‘Trinxeres’: històries de la Guerra Civil i on trobar-les ‘Trinxeres’: històries de la Guerra Civil i on trobar-les
Sis capítols recorreran els escenaris del conflicte bèl·lic en un nou projecte documental de TV3 ‘Trinxeres’: històries de la Guerra Civil i on trobar-les

Diumenge 5 de febrer, a les 22.30, TV3 estrena Trinxeres, un programa que segueix l’últim gran front de la Guerra Civil a Catalunya. Vuitanta anys després, tres amics recorreran a peu els 350 quilòmetres d’aquest front bèl·lic: els periodistes Carles Costa, Eloi Vila i Marc Juan. Aquest projecte a mig camí entre la sèrie i el documental tindrà sis capítols i la muntanya com a gran protagonista. 

Trinxeres_5-709782

L’abril de l’any 1938, després d’un any i mig de guerra, l’exèrcit franquista va arribar al mar ocupant Vinaròs. El territori de la República es va dividir en dues parts i Catalunya va quedar aïllada. Durant nou mesos es va establir un front de guerra que resseguia la frontera natural dels rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre. Hi va haver un munt de batalles, milers de morts i moltes històries humanes que van quedar enterrades a les trinxeres. Els periodistes Carles Costa, Eloi Vila i Marc Juan recorreran a peu els 350 quilòmetres d’aquest front buscant què queda de la Guerra Civil en el territori i entre la seva gent. Segons TV3, “el viatge es convertirà en una aventura apassionant durant els tres mesos de rodatge, en què resseguiran diferents trams de territori en sis etapes” (els sis capítols).

Trinxeres també pretén homenatjar persones anònimes que van viure la Guerra Civil a través de les seves històries. L’objectiu és que els espectadors entenguin millor què va passar a Catalunya durant aquells mesos de lluita sagnant. Una de las aportacions de la sèrie documental és el recull dels últims testimonis de la Guerra Civil a Catalunya, al territori. La clau és l’homenatge a persones anònimes que van viure la Guerra Civil, les que van perdre la vida al front i les que tenen històries emotives per explicar.

Trinxeres TV3

Aquest recorregut els porta des del Pallars fins al delta de l’Ebre, a més de Barcelona i el camí a l’exili cap a França. El primer serà el capítol dedicat al front del Pallars, D’Esterri d’Àneu a Tremp.El viatge comença a la part nord del front de guerra, al Pallars, als entorns d’Esterri d’Àneu, per explicar l’ocupació franquista a les Valls d’Àneu. El recorregut continua fins a Llavorsí per descobrir les restes d’una de les batalles més sagnants i desconegudes de la guerra a Catalunya: la Batalla de Baladredo (Biuse), on van morir molts soldats republicans, molts d’ells de la Lleva del Biberó. A més, l’equip recorrerà Sort, la Pobla de Segur, Tremp i la Conca Dellà: Isona, on es van disputar batalles al Mont de Conques i a la Serra de Sant Corneli. Descobrirem històries com la de Juanita Cònsol, de Casa Constanset d’Isavarre, que explica com el seu avi, juntament amb nou persones més, va ser afusellat i enterrat en una fosa comuna enmig d’un prat. Un altre testimoni és el de Daniel Ramoneda, de 96 anys, supervivent d’una de les batalles més importants del front del Pallars. El format d’aquesta producció de TV3, amb la col·laboració de Funky Monkey, s’inspira en el programa Ten Oorlog, emès per la VRT, la televisió pública flamenca de Bèlgica.

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*