La Filmoteca i l’Acadèmia del Cinema Català homenatgen Josep Maria Pou La Filmoteca i l’Acadèmia del Cinema Català homenatgen Josep Maria Pou
L'artista polifacètic rebrà el Premi Gaudí d'Honor aquest diumenge 29 de gener La Filmoteca i l’Acadèmia del Cinema Català homenatgen Josep Maria Pou

La Junta directiva del l’Acadèmia del Cinema Català ha acordat distingir l’actor, director i gestor teatral Josep Maria Pou amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2017, màxim reconeixement del cinema català. Josep Maria Pou, membre de l’Acadèmia del Cinema Català des de la seva fundació l’abril de 2008, rebrà el Premi Gaudí d’Honor en el marc de la cerimònia de lliurament dels IX Premis Gaudí, el diumenge 29 de gener de 2017 a l’Auditori del Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, CCIB, retransmesa en directe per Televisió de Catalunya i Catalunya Ràdio.

Pou ha agraït amb aquestes paraules el reconeixement dels acadèmics: “m’emociona i em fa feliç que l’Acadèmia hagi valorat la meva feina de tants anys, fins al punt de considerar-la mereixedora d’aquest Premi. Mai ho hauria imaginat, ho dic de cor. L’accepto com un reconeixement a la feina feta amb vocació, dedicació i afany; el mateix que fan, cada dia, tants i tants companys d’ofici. Confio, humilment, estar a l’altura de l’Acadèmia i d’aquells que han merescut el Premi abans que jo, tots ells mestres als qui admiro i estimo”.

La Filmoteca se suma a l’homentge

El dijous 2 de febrer a les 20h té lloc a la Filmoteca de Catalunya un homenatge a Josep Maria Pou, que consta d’un diàleg entre el propi Pou i Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, així com la projecció de la pel·lícula 42nd Street. Tot dos parlaran sobre la trajectòria a la pantalla i als escenaris de l’actor i a les 21:30h es projectarà el film 42nd Street El carrer 42 (Lloyd Bacon, 1933). Es tracta del primer film que Busby Berkeley va coreografiar per a la Warner Bros, productora en la qual va treballar com a director i coreògraf en altres fites tan memorables com Desfile de candilejas o la sèrie Vampiresas. L’èxit va ser tan gran que 42nd Street va esdevenir el puntal sobre el qual es va recolzar tot el gènere musical en aquesta dècada. El film també va donar títol al programa radiofònic de RNE dedicat al musical que Josep M. Pou —afeccionat al gènere— va presentar, juntament amb Concha Barral, durant gairebé quinze anys. Per més informació sobre l’esdeveniment, podeu consultar la web de la Filmoteca.

Un lluitador de l’art

Després de passar per la Universitat Laboral de Tarragona i de donar els seus primers passos en el teatre d’aficionats i universitari, Josep Maria Pou (Mollet del Vallès, 1944) va marxar a Madrid el 1967 per estudiar a la Reial Escola Superior d’Art Dramàtic. En aquesta època va participar en els seus primers muntatges professionals, entre els quals destaca el seu debut, el 1968, amb l’històric Marat Sade dirigit per Adolfo Marsillach. Després de finalitzar els seus estudis a la RESAD, va ingressar en la companyia titular del Teatro Nacional María Guerrero, de la mà del director José Luis Alonso, on debutaria amb Romance de lobos, de Valle-Inclán. Al llarg de la seva prolífica carrera ha estat a les ordres de prestigiosos directors, com Calixto Bieito, Josep Maria Flotats, Mario Gas, Pilar Miró, Miguel Narros, José Mª Morera o John Strassberg, i ha protagonitzat una cinquantena de muntatges teatrals amb companyies de Madrid i Barcelona.

El 2004 va rebre el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya pel seu paper en l’obra Celobert, dirigida per Ferran Madico, i per la seva lectura de Bartleby, l’escrivent. El 2005 presentaria La cabra o qui és Sylvia? de Edward Albee, un projecte dirigit, protagonitzat i produït per ell mateix pel qual va rebre múltiples reconeixements, entre els quals destaquen el Premi Nacional de Teatre del Ministeri de Cultura, el Premi Internacional Terenci Moix i quatre Premis Max (espectacle, director d’escena, adaptació teatral i empresari d’arts escèniques).

Un any més tard assumiria la direcció artística del Teatre Goya de Barcelona, on el 2008 estrenaria, en la doble vessant d’actor i director, Els nois d’història, d’Alan Bennett. En aquest espai també va dirigir e interpretar Truca un inspector (2011), de J.B. Priestley; un nou muntatge de Celobert (2012), de David Hare, i Prendre partit(2015), de Ronald Harwood. Com a director hi va estrenar La vida por delante, de Romain Gary (2008) iConcha! Yo lo que quiero es bailar (2011), ambdues amb Concha Velasco de protagonista. Del 2010 al 2012 també es fa càrrec de la direcció artística i la gestió del teatre La Latina de Madrid.

Una carrera a la gran i la petita pantalla

En paral·lel a la seva carrera teatral, des de la dècada dels 70 s’intensifica la seva presència al cinema i la televisió. El seu debut a la gran pantalla va ser el 1973 amb La mujer prohibida, de José Luis Ruiz Marcos. Des de llavors, ha treballat amb directors com José Luis Garci, Francesc Betriu, Gonzalo Suárez, Carlos Saura, Ventura Pons, Fernando Colomo, Pilar Miró, Ricardo Franco, Jesús Garay, Montxo Armendáriz, Francesc Bellmunt, Josep Maria Forn, Jordi Cadena, Pedro Costa, Pere Portabella, Alejandro Amenábar, Pablo Berger i Isaki Lacuesta entre d’altres. El 1988 va rebre el Premi Sant Jordi de Cinematografia, el 2004 el Fotogramas de Plata, i el 2005 el Premi Barcelona de Cinema.

‘Amic amat’ de Ventura Pons (1999)

 

El 1974 arribaria el seu bateig televisiu amb Estudio 1 de TVE, donant vida al personatge de Felip IV en la representació de Las Meninas, de Buero Vallejo. Posteriorment, després de moltes més interpretacions a Estudio 1 (Los padres terribles, La importancia de llamarse Ernesto, Cándida, etc) , vindrien treballs en sèries de ficció, entre els quals destaquen els seus papers a Vida privada, de TVE  (1987), Estació d’enllaç, de TV3 (1994), Policías, en el corazón de la calle, d’Antena 3 (1999) o Àngels i Sants, de TV3 (2005). Per la TV-movieCarles, Princep de Viana, de TV3 (2001) és guardonat amb el Premi d’Interpretació al Festival Internacional de TV de Venècia.

‘Estació d’enllaç’ (1994-1999)

 

Ha estrenat recentment Oh, quina Joia!, de Ventura Pons, i té acabades i pendents d’estrena Abracadabra, de Pablo Berger, i Las leyes de la termodinámica, de Mateo Gil. En aquests moments està rodant la sèrie La catedral del mar (Antena 3) i en breu començarà el rodatge de Nit i dia (TV3).

‘Oh, quina joia’ encara està als cinemes

Altres premiats

Fins avui, han estat distingits amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano(2014), Ventura Pons (2015) i Rosa Maria Sardà (2016).

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*