La Guerra Civil espanyola vista des del cinema

- Advertisement -

La Guerra Civil espanyola és un període històric que en més d’una ocasió ha servit com a context de pel·lícules. Tres anys de conflicte armat que no només van acabar amb les llibertats i la República, sinó també amb la vida de milers de persones. Molta gent és del parer que és millor oblidar i passar pàgina però l’única manera de no cometre els mateixos errors del passat és sent conscients i conseqüents.

La setmana que ve arriba a les nostres pantalles Incerta glòria i tot fent memòria (històrica) hem vist que el de la Guerra Civil és un tema que el cinema català i espanyol ha donat prou de si. La filmografia que existeix no és molt extensa però hi ha grans ficcions que mostren els fets d’aquell període des de diferents punts de vista. Des d’El Cinèfil fem una selecció de 5 d’aquests films:

- Advertisement -

La lengua de las mariposas (1999)

- Advertisement -

El film mostra de manera commovedora i dura la trista realitat d’una època a través de la relació entre un mestre i un alumne. Situada en plena Guerra Civil, aquest film de José Luis Cuerda se centra en les ensenyances de Don Gregorio a Moncho, un noi amb ganes d’aprendre i descobrir el món que l’envolta. Aquesta innocent relació es veurà alterada per culpa del context sociopolític i, a causa de les idees polítiques del mestre, serà acusat de republicà i condemnat a ser afusellat. Una situació que el menor afrontarà segons les exigències del moment.

pel·lícules guerra civil espanyola

Soldados de Salamina (2003)

El director David Trueba va ser l’encarregat de dirigir aquesta adaptació de la novel·la homònima de Javier Cercas. Ariadna Gil va ser qui va donar vida a la protagonista, una novel·lista que està treballant en una història real que va succeir durant els últims dies de la Guerra Civil. Seguint la pista del també escriptor i falangista Rafael Sánchez Mazas, la protagonista s’endinsarà en una recerca sobre la veritat i sobre ella mateixa.

pel·lícules guerra civil espanyola

El laberinto del fauno (2006)

Amb un toc més fantàstic va arribar aquesta proposta de Guillermo del Toro que va aconseguir una llarga llista de nominacions i també 7 premis Goya i 3 Oscars. El film se centra en els últims anys de la Guerra Civil, quan una nena i la seva mare se’n van a viure en un petit poblet on el nou marit de la dona (un militar franquista) ha estat destinat. Allà Ofèlia, descobrirà un laberint i hi coneixerà un faune que li revelarà un gran secret, un secret que per saber-lo haurà de superar tres proves les quals, finalment, la portaran a la veritat.

pel·lícules guerra civil espanyola

- Advertisement -

Pa negre (2010)

Agustí Villaronga firma aquesta adaptació de la novel·la d’Emili Teixidor que a través de la visió d’un nen mostra la hipocresia del món dels adults i, la presa de consciència d’una nova moralitat que s’oposa a les mentides dels adults. El film va aconseguir 14 nominacions als Goya, dels quals se’n va endur 9, inclòs Millor Pel·lícula i Director i, 15 nominacions als Gaudí, que finalment es van transformar en 13 premis, també a Millor Pel·lícula.

pel·lícules guerra civil espanyola

Ebre: del bressol a la batalla (2016)

Dins els fets ocorreguts durant la Guerra Civil Espanyola, la batalla de l’Ebre és un dels més recordats. En un moment en el qual ambdós exèrcits estaven ja desgastats, només el feixista rebia ajuda per part d’Alemanya i Itàlia, mentre que els republicans veien com Europa estava més preocupada per una possible gran guerra, que pel destí d’Espanya. En aquest context, cinc joves de la Lleva del Biberó van ser cridats per participar en la batalla clau de la Guerra Civil.

 

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents