Els crims dels catalans Els crims dels catalans
En el llistat de cinema català també hi ha lloc pels thrillers i crims Els crims dels catalans

El petit projecte de país que és Catalunya també compte amb una gran quantitat de cinema de qualitat, i resulta que els catalans també en sabem de matar, i d’allò més bé. Fem un repàs a la llista de crims catalans a la pantalla.

Comencen per una estrena al Festival Internacional de Cinema Fantàstic a Sitges, la pel·lícula Pet (2016). Dirigida per Carles Torrens (Emergo) i protagonitzada per Ksenia Solo (Black Swan, Locke & Key) i Dominic Monaghan (The lord of the rings, Lost), Pet narra la història d’un home que manté tancada en una gàbia una noia al soterrani d’allà on treballa. Però el que sembla ser un crim de segrest i captiveri es transforma en un thriller psicològic que desgrana la mentalitat humana.

Seguint amb la llista de ments recargolades hi trobem César (Luis Tosar), un porter d’un edifici, suposadament a Barcelona, amb unes intencions tafaneres i poc afables de sortir-se amb la seva pel que fa una relació sentimental inexistent i totalment impossible. La perversitat humana el porta a utilitzar els secrets que sap dels inquilins per fer-los la vida impossible. Unes entremaliadures a mans d’una persona pertorbada. Mentre dorms (2011) és una pel·lícula dirigida per Jaume Balagueró (REC, Fràgils).

La història de la humanitat està plena de crims, individuals i col·lectius, religiosos o polítics. La qüestió és que la mentalitat humana és vulnerable i mal·leable i sovint ens porta a fer coses que ratllen la llei. Ramon Mercader va ser una d’aquestes persones que per un rerefons polític es va convertir en l’assassí de Lev Trotski, i això és el que el director català Antonio Chavarrías (Volverás, Susanna) va voler plasmar a The Chosen (2016).

El segrest és el següent crim a comentar en el cinema català. Bé, de fet, ja n’hem parlat a Pet però aquest té un estil molt diferent. La directora catalana, Mar Targarona (Ull per ull, Abuela de verano) dirigeix Blanca Portillo, Antonio Dechent, José Coronado i Marc Domenech a través d’un thriller policíac on el segrest és només la punta de l’iceberg. Secuestro narra la història del segrest d’un nen, fill d’una prestigiosa advocada disposada a fer el que faci falta per salvar-lo.

El format documental també té cabuda per combinar el crim i l’autoria catalana. Ciutat morta dirigida per Xapo Ortega i Xavier Artigas, és una pel·lícula que narra l’anomenat cas 4-F. Un grup de joves innocents van acabar a la presó acusats d’intentar assassinar un policia local al febrer del 2006. El cas va causar tot un rebombori en el moment que els joves van denunciar tortures i una de les joves, Patricia Heras, es va suïcidar. Aquest documental trasllada a la pantalla tota la investigació del cas.

I ja per acabar aquest minúscul recorregut pels crims catalans, no podem obviar un altre crim històric que a més d’estar protagonitzat per catalans també va tenir lloc en el territori. La batalla de l’Ebre va ser un episodi tràgic de la Guerra Civil Espanyola. Ebro, la cuna de la batalla és la nova pel·lícula de Román Parrado (14 días con Víctor, Rapados) i protagonitzada per Oriol Pla, Àlex Monner, Enric Auquer, Roser Tapias, Artur Busquets, Kimberley Tell i Emilio Palacios. Aquest film èpic no només narra l’episodi històric sinó que també ens endinsa a l’anomenada Lleva del Biberó. Aquesta pel·lícula serà una propera estrena que promet d’allò més.

Irene Solanich

Irene Solanich Cap de redacció d'El cinèfil

Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*