today-is-a-good-day

La medicina com a ingredient de les sèries

- Advertisement -

El passat dijous cinc de maig va tenir lloc al CaixaForum la presentació del llibre La medicina a les sèries de televisió avalat per la Fundació Dr. Antoni Esteve. La publicació té l’objectiu d’estimular i promoure la ciència a través de la comunicació i divulgació científica, i sense afany de lucre, ja que aquests quaderns són gratuïts i es poden descarregar al web.

Aquest quadern està coordinat per Toni de la Torre, crític de sèries de televisió i professor de guió de sèries a la Universitat de Barcelona, i compta amb 15 capítols cadascun dedicat a una sèrie i la malaltia o tema de caire científic que tracta. Cada tema ha estat tractat per experts en les diverses matèries tot i que la majoria són metges o especialistes en psicologia.

- Advertisement -

presentacio llibre medicina i series

- Advertisement -

Toni de la Torre, va esmentar que “si es fes un llibre de pel·lícules sobre medicina no funcionaria igual, perquè les sèries estan de moda i es poden allargar més en el temps. Els films duren el temps que romanen a cartellera. El públic, habitualment, no ha vist sèries senceres com pot ser House o Anatomia de Grey, però segur que les coneix i ha vist algun episodi.”

Analitzar les sèries des de un punt de vista crític i divulgatiu no és senzill però, segons els implicats en el projecte, el resultat ha estat excel·lent. Les sèries de televisió són ficció i cal tenir present que estem davant de documentals. Per tant, a l’hora d’analitzar-les s’ha de tenir en compte això i que el que interessa es veure on es produeix el xoc entre aquestes dues vessants i perquè passa. Normalment l’impacte es produeix al primer episodi i desprès evoluciona amb el personatge o roman en un segon pla, tractant-se d’un fet que el motiva a realitzar altres activitats, com succeeix a Breaking Bad. De fet la sèrie no va sobre el càncer ni sobre l’addicció a les drogues, sinó sobre la evolució del protagonista i tot el que això implica. Ara bé, drogues i càncer hi són ben presents.

Hi ha molts elements que no segueixen un rigor científic, es simplifiquen ja que el format és el que demana, però poden servir des de un punt de vista acadèmic i informatiu. A la vida real s’han trobat casos de persones que han salvat la vida d’altres gràcies al que han vist a les sèries. Això no ens converteix en experts en primers auxilis però denota que dins de la ficció hi ha un punt de realitat que pot anar més enllà de la pantalla i crear un interès en la matèria que abans es desconeixia.

portada llibre medicina i series de televisioPer tant, es crea una ficció que es retroalimenta de l’entorn: les sèries aboquen idees a la societat i viceversa, sovint és difícil veure on està l’origen de les coses. Per exemple, Urgències va ser la primera en tractar trastorns mentals, però és una cosa que ja existia i gràcies a la sèrie s’ha donat a conèixer amb més profunditat. El llibre porta una setmana penjat a la pàgina web de la Fundació Esteve i ja porta 3.000 descàrregues, la qual cosa denota un gran interès per part del públic per apropar-se una mica més als mons de la ciència i la ficció gràcies a la literatura. A més, cada estiu, la Universitat de Barcelona organitza uns cursos (Els Juliols) en els que pretenen de crear un vincle més ampli entre literatura i la ciència a través dels audiovisuals.

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents