‘The americans’ o qui espia els espies

- Advertisement -

Imagina’t que ets un noi rus d’uns dotze anys. Que just quan comença a despertar amb intensitat la teva sexualitat, just quan s’inicia una època plena de descobriments, t’allunyen de la teva família, dels teus amics. I t’entrenen per no sentir. Per convertir-te en una màquina de matar. I per fer-te passar, de per vida, per ciutadà americà. T’envien als Estats Units. T’obliguen a casar-te amb una ex-patriada, com tu. A formar una família. A espiar el teu enemic, el bastió del Capitalisme. La multipremiada sèrie que fins ara es podia trobar a Amazon Prime ha canviat de plataforma i es pot veure sencera (les sis temporades) a Disney +. La raó? La distribuïdora és 20th Television, ara propietat de Disney.  

12696

- Advertisement -

Aquest és el punt de partida de The americans, una sèrie d’espies que pren com a context la Guerra Freda, i que es basa en The Illegals Program (així estava qualificat per la CIA), un programa de l’antiga URSS consistent a infiltrar agents secrets fent-los passar per modèlics ciutadans americans. Elizabeth i Philip Jennings són en aparença un feliç matrimoni amb fills, una modèlica família americana. La seva missió: servir d’informació al KGB. Curiosament el seu veí, Stan Beeman, treballa en la unitat de contra-espionatge de l’FBI.

- Advertisement -

Servidor continua en la línia de procurar recomanar sèries menys conegudes que les reconegudes com a must-seen en el món serièfil. S’ha parlat poc de The americans, pel meu gust, menys del que es mereix. Acostuma a estar en els llistats de la millor sèrie de l’any per la crítica especialitzada, però tinc la sensació que, almenys per aquestes terres, té pocs seguidors. I és que The americans és una gran sèrie, cuinada a foc lent, que es desmarca de la seva companya de gènere Homeland pel seu major realisme, per no perseguir l’atenció de l’espectador farcint l’argument de cops d’efecte i cliffhangers al final de cada episodi. En tot moment penses que els fets que succeeixen podrien haver passat realment, i això és un punt a favor de la sèrie.

The americans enganxa de forma progressiva per l’encertada evolució dels seus personatges, especialment pel matrimoni protagonista, excel·lentment interpretat per Keri Russel i Matthew Rhys (curiositat: parella en la vida real). Els conflictes interiors que viuen són abismals, i els guionistes donen tanta  importància a aquesta vessant de la història com a la d’espionatge-acció. Això no vol dir que sigui una sèrie avorrida, ni molt menys. The americans té grans moments de tensió, produïts per un costat per la por a que puguin acabar enxampant els espies i, per l’altre, per les decisions de dubtosa moralitat que es veuen obligats a dur a terme degut a la seva feina.

Si us agrada el gènere d’espionatge, doneu-li una oportunitat. Se la mereix.

- Advertisement -
Marcel Pujol
Nascut a Barcelona l’any 1983, és Llicenciat en Dret per la Universitat Pompeu Fabra. Marcel Pujol escrivia al blog de cinema 'Marchelo’s Wei' i es defineix com a cinèfil i serièfil empedreït. En el terreny de la literatura, l’any 2014 va publicar el seu primer llibre, 'Tu i jo, living style (Editorial Aurifany) i el 2015 va escriure un dels relats negres de l'antologia 'Els crims nostrats' (Edicions Xandri). Els seus inicis professionals al món del dret els va viure treballant d’advocat del torn d’ofici laboral i actualment es dedica al món dels recursos humans, combinant la seva feina amb la passió per escriure.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents