L’ecofuturisme arriba al Cryptshow L’ecofuturisme arriba al Cryptshow
Del 6 al 10 de juliol tindrà lloc la desena edició del Cryptshow Festival L’ecofuturisme arriba al Cryptshow

El proper mes de juliol, del 6 al 10, arriba la darrera edició del Cryptshow Festival, una apologia al gènere de terror i fantàstic, que té la seu a la població de Badalona. Aquesta serà una edició especial, ja que celebren 10 anys i centren el leitmotiv a l’ecofuturisme, un tema que parla d’un futur molt proper. Per això des del festival es vol potenciar el tema dels imaginaris, on la humanitat ressorgeix gràcies a la naturalesa.

Leitmotiv Ecofuturisme

cartell 2016 cryptshowÉs complicat definir correctament el tema que envoltarà aquesta edició, l’organització de Cryptshow ha preparat unes línies que mostren clarament el seu significat: “descentralització, relocalització, reeducació, responsabilitat… Són només algunes de les receptes dels experts per posar remei a la sobreproducció, l’excés d’oferta i també a una sobredosi de la tecnificació. Cooperar enlloc de competir. Utilitzar enlloc de posseir. El capitalisme és el virus i el planeta és el malalt. En contraposició al blue collar, neix el green collar. El treballador de coll blau (en referència a la vestimenta dels operaris de les grans indústries tradicionals) està en crisi i els mercats laborals dels suburbis s’han col·lapsat: el metall, el carbó, el tèxtil… Ara, les oportunitats ja no estan entorn a les grans ciutats, sinó a les zones verges. Avui, Detroit, paradigma de la desindustrialització, revifa gràcies a un pla d’agricultura urbana.”

Secció Oficial Curtmetratges a Competició

Aquest any es podran veure un total de 10 hores de curtmetratges repartides en els 5 dies del Festival, alguns dels quals han estat premiats a Sundance, Horrorfest, Festival de Sitges, Fant-Asia o Brussel·les. La majoria de projeccions aniran acompanyades de l’assistència dels seus directors amb els quals es podrà parlar sobre el seu curtmetratge i projectes futurs que preparen. En total, s’han inscrit 220 curts que provenen de 24 països de tot el món, entre els quals cal destacar: The Appel (França), Freedom and Independence (Alemanya), Metube 2: August sings Carmina Burana (Alemanya) o We can’t live without cosmos (Rússia).

A més, el dia de la inauguració, dimecres 6 de juliol, es podrà veure el curtmetratge Grafitti de Lluis Quilez, que va guanyar el premi a millor curt europeu, el Mèlies de Plata al Festival de Sitges i està classificat per als Òscars de 2017. Desprès es projectarà el clàssic Aelita (1924) de Yákov Protazánov, un film mut basat en l’obra de Tolstoi, que anirà acompanyat amb la música en directe.

IMG-20160604-WA0008

Presentació de la 10a edició

Entre les sessions de curtmetratges infantils i la Secció Oficial es veurà el llargmetratge L’illa de Toth, com a homenatge al badaloní Josep M. Bendicho. El dissabte serà dia de festa, gràcies a la col·laboració del Festival Nits de Cinema Oriental es projectarà la pel·lícula tailandesa més taquillera de la història del seu país: Pee Mak. En aquesta edició es farà una sessió infantil i una altra juvenil gratuïtes, les quals es complementaran amb una sessió de maquillatge d’efectes especials.

Novetats de la 10a edició

Cryptshow, enguany aposta per la literatura i es premiarà els millors relats, els quals seran inclosos al llibre del festival. El llibre serà presentat en el marc del vermut literari i comptarà amb la presència d’escriptors de gènere consagrats. A les biblioteques de la ciutat es farà arribar el llibre Guia literària sobre l’ecofuturisme, que conté un seguit de recomanacions respecte al tema de l’ecologia amb una visió de futur. Com a novetat, s’afegeix un recital de poesia i de relats curts de gènere fantàstic que tindrà lloc al cementiri de Sant Crist, a la nit; tota una experiència d’ultratomba. També hi haurà un concurs de bandes sonores de pel·lícules de terror i ciència ficció, tot un luxe per a les oïdes i per a commemorar el 10è aniversari.

Però que és Cryptshow?

Els organitzadors expliquen que és una iniciativa que neix amb l’objectiu de defensar els valors artístics i culturals del gènere de terror i fantàstic, alhora es promou i es dóna suport a artistes novells. L’eix central són els curtmetratges però també dóna cabuda al llargmetratge, literatura, arts plàstiques i la música, que serveixen de motor per a la indústria. Des de l’any 2014, el Festival i la plataforma FestaHome s’uneixen per a portar la selecció de cinema a qualsevol espectador del món que tingui pc, tablet o mòbil, així esdevé un esdeveniment multiplataforma.

cryptshow roda premsa

Membres de l’organització a la roda de premsa

Ylenia Cañadas

Ylenia Cañadas Mutacions cinèfiles

Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària al Festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l’oportunitat de col·laborar com a crítica en diversos mitjans de comunicació. També col·labora amb altres mitjans pels quals realitza la cobertura de diversos festivals de cinema a nivell nacional i internacional, així com esdeveniments de caire cultural. Ha exercit com a Jurat Jove al Festival de Sitges, Jurat de la Crítica al Barcelona Film Festival, a TerrorMolins i a Sant Cugat Fantàstic. És membre de l'Associació Catalana de la Crítica i de l'Escriptura (ACCEC). Col·labora fent ressenyes de locals per a Google. Entre les seves aficions destaquen les muntanyes russes, la fotografia, les manualitats i, per suposat, el cinema, especialment els gèneres de terror i animació.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*