Hi ha algú que fa mig segle que crida a la pantalla Hi ha algú que fa mig segle que crida a la pantalla
En Wilhelm és el nom de l'efecte sonor més utilitzat en el món del cinema i la pantalla Hi ha algú que fa mig segle que crida a la pantalla

Què tenen en comú Steven Spielberg, Peter Jackson i George Lukas? Més enllà de la obvietat que tots comparteixen professió i milions al compte corrent, és que tots tres han fet ús d’un efecte sonor molt simple i concret igual que desenes d’altres directors. Estem parlant del crit de Wilhelm.

I qui és en Wilhelm? Doncs un dels misteris més grans de la història del cinema (au, Iker Jiménez, ja t’he donat tema pel proper programa). Wilhelm és el nom que se li ha donat a un crit que es va guardar als arxiu de la Warner Bros. Ben Burtt, dissenyador de so de Star Wars el va descobrir i li va donar el nom del primer personatge un so similar a The Charge at Feather River (1953). Tot i que la identitat de la persona que el va emetre es desconeix hi ha unes quantes teories com la que diu que podria ser del cantant Sheb Wooley, actor que va aparèixer a Distant Drums (1951).

La llista de pel·lícules que han fet servir aquest efecte sonor és molt llarga (més de 230 en l’actualitat) però hi trobem noms com els següents:

 

Crits pelis

Més enllà de llargmetratges també el podem sentir a sèries televisives. Aquí en mencionem algunes:

Crits series

I aquí us deixo una compilació de la veu d’en Wilhelm:

 

Irene Solanich

Irene Solanich Cap de redacció d'El cinèfil

Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*