Qui va disparar el Claudi? Una teoria rodona Qui va disparar el Claudi? Una teoria rodona
Conspiracions per la mort d'un personatge de 'La Riera Qui va disparar el Claudi? Una teoria rodona

A hores d’ara no deu quedar ningú a Catalunya que no sàpiga que al capítol de Nadal de La Riera ens van disparar el Claudi. Dues bales. Una al cap i una al cor, pam, pam. Tots vam passar les vacances amb el cor encongit, convençuts que l’havien mort perquè l’Arquillué tenia altres plans o per donar una mica de salsa a la sèrie, en un moment en què la “riera” baixava gairebé sense aigua. En veure-ho, m’atreveixo que a moltes cases, a part del xoc inicial, hi va haver un “per fi passen coses, per fi un capítol rodó, ja era hora”. I així és. La base de tota ficció és mantenir l’espectador amb una intriga que el faci seguir fins al final de la història. Veure disparar les bales des de la perspectiva dels ulls de l’assassí va ser un gran encert, ja que activa a través de la pantalla, crea aquella gran pregunta que dispara teories entre els espectadors que em va recordar quan jugàvem a saber qui era el violador d’El cor de la ciutat amb l’aranya tatuada al ventre.

Que ara el Claudi sigui viu i sembla que es trobi tan panxo ho considero un dels errors més grans d’aquests guionistes, ja que resulta massa poc creïble i rebaixa l’impacte inicial. Estic escrivint això divendres, abans de veure el capítol del dia, sabent que avui empitjorarà de salut, però ho segueixo trobant aberrant. I si, a sobre, sembla entreveure’s que ell sap qui va entrar a casa seva i qui el va disparar aquella nit, encara és més inversemblant. Quan li van fotre el tret estava dormint. Dormia, senyors. No ho sé, la cosa ja podia donar prou joc sense haver-lo de salvar.

Sigui com sigui, i a risc com deia que al capítol que tanca aquesta setmana es descobreixi alguna veritat més d’aquell fatídic moment, m’atreveixo a exposar la meva teoria del que va passar aquella nit. Qui va disparar en Claudi, versió Anna Amat.

Per començar, diria que tot va ser un cúmul de casualitats estúpides que va acabar facilitant l’acció. La Susi es va deixar la porta oberta, cosa que obre un munt de possibilitats, perquè qualsevol persona que hi hagués volgut anar ho hauria fet.

Preguntes: Què hi feia la pistola sobre la taula si el Claudi l’havia amagat? La persona que va venir venia a robar? Venia a fer-hi altres coses que no fos matar-lo i ja que va veure l’arma es va omplir de ràbia i se’l va carregar?

Descartem sospitosos:

Hi ha massa pistes que ens volen fer pensar que ha estat en Lluís. Era al carrer, va llençar la pedra contra la finestra, rabiós. M’atreviria a dir que va ser la persona que va trucar a la porta durant la festa, plorós, i que el Claudi li va tancar la porta als morros de pena que li feia. No, no pot haver sigut ell. Només està tan nerviós perquè aquell dia era a la vora. És un cagat, a més, mai dispararia una pistola.

L’Ànnia no és aigua clara, però no em crec que fos capaç d’embolicar-se la vida només per al seu amor.

La Bibiana també em sembla massa bona, massa pija. I sa mare és una dona dura, però íntegra. L’hem vist jugar, però no juga en aquesta lliga. Dins aquesta trama tindríem l’Àxel, ja que uns quants estem convençuts que és el fill que la Maria Monclús no va avortar quan era jove. Ell podria haver vingut a salvar la seva germana ara, que a la infantesa no ho va poder fer.

En Raül, el peixater, podria tenir molts números per haver-ho fet. Però m’agrada descartar-lo creient que és impulsiu però també prou llest com per no emmerdar-se la vida d’aquesta manera, ara que a més sembla que viu enamorat.

Hi ha la Lídia. La Lídia carregant-se el Claudi perquè el seu fill hereti uns diners que ara no té i li fan falta. L’hem vist capaç de tot i de més, però deixar el seu fill sense pare em sembla que ja és passar-se. A més, que és el que deia ella mateixa ahir, voldria tornar a la presó, ara que sap el pa que s’hi dóna?

He vist comentaris a xarxes que apunten a la Joana. La Joana, que ha descobert a l’ajuntament que va ser ell qui va esfondrar casa seva i ja li és igual tot. Ella va ser qui va trobar la foto del Claudi de jove vestit de xèrif que la càmera marca just abans que el nostre pressumpte assassí agafi la pistola. Ella, el mata, es suïcida, i tenim una nova nena òrfena a la sèrie. No ho acabo de veure clar, està massa dèbil com per agafar el toro per les banyes d’aquesta manera.

Una persona del passat no és que no pugui ser, és que no resultaria creïble. A sis mesos d’acabar la sèrie torna, jo què sé, algú de l’entorn del Balló i au, va, tornem enrere que no ha estat res? No.

I aquí el boom, el que jo crec, el que voldria que hagués passat: el va disparar la Mercè Riera, sa mare. La mare, que descobreix que en Claudi va fer esfondrar la casa i va causar la mort d’aquell pobre home. La mare, que rep una altra vegada l’hòstia que li fa veure com és el seu fill. La mare, que prefereix que el seu fill sigui mort a que estigui escampant merda per aquest món com ho ha fet ella durant tota la seva vida. Que es fa conscient del corcó que té dins la seva família i que vol alliberar el seu fill d’aquesta merda. Potser no és gaire del seu estil, la pistola, però la va trobar allà sobre i esclar… No em digueu que no seria la millor manera de tancar la sèrie? Comença amb la Mercè matant el marit per amor, acaba amb la Mercè matant el fill per amor. Una teoria rodona que ens demostraria, un cop més, la negror que hi ha dins de la matriarca de la nostra família Guitart.

Me la compreu?

Anna Amat

Anna Amat TeleViciada

Traductora que mira de reinventar-se cap al món del protocol, les relacions institucionals i l’organització d’esdeveniments. Fanàtica de les llengües, les relacions humanes, les possibilitats d’Internet, les abraçades i els petons perquè sí i les idees de bomber. Entén la tele i el cinema com a elements socialitzadors. I amb Twitter, encara més.

 • Avatar

  Alejandro D

  28 de Gener de 2017 #1 Author

  L’has clavat???

  Respon

 • Avatar

  Mistic River

  23 de Juny de 2017 #2 Author

  T’aconsello que, abans de llençar hipòtesis, et miris molt bé els capítols, perque si et bases en errors comesos per la teva manca d’observació, totes les teves teories també seran equivocades.
  La pistola la v deixar damunt la taula el mateix Claudi que la va treure de la balda superior de l’armari de la seva habitació on l’havia desat, la va agafar en despertar-se, mentre dormia al sofà, per un soroll causat per dues pedres llençades des del carrer que van trencar un vidre. Anava molt adormit i estava confús també perque havia begut molt feia unes hores, per això la va deixar damunt la taula i se’n va tornar al llit.

  Respon

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*