‘The thick of it’ ‘The thick of it’
Politiqueig i humor en una sola sèrie ‘The thick of it’

La política ha estat una font d’inspiració constant en la creació de bones sèries al Regne Unit. La genuïna House of Cards, les comèdies Yes, minister i Yes, prime minister, i les brillants minisèries State of Play -aquesta amb remake nord-americà a la gran pantalla- i Secret State són exemples d’excel·lents produccions made in UK.

En aquesta llista, se n’hi ha d’incloure una que no s’ha emès al nostre país. Es tracta de The thick of it (2005-2012), una creació d’Armado Ianucci per a la BBC en què se satiritza el funcionament intern del govern britànic. La sèrie se centra en la tasca de l’spin doctor i enforcer de l’executiu, Malcolm Tucker (Peter Capaldi), un personatge inspirat en Alastair Campbell, en el seu moment director de comunicació del primer ministre Tony Blair, i en el productor de cinema Harvey Weinstein. Els esforços del malparlat Tucker per solucionar cada ficada de peus a la galleda del ministre de torn fan avançar la sèrie en companyia d’humor, jocs de paraules constants, humiliació dels personatges i paraulotes sense aturador (fuck off i bollocks no paren de pronunciar-se). La sublim interpretació de Capaldi converteix Tucker en un personatge magnètic, que omple la pantalla amb una mirada, un gest o una simple frase. La primera escena de la sèrie – Tucker força la dimissió d’un ministre a petició del primer ministre –resumeix a la perfecció l’esperit de The thick of it. Si riuen amb aquest acomiadament, tindran davant quatre temporades que no podran deixar de veure.

Programme Name: The Thick Of It - TX: n/a - Episode: n/a (No. 6) - Embargoed for publication until: 14/10/2012 - Picture Shows: Malcolm Tucker (PETER CAPALDI) - (C) BBC - Photographer: Des Willie

Les lluites entre ministres i funcionaris, el paper de l’oposició, el rol dels mitjans de comunicació i les batalles entre spin doctors són eixos habituals a tots els capítols. Aquest ventall de temes fa que The thick of it recordi les produccions, també de la BBC, Yes, minister i Yes, primer minister. De fet, molts hi han vist amb raó una prolongació de les històries de James Hacker com a ministre d’Afers Administratius, malgrat la distància temporal entre una i altra. Una altra sèrie amb la qual comparteix algun aspecte és The Office, una altra joia, perquè les dues estan enregistrades amb un estil entre el mockumentary i el cinema verité.

L’èxit d’audiència de la sèrie a la BBC va suposar el salt a la gran pantalla l’any 2009. Amb el nom In the loop, el llargmetratge va mantenir bona part dels personatges de The thick of it, entre ells Tucker, i va incorporar actors com James Gandolfini en el paper de general nord-americà. Estrenat a Sundance, el film se situa en les negociacions entre el Regne Unit i els EUA per consensuar un atac militar a l’Iraq, situació que desemboca en les escenes més inversemblants amb la ironia i els jocs de paraules sempre presents.

10938

La relació bilateral entre els EUA i el Regne Unit present a In the loop no va consolidar-se, tot i que The thick of it va estar a prop de tenir un remake als EUA. La idea era situar la trama al Congrés nord-americà, però el pilot produït per Sony i la BBC no va acabar de convèncer Iannucci, que es va distanciar del projecte. En canvi, Iannucci va impulsar Veep, una sèrie de to satíric protagonitzada per la vicepresidenta dels EUA, Selina Myer, que se sent relegada en aquest càrrec i té una relació complicada amb el president. Amb una sisena temporada a l’horitzó, la sèrie ha triomfat als EUA, malgrat quedar-se lluny de l’humor britànic que caracteritza The thick of it. Si dubten entre una i l’altra, estic segur que riuran amb Veep, però, posats a escollir, facin un esforç per buscar l’original. No s’equivocaran.

Josep Gimeno

Josep Gimeno Tempesta sobre Washington

En Josep Gimeno és periodista i com a ell li agrada dir escriu allà on pot. "Les opinions d’aquesta columna sempre seran meves perquè no en tinc d’altres". Li agrada llegir, escriure i veure pel·lícules i sèries... Si pot ser amb rerefons polític. Entre articles i programes de ràdio ha escrit també dos llibres 'Catalunya demà' (2006) i 'L'informe Diagonal' (2011).

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*