‘Pàtria’: l’èpica llegenda d’Otger Cataló arriba al cinema ‘Pàtria’: l’èpica llegenda d’Otger Cataló arriba al cinema
El film arriba a gairebé 50 sales dels Països Catalans el 9 de juny ‘Pàtria’: l’èpica llegenda d’Otger Cataló arriba al cinema

Els cavallers s’han conjurat per alliberar la terra de l’opressor… La pel·lícula èpica Pàtria. La llegenda d’Otger Cataló i els 9 barons de la fama, de Joan Frank Charansonnet, el dia 5 de juny va donar el tret de sortida a la 10 edició del Festival Internacional de Cinema en Català de Roda de Berà (FIC-CAT). El director del certamen, Antonio Barrero, va lloar aquest tipus de producció valenta i amb arrels que, segons ell, està en total sintonia amb els valors d’aquest festival de cinema en català.

Durant la presentació de Pàtria, Joan Frank Charansonnet va explicar l’èpica d’un projecte que parteix d’un somni de quan era adolescent i que s’ha fet realitat ara en forma de pel·lícula. “Quan teníem 16 i 18 anys ens vam prometre amb en Miquel Sitjar fer un Braveheart a la catalana. Pàtria no és Braveheart però sí conté el mateix esperit llibertari, el mateix missatge èpic i a més hi hem afegit pinzellades fantàstiques que homenatgen les nostres llegendes en la mateixa línia que ho feia Excalibur als anys vuitanta amb els referents artúrics. Els diversos tràilers del film ja han acumulat més de 100.000 visites en els primeres a la plataforma Youtube fet que denota un inusual interès per una producció en llengua catalana.

Una estrena de rècord

Durant els tres primers dies d’exhibició, Pàtria s’ha convertit en la primera pel·lícula de la història estrenada només a Catalunya que ha conquerit el Top 20 de la taquilla espanyola. I no només això: Pàtria ha estat el film espanyol més vist de la setmana malgrat que tan sols s’ha estrenat a sales de Catalunya. Segons el director de la pel·lícula, Joan Frank Charansonnet aquesta fita demostra l’interès que el públic català té en produccions arriscades que han sorgit al marge de les maneres de fer habituals de la indústria del cine en aquest país. “El que està passant amb Pàtria és un fet històric. Mai una pel·lícula popular no havia arribat tan lluny sense suports oficials i, a més, tenint en compte que s’ha autodistribuït per part de la pròpia productora DejavuFilms en un esforç sense precedents per estar present a tota la geografia catalana”.

Al mes de maig el film va rebre el seu primer reconeixement internacional: el Premi a la Millor Pel·lícula de parla no anglesa al Festival Internacional de Cinema de Niça. El guardó va ser decidit per unanimitat per un jurat internacional format pels guanyadors de les anteriors edicions del festival francès que enguany arriba a la seva 12a edició. També a França la pel·lícula ha estat exhibida al Marché du Film del Festival de Cannes juntament amb set produccions catalanes més.

Paral·lelament s’ha publicat el guió de la pel·lícula escrit a quatre mans pel mateix director del film Joan Frank Charansonnet i l’escriptor Pau Gener. Publicat per La vocal de Lis. Una altra novetat respecte el film és la inclusió de Pàtria a la Secció Oficial de la 3a edició del Festival Sant Cugat Fantàstic, certamen en el qual s’exhibirà com a pel·lícula de clausura el dia 18 de juny a les 22:00 als Cinemes Cinesa Sant Cugat. També el Galacticat de Lleida i el Festival de Cinema de Calella l’ha inclòs a la seva programació.

Abans de l’estrena el dia 9 de juny, la pel·lícula va ser preestrenada a la capital d’Espanya inaugurant la 1a Mostra de Cinema Català de Madrid, una iniciativa organitzada per la revista digital El cinèfil. Par altra banda diversos diputats, senadors, alcaldes i membres de l’Acadèmia del Cinema Català han acudit a les preestrenes que s’han celebrades a Madrid i a Barcelona el 6 de juny.

A les armes per defensar la terra

En paraules del propi director Joan Frank Charansonnet “Pàtria és un film que vol parlar dels orígens de Catalunya amb l’objectiu de donar a conèixer tant aquí com a l’estranger les arrels del poble català”. La pel·lícula, amb voluntat de cinema èpic i popular, inicia el seu viatge amb la veritable història dels primers referents escrits sobre la llegenda d’Otger Cataló, que apareixen a l’obra Histories e conquestes dels Reys de Aragó e Comtes de Barcelona, escrita el 1438 al Monestir de Sant Llorenç (Berguedà) per un jove cavaller i mossèn anomenat Pere Tomic.

Pàtria narra la llegenda d’Otger Cataló una història que (com indica el cognom del protagonista) parla dels propis orígens de Catalunya. La pel·lícula va endavant i enrere entre els segles XV i VIII ja que explica com les gestes d’aquest cavaller got són transmeses oralment a un monjo a l’època medieval. El repartiment del film està encapçalat per Boris Ruiz, Miquel Sitjar, Miquel Gelabert, Joan Massotkleiner, Àngels Bassas, Ali El Aziz i el propi director de Joan Frank Charansonnet interpretant un dels nou barons de la fama.

El film s’ha rodat en llengua catalana amb càmeres d’última tecnologia 4K en diverses localitzacions al Berguedà, Solsonès i l’Empordà. Per anar-nos fent una idea de què ens trobarem al film podeu veure algunes de les imatges més espectaculars que s’han fet públiques fins ara.

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

 • Avatar

  Esther codina castañer

  14 de Juny de 2017 #1 Author

  Pel·lícula valenta atès el baix pressupost. Molt acurada lescenificacio: paisatge.interiors.monestirs.música
  Els actors molt bons…..

  Respon

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*