El Festival PICURT celebra el seu 10è aniversari

- Advertisement -

La Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, PICURT, tindrà lloc del 21 al 25 de juny a La Seu d’Urgell, Artedó i Andorra. Aquest any se celebra la 10a edició i ho fa convertint-se en una mostra competitiva de cinema, en la qual s’entregaran els següents premis: Premi Gall Fer Pirineus, Premi Gall Fer Cadí, Premi Gall Fer Andorra i Premi Gall Fer Internacional.

Aquest any s’han rebut 170 obres, de les quals se’n podran veure al voltant de 70, totes relacionals amb la cultura de muntanya. Han arribat films d’arreu del món, però es posarà especial èmfasi a les produccions sobre els Pirineus, algunes de les produccions són inèdites de l’estat espanyol.

- Advertisement -

Escalfant motors

- Advertisement -

A part d’haver-se convertit en una mostra de cinema competitiva, l’altra novetat és que PICURT amplia espais. Andorra acollirà una part de la mostra, projectant els films de la secció Gall Fer Andorra i entregarà el premi d’aquesta categoria. També, a la vil·la d’Alàs (Lleida), s’obrirà un nou espai de projeccions, on es passaran els films de temàtica esportiva.

Els quatre premis que es donaran estan valorats entre els 1.500 i els 2.000 euros. Les categories seran de pel·lícules sobre els Pirineus, de temàtica relacionada amb esports de muntanya, d’ecologia i medi ambient relacionats amb la muntanya i, una última per a una obra internacional que també estigui relacionada amb la muntanya.

Il·lustrador Perico Pastor
L’il·lustrador Perico Pastor estarà present a la Mostra

Amb motiu de la celebració dels 10 anys d’existència, la mostra ha organitzat un seguit d’activitats prèvies al festival. Dues setmanes on es projectaran als Cinemes Guiu de La Seu d’Urgell totes les produccions pròpies que PICURT ha realitzat al llarg d’aquests anys. A part de les projeccions, també hi haurà tot un seguit d’activitats paral·leles que complementaran la programació de la mostra.

Cal destacar una performance dirigida pel músic Arnau Obiols, on es reflexionarà des de les arts interpretatives i musicals, i s’endinsarà el públic dins del bosc d’Artedó. També es podran veure exposicions, una mostra de cartells de cine de temàtica Pirinenca, una exposició fotogràfica del Projecte Gripia i una mostra sobre el fons artístic del Centre Art i Natura de Farrera.

 Avançament de programació

La mostra PICURT fa un avançament de la seva programació, destacant pel·lícules com Bring the sun home (Itàlia, 2015) de Chiara Andrich i Giovani Pellegrini, on es narra la història de dones analfabetes, que viuen a zones sense electricitat a l’Índia i que assisteixen a un curs per aprendre a fer els panells solars. No saben parlar anglès, però aprenen de la tecnologia i porten electricitat a més de 300.000 persones.

- Advertisement -

Chasing Niagara (Mèxic, Canadà, EUA, 2015), de Rush Sturges i premiada al BANFF Mountain Film Festival, és un film sobre les peripècies del kayaker professional Rafa Ortiz per poder arribar als salts de les cascades del Niàgara.

Cailleach (Regne Unit, 2015) de Rosie Reed Hillman, narra la història de la Morag, un retrat d’una dona, amb un sentit únic de la independència i una gran actitud davant la mortalitat, amb plena connexió que té amb la seva naturalesa, la seva illa.

També es podrà veure Sunakali (Nepal, 2015), del director Bhojraj Bhat, un documental sobre l’equip de futbol femení de Mugu, una de les regions menys desenvolupades del Nepal, i el seu viatge cap al campionat nacional. Alexandre, fils de Berger (França, 2014) d’Anne, Erik i Véronique Lapied, sobre les experiències del jove Alexandre, que viu en un poble de muntanya i que, des de la seva infància, ha d’aprendre a cuidar durant tot l’estiu les mil ovelles de la seva família.

Life in Paradise – Illegale in der Nachbarschaft (Suïssa, 2013) de Roman Vital, és un film que explica la història de Valzeina, una petita població suïssa on les autoritats van adquirir una casa abandonada i la van transformar en un espai d’acollida per a persones exiliades. L’ós als Pirineus (Espanya, 2013), de Fernando Ballesteros mostra l’espècie d’ós bru, que als anys 90 va estar a punt de l’extinció, però després d’un reforç exitós amb exemplars eslovens, ha començat a recuperar-se.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents