today-is-a-good-day

Serielizados Fest: el parc d’atraccions de la ficció televisiva

- Advertisement -

Avui comença el 3r Festival Internacional de Sèries de Barcelona. Durant 4 dies (del 7 al 10 d’abril) els amants de les sèries de televisió podran gaudir de tot un seguit d’activitats relacionades amb la ficció televisiva.

Masterclass amb David Simon

Aquesta 3a edició del Festival compta amb la presència de David Simon, considerat un dels millors showrunners dels Estats Units i creador de sèries com The wire o la recent Show Me a Hero. Simon ha rebut el premi Extraordinari de la Facultat de Comunicació Blanquerna i ha estat l’encarregat de donar el tret de sortida a l’edició d’aquest any amb una masterclass que ha omplert l’auditori de la universitat.

- Advertisement -

Masterclass David Simon Barcelona
Masterclass de David Simon a Blanquerna

- Advertisement -

David Simon va començar la seva carrera com a periodista i és autor de diversos llibres. El pas a la televisió el va fer precisament en adaptar una de les seves publicacions. “La transició va ser difícil”, ha comentat Simon, ja que “la televisió té limitacions però cada mitjà té les seves oportunitats. El creador de The Wire fa 17 anys que treballa en exclusiva per la cadena de televisió HBO i explica que la relació no sempre és fàcil, ja que a vegades la cadena imposa certes condicions que xoquen amb la seva visió final de la sèrie com ara l’actor que ha d’interpretar a un protagonista. De totes maneres, Simon és optimista. “Normalment et donen tot el que demanes i a vegades veuen coses que tu no havies vist i les seves idees són aire fresc”.

D’altra banda, Simon també ha destacat el fet que en televisió el guionista té el poder. “Hi ha moltes hores de televisió i ens necessiten per omplir-les”, comenta, és per això que en aquests casos els guionistes són els que tenen el poder i el control sobre el seu material, “pots protegir-lo” afirma el cineasta.

Masterclass David Simon Facultat comunicació Blanquerna
David Simon és un dels ‘showrunners’ més reconeguts als EUA

 

Totes les creacions de Simon tenen un component social molt important (herència de la seva carrera com a periodista) i sempre mira de retratar realitats des d’un punt de vista el màxim veraç possible. “Ser capaç d’explicar històries honestament és un pas endavant”, explica Simon i afegeix que davant una feina intenta seleccionar les millors històries però sempre tenint present que la història ha d’estar per sobre de l’escriptor.

Segons Simon encara no ens trobem en l’època dorada de la televisió, el que funciona millor i el que a la gent li agradar consumir és sexe, violència i esports. Segons Simon no s’han de fer productes per agradar al públic. “La gent no vol menjar verdura, vol pastís de formatge o xocolata”. Per això ell ho té clar a l’hora de triar els seus projectes.

“Jo escullo el que vull ensenyar a les meves sèries”. Per ell moltes sèries comencen amb una gran idea però a la segona temporada li donen al públic el que vol i “la caguen”. David Simon

3a edició del Serielizados

Durant el Festival es podran veure des de documentals inèdits, projeccions de capítols –com Fear The Walking Dead o 22.11.63– conferències, casos d’estudi i espectacles d’humor i música. Les activitats es repartiran entre el Cinema Maldà –dedicat al diàleg i a les projeccions de sèries–, la sala Arts Santa Mònica –l’espai de la secció Documentals– i el Mazda Space –el saló dedicat al futur de l’audiovisual i les sèries–.

Serializados Fest 3a edició
Novetats televisives a Serielizados Fest

- Advertisement -

Victor Sala, un dels fundadors de Serializados, explica que “pel que fa a propostes, hi ha coses molt interessants aquí, així com n’hi ha als Estats Units”. Per això, el Festival aposta per portar propostes tant nacionals com internacionals. La manera de consumir ficció ha canviat en els últims 15 anys, segons Sala, un dels factors clau ha estat Internet. “Internet ha donat llibertat a l’usuari, ara pot veure el què vulgui quan vulgui”.El Serializados Fest serveix com a aparador de tota aquesta oferta que es produeix diàriament però sobretot, dóna visibilitat a productes que d’una altra manera potser no arribarien. “Hi ha sèries que no ens arriben, sobretot europees i si no fos per la pirateria no les podríem veure”, comenta Sala.

“No crec en el discurs que la pirateria és dolenta però sí que s’han de torbar mecanisme perquè els creadors siguin remunerats”. Victor Sala

L’acte de cloenda tindrà lloc a la Fàbrica Moritz i serà una versió especial del Late Show de Serializados. L’acte tindrà un cartell força peculiar amb convidats com Josmar Gerona, que serà entrevistat per Òscar Broc, Miguel Estevan i Raúl Navarro –creadors de la sèrie El fin de la Comedia– i Ignatius Farray, entre d’altres.

- Advertisement -
Luana Valls
Nascuda al Brasil la Luana Valls és graduada en Periodisme, Cinema i Televisió per la Facultat de Comunicació Blanquerna. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació escrits com el 'Diari Ara' i 'El Periódico' i també té experiència en el camp del cinema de la mà de la productora catalana Batabat i realitzant la cobertura informativa de festivals de cinema arreu de Catalunya. Des del principi, unida a aquesta aventura cinèfila amb ganes i il·lusió

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents