El director de ‘L’exorcista’ rebrà el Premi d’Honor del Festival de Sitges

- Advertisement -

Dos mestres del terror i el thriller seran al Festival de Sitges per a rebre el guardó més especial l’any que el certamen compleix 50 anys. William Friedkin, director entre d’altres d’El exorcista, The French Connection o Sorcerer, rebrà el Gran Premi Honorífic del festival juntament  amb Johnnie To, un dels mestres del cinema negre asiàtic amb títols com Drug War o Election. Aquestes presències se sumen a la ja anunciada de Guillermo del Toro, que exerceix de padrí del 50è aniversari del Festival. El director del Festival de Sitges Àngel Sala ha definit Friedkin com “un dels millors directors del Hollywood dels 70” i a més ha subratllat que amb L’exorcista va aconseguir que un film de terror fos, llavors, el més taquiller de la història. Per celebrar el mig segle de vida Sitges 2017 estrena nova imatge conservant com a emblema el clàssic goril·la però el nou logotip però amb una iconografia més neta i modernitzada.

Sitges Festival 50 aniversari

- Advertisement -

A la roda de premsa de presentació d’algunes de les novetats d’enguany no s’ha parlat de pel·lícules però sí s’ha presentat el cartell de la 50a edició que fa referència al leit motiv del Festival: la figura de Dràcula, un dels mites per excel·lència del cine fantàstic. Segons l’organització “el pòster recupera l’essència misteriosa i espectral del vampir i explora la rigidesa post mortem del vampir, la seva ambigüitat. Tot plegat sense renunciar al caràcter d’aparegut en un context gòtic i expressionista però, a la vegada, hipermodern i culturalment atemporal”.

- Advertisement -

Mig segle de cine fantàstic

La 50a edició del certamen presentarà una peça audiovisual creativa i un llibre oficial que commemoraran l’aniversari i dedicarà un homenatge als seus fundadors i personalitats vinculades als inicis del Festival. El cinquantenari del Festival és un dels actes oficials de la Generalitat de Catalunya com efemèride del 2017. En aquest sentit el Festival va rebre la Creu de Sant Jordi que lliura el Govern de la Generalitat. El conseller de Cultura, Santi Vila, ha bromejat sobre el fet que l’any que Sitges se centra en el personatge de Dràcula el Govern català els doni una creu. “Si l’heu de fer servir, feu-ho sense por”, ha ironitzat.

La marca Sitges i 50 ja s’ha començat a visualitzar en alguns dels escenaris més rellevants del cinema a nivell internacional. El passat mes de febrer, el Festival va ser protagonista d’una recepció a Los Angeles, conjuntament amb CAA, la prestigiosa agència de representació artística. A més de Los Angeles, el 50è aniversari del Festival també ha estat protagonista al Festival de Cannes on  Sitges ha estat coamfitrió del Fantastic Mixer, una trobada dirigida a directors i programadors de festivals de cinema fantàstic, així com a productors i distribuïdors del gènere. També es va organitzar a Cannes un còctel commemoratiu al qual van assistir 300 professionals del sector. En tots dos actes El cinèfil va ser un dels mitjans de comunicació convidats.

Àngel Sala presenta el 50è aniversari del festival a Cannes

 

Exposicions del 50è aniversari

El Festival aproparà la seva història al gran públic amb l’exposició 50è Aniversari Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 1968-2017: El cinema és fantàstic, a la Filmoteca de Catalunya, primer, i a l’Edifici Miramar de Sitges, després. La mostra està comissariada per Diego López, programador del Festival i responsable de la secció Brigadoon, i organitzada conjuntament amb la Filmoteca. Exhibirà un recorregut pels 50 anys del Festival a través dels seus cartells, films destacats, convidats i imatges diverses. A Barcelona es podrà visitar del 22 de juny al 17 de setembre, mentre que a Sitges hi serà el mes d’octubre.

També a la Filmoteca de Catalunya, se celebrarà un cicle commemoratiu de projeccions amb una selecció d’una cinquantena de títols destacats dins la història del Festival, programats conjuntament entre la Filmoteca i el Festival. Blade Runner, Posesión infernal, El exorcista, La cosa, Akira, Reservoir Dogs, Oldboy, REC, El día de la bestia, Mulholland Drive o Martyrs són algunes de les cintes que els fans podran gaudir en pantalla gran del 22 de juny al 30 de setembre. Àngel Sala ha volgut destacar que “avui en dia el gènere fantàstic gaudeix d’un prestigi que fa anys no tenia”. Segons ell tant el  públic com la crítica han col·locat el gènere al lloc que mereix.

El Reial Cercle Artístic de Barcelona també serà escenari d’una exposició que es podrà veure del 5 al 24 de setembre i que portarà per títol 50è aniversari Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 1968-2017: Memòria del Fantàstic i es composarà de documentació de l’Arxiu Històric de Sitges, exemplars del Diari del Festival des de 1979 fins l’actualitat, catàlegs de totes les èpoques, llibres i quadres originals dels cartells.

- Advertisement -

El dia del 50è aniversari

28 de setembre de 1968. Aquest va ser el dia de la primera edició del Festival, llavors anomenat Semana Internacional de Cine Fantástico y de Terror, va tenir lloc al cinema del Prado del 28 de setembre al 4 d’octubre de 1968. El film inaugural va ser Aelita (Yakov Protazanov, 1924), un clàssic soviètic de ciència ficció que, per a recordar aquesta efemèride, es podrà recuperar. El Prado acollirà la projecció del film el proper 28 de setembre, 50 anys després.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents