Sanguinolenta ressaca Sanguinolenta ressaca
El film 'Summer Camp' està dirigit per Alberto Marini i produït per Jaume Balagueró Sanguinolenta ressaca

El gènere de terror és molt polifacètic, ja que inclou molts tipus i pot expressar por, angoixa, fàstic a diferents nivells. Tot i així inclouen uns cànons, unes fórmules que es van repetint i reiterant al llarg de la història. Això crea que quan hom va a veure un film de terror al cinema es troba amb què ja ha vist alguna cosa similar abans, fet que succeeix sobretot amb les que parlen de cases encantades o possessions.

En aquest cas, Summer Camp és una pel·lícula que, tot i repetir fórmules, aconsegueix reinventar-se combinant subgèneres, com l’slasher o el pandèmic, creant un cocktail explosiu que va enganxant a l’espectador a mesura que avança. Té un ritme constant, que va in crescendo, partint de tòpics però plantejant una situació totalment viable a un campament d’estiu.

La trama se centra en un campament d’estiu, al qual aniran nens per a aprendre anglès amb monitors nadius que no parlen espanyol. Abans de l’arribada dels alumnes, els joves comencen a experimentar una infecció que farà que s’ataquin entre ells, però que al cap d’una estona els efectes es revertiran sense recordar res. Començaran una gimcana a contrarellotge per a esbrinar què produeix l’esbojarrat contagi abans que sigui massa tard i acabi amb ells.

summer camp Marini

La clau és disposar de pocs protagonistes i el joc d’idiomes que crea conflictes entre els monitors i els residents de la casa de campaments, per no entendre’s. Les seves actuacions són correctes, però no creen un vincle amb l’espectador, potser la brevetat del film fa que no puguin desenvolupar la seva personalitat, tot i que com no paren de succeir coses constantment deixen de banda això i van directament a la salvatge aventura de la infecció zombie.

El director i guionista, Alberto Marini (Mientras duermes, Romasanta), debuta amb aquesta història enginyosa història d’infecció, amb una estructura ben desenvolupada que gràcies a la producció de Jaume Balagueró (REC, Darkness), esdevé un hit estiuenc i molts s’ho pensaran dues vegades abans d’apuntar-se a un campament aquest estiu. Part de la gràcia resideix en disposar un escenari reduït, que provoca angoixa, com és la mateixa casa, ja que en tenir un bosc la trama es podria haver escapat massa als exteriors i perdre l’essència frenètica.

El guió va jugant amb l’espectador i va resolent laberínticament els problemes que van sorgint constantment, deixant en màxima tensió l’espectador perquè no es pot imaginar cap a on s’embarcarà. El final és un festival en si mateix, on té lloc un castell de focs artificials digne de tot fan del gènere de terror.

En definitiva, és una pel·lícula que enganxarà a la butaca i farà aplaudir les escenes més carregades de sang, però potser no arriba a les persones que no valoren aquest tipus de film.

VEREDICTE

El millor: El ritme frenètic i l’ambient festivaler que esdevenen una pirotècnia final apoteòsica.

El pitjor: Els protagonistes no arriben a conquerir al públic i els pot ser indiferent el que els hi passi.

Nota: 7

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Mutacions cinèfiles

Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També col·labora amb altres mitjans pels quals realitza la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i internacional, així com esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges, Jurat de la Crítica al Barcelona Film Festival, a TerrorMolins i a Sant Cugat Fantàstic. És membre de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC). Col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*