudadano ilustre. 

Els reptes del cinema català

La presidenta de l’Acadèmia ha volgut posar sobre la taula les principals reivindicacions i reptes del cinema català com a colofó a les dades presentades. La primera és més un greuge que un repte: el 21% d’IVA cultural. Segons Passola “que es mantingui un 21% d’IVA només s’entén des de’una animadversió profunda per part del govern espanyol vers el cinema i el seu esperit crític”. En la mateixa línia, la presidenta de l’Acadèmia a reclamat que hi hagi canvis legislatius en el mecenatge i les desgravacions i que es treballi per implementar avantatges fiscals a la producció de cine com passa en molts altres països d’Europa.

En l’apartat de reptes el més evident és el del públic. “Hem de guanyar públic a les sales i també a les plataformes de vídeo a la carta”, ha reclamat Passola. També ha mencionat com a assignatura pendent l’augment de la presència femenina al nostre cinema. Per últim ha posat el punt de mira en la televisió pública catalana. “Cal que Televisió de Catalunya faci de motor del nostre cinema”, ha demanat. “No pot ser que l’any 2010 es destinessin 25 milions d’euros a producció de ficció externa i ara se’n pressupostin només 5. És un desastre!”

La nova junta de l’Acadèmia

Isona Passola, que repeteix en el càrrec, encapçala la nova Junta de l’Acadèmia del Cinema Català. L’acompanyen el productor Joan Bas en funcions de vicepresident, la directora Judith Colell com a secretària, el director i programador de festivals Agustí Argelich com a tresorer i el professor i productor Sergi Doladé com a director de l’ens. Els vocals són Josep Maria Civit, Maria Molins, Paco Poch, Sílvia Quer, Edmon Roch i Eduard Sola.

- Advertisement -

Acadèmia Cinema Català

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents