today-is-a-good-day

2016 un any cinematogràficament molt literari

- Advertisement -

Diuen que la inspiració et troba mentre treballes però segurament molts productors i guionistes afegirien “o llegint”. Aquest any s’han pogut veure moltes pel·lícules basades en novel·les o contes ja existents. Ara que és Sant Jordi volem fem un recull de les 10 adaptacions més destacades d’aquest 2016. I diem destacades perquè totes han estat presents a la gala dels Òscars d’aquesta 88a edició (sigui nominades o premiades).

  1. The Martian

El film dirigit per Ridley Scott i protagonitzat per Matt Damon, parteix de la novel·la d’Andy Weri amb el mateix títol. Narra la història de l’astronauta Mark Watney que queda atrapat a Mart després que la tripulació de l’Ares 3 hagi d’abandonar el planeta per culpa d’una forta tempesta de sorra. Watney haurà de sobreviure en el planeta vermell ell sol i sense (gaires) esperances de ser rescatat. La pel·lícula partia amb 7 nominacions i finalment se’n va anar amb les mans buides. Malgrat això va tenir una molt bona resposta de públic i una recaptació de més de 600 milions de dòlars.

- Advertisement -

  1. Carol
- Advertisement -

Basada en la novel·la de Patricia Highsmith, Carol està ambientada a la Nova York dels anys 50 i explica la història de dues dones que s’enamoren i que, tot i les adversitats de l’època, decideixen apostar per la seva relació. Cate Blanchett i Rooney Mara van ser les encarregades de donar vida a les protagonistes i, tot i estar ambdues nominades a l’Oscar tampoc no van aconseguir cap estatueta.

  1. Brooklyn

Colm Tóibín narra en la seva novel·la, la vida d’Eilis Lacey, una jova irlandesa que ha d’emigrar a Brooklyn durant els anys 50. L’adaptació va estar a càrrec de Nick Hornby, dirigida per John Crowley i interpretada per Saoirse Ronan, en el paper de la protagonista. Una història d’amor i d’immigració amb les arrels com a rerefons dramàtic.

  1. When Marnie Was There

Aquest film japonès dirigit per Hiromasa Yonebayashi, està basat en la novel·la juvenil de l’escriptora britànica Joan G. Robinson. La pel·lícula estava nominada a millor obra animada i és una mescla de drama, misteri, animació i fantasia. Explica la història d’una amistat entre Anna i Marnie i de com aprendre a acceptar el passat i a un mateix. Lamentablement va passar força desapercebuda al nostre país estrenant-se a molt poques sales. L’aplaudiment de la crítica ha estat unànime.

  1. The Revenant

Partia com a clara preferida pels Òscars 2016 amb 12 nominacions. Aquest film del director mexicà Alejandro González Iñárritu i protagonitzada per l’oscaritzat (per fi) Leonardo DiCaprio, està basada en la novel·la de Michael Punke que a la vegada es basa en una història/lleganda a nord-americana. La trama segueix a Hugh Glass, un aventurer del segle XIX que és atacat per un ós i queda greument ferit. Abandonat pels seus companys al bosc, aconsegueix recuperar-se i decideix buscar venjança per la mort del seu fill. Ha estat una de les pel·lícules que més han donat a parlar i a taquilla ha ingressat uns gens menyspreables 500 milions de dòlars.

  1. Room
- Advertisement -

Una de les sorpreses d’aquest any és aquest film, basat en la novel·la d’Emma Donoghue. L’habitació està inspirada en el cas real de Natascha Kampusch i en el del nen Firzl (de 5 anys) que van estar tancats en una habitació durant anys. La pel·lícula mostra com la mare intenta que el seu fill visqui en la màxima normalitat dins d’una situació tan insuportable. Tot i així, el nen comença a sentir curiositat pel món i a poc a poc, anirà sent conscient de la seva situació. Brie Larson va aconseguir l’Oscar a millor actriu.

  1. Fifty shades of Grey

La trilogia eròtica de l’escriptora E. L. James va arrasar en el seu format literari però que no va agradar tant en fer el pas al cinema. Tanmateix això no va restar-li públic i després de recollir més de 570 milions de dòlars ja té confirmada la seqüela. Cinquanta ombres d’en Grey, explica la tòrrida relació entre Anastasia i Doryan, que passa per constants alts i baixos a causa de les tendències sexuals d’ell. El film va aconseguir una nominació a la categoria de millor cançó (interpretada per The Weeknd).

  1. The Big Short

Aquest film basat en fets reals i en la novel·la de Michael Lewis, reflexiona sobre la fallida del sector immobiliari nord-americà que va iniciar la crisi econòmica l’any 2008. Brad Pitt, Steve Carrell i Christian Bale són els protagonistes d’aquesta pel·lícula que va guanyar el guió a millor guió adaptat. Un film cru, tècnic però molt necessari per veure el costat més fosc del capitalisme.

  1. The Danish Girl

També basada en fets reals, aquesta pel·lícula narra la història de la pintora danesa Lili Elbe, que va ser la primera dona a sotmetre’s a una cirurgia de reassignació de sexe i, per tant, en la primera dona transsexual. David Ebershof va ser l’encarregat de donar veu a aquesta història a través de la seva novel·la del mateix títol. Eddie Redmayne va donar vida a Lili i, Alicia Vikander (guanyadora de l’Oscar a millor actriu secundària), feia el paper de la seva dona.

  1. L’avi de cent anys que es va escapar per la finestra

Han passat tres anys des que aquesta novel·la del suec Jonas Jonasson ha estat portada a la gran pantalla. En el seu debut com a escriptor, Jonasson va aconseguir més de sis milions d’exemplars venuts i 33 traduccions a llengües no escandinaves. Felix Herngren va ser qui va adaptar-la al cinema i també va aconseguir gran ressò, convertint-se en la pel·lícula més taquillera de la història de Suècia. El film estava nominat a millor maquillatge i perruqueria.

- Advertisement -
Article anteriorContes japonesos
Article següent‘La Riera’ mola
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents