L’1×1 dels Oscars 2022

- Advertisement -

Més tard del que és habitual però els Oscars arriben la matinada del 28 de març hora catalana. Tot indica que igual que l’any passat no hi haurà una gran guanyadora, però haurem d’analitzar el què i el qui dels premis més importants del món del cinema.

Oscars 2022: l’any que les plataformes poden fer història

- Advertisement -

A continuació fem un repàs exhaustiu de cadascuna de les 10 pel·lícules nominades a la Millor Pel·lícula analitzant què expliquen, quins premis guanyaran (segons el nostre humil criteri) i altres curiositats que heu de saber si voleu tenir una conversa al bar amb els vostres amics o companys de feina. Avís: aquest és un article informatiu però en clau d’humor.

The power of the dog, el western atípic

- Advertisement -

Definició ràpida: Un paio dur d’aquells que no es dutxen gaire i escupen molt descobreix que té un costat sensible i una debilitat pels nois jovenets.

Lovers: Cinèfils que gaudeixen amb films d’aquells on els personatges es miren molt i ho diuen tot sense parlar.

Haters: “Un western sense indis i sense “tiros”? Quina merda de western és aquest? Que torni John Wayne (pronunciat com a ‘Baine’) i Clint Eastwood, que això sí que són westerns del bons” (tot això explicat amb un escuradents a la boca i un ‘sol i sombra’ a les mans).

Possibilitats d’Oscar: Moltes. Tot apunta que, per fi, Netflix tindrà el seu film guanyador a la Millor Pel·lícula i Jane Campion s’endurà el guardó a la Millor Direcció. També tindrà el premi al Millor Actor Secundari per Kodi Smit-McPhee i el de Millor Guió Adaptat. Tot un èxit, vaja.

Llegeix la nostra crítica. Autor: Jordi Sardiña

On la puc veure? A Netflix

Dune: ciència-ficció amb pedigrí

- Advertisement -

Definició ràpida: Si us penseu que es pot fer una definició ràpida de Dune esteu equivocats. Ho intentem, vinga. Mmmmm. Joc de trons de l’espai amb cucs de terra de la mida de Godzilla i Javier Bardem vestit de sense sostre. Contents?

Lovers: Tots aquells que es pensen que Denis Villeneuve és el profeta del nou cinema (juntament amb Christopher Nolan) i veuen en cada imatge de la pel·lícula una petita obra d’art.

Haters: “Una pel·lícula de ciència-ficció de tres hores sense naus que exploten ni espases làser no és una pel·lícula de ciència-ficció”. Menys mirades profundes i vestidets per la Zendaya i més Vin Diesel matant aliens.

Possibilitats d’Oscar: Moltes, però d’aquells que en diuen tècnics. Fotografia, So, Disseny de Producció, Efectes Especials, Muntatge… Tot el que no fa il·lusió, vaja.

Llegeix la nostra crítica. Autor: Jordi Sardiña

On la puc veure? A HBO Max

Belfast o una infància de guerrilla

Definició ràpida: Un Kenneth Branagh petitó i en blanc i negre intenta ser nen en un barri on catòlics i protestants es maten entre ells.

Lovers: Eterns seguidors de Kenneth Branagh (“He vist tots els seus Shakespeares”) i els que es van quedar amb ganes d’una seqüela de la Roma de Cuarón.

Haters: Els que pensen que la Roma de Cuarón és una rotllícula i, per extensió, no necessitaven una versió amb accent irlandès amb actors massa guapos per ser obrers de Belfast de finals dels 60.

Possibilitats d’Oscar: Algunes. Si alguna pel·lícula pot donar la sorpresa és aquesta. Branagh s’ho mereix. De totes maneres amb sort guanyarà Millor Guió i, si no li volen donar tot a Netflix, fins i tot Millor Direcció.

Llegeix la nostra crítica. Autor: Ignasi Juliachs

On la puc veure? Al cine, però ja en quedaran pocs que la posin.

West Side Story: el musical d’Spielberg

Definició ràpida: West Side Story del 1961 amb més espanyol als diàlegs.

Lovers: Incondicionals del cinema d’Spielberg. Els reconeixereu fàcilment. Afirmen que, si Spielberg filmés un bonsai durant 3 hores seguides en un pla fix, el resultat seria una obra mestra. Ah, i la nominarien a 8 Oscars (incloent-hi Millor Direcció).

Haters: “Spielberg, vete a tu pueblo”. No calia tocar un clàssic com aquest. Que ja sabem que tot ho fas molt bé, però NO CALIA TOCAR UN CLÀSSIC COM AQUEST!

Possibilitats d’Oscar: Meh! Més aviat poques. Potser Ariana DeBose per complir la quota d’Oscars ‘exòtics’ i vestuari.

Llegeix la nostra crítica. Autor: Ignasi Juliachs

On la puc veure? A Disney+

Don’t look up i el món de les fake news

Definició ràpida: Remake d’Armageddon sense Bruce Willis (NOOOO) i sense Ben Affleck (FUCK YEAH!) que se suposa que fa riure i en realitat explica coses molt profundes.

Lovers: Els que han vist una crítica mordaç al sistema i una anàlisi acurada de la nova societat digital i el Quart Poder i el ‘Trumpisme’, i tot això.

Haters: Que no serà tant. És una comedieta de Netflix amb Leonardo DiCaprio fent ‘caretos’ i ja està. Menys Oscars i més pel·li de diumenge a la tarda.

Possibilitats d’Oscar: Cap. A casa amb les mans buides.

On la puc veure? A Netflix.

Drive my car: la gran esperança asiàtica

Definició ràpida: Japonès avorrit coneix a japonesa avorrida. Condueixen molt en un cotxe vell vermell. Passen tres hores. Connecten. Fi.

Lovers: “Buah, la pel·lícula independent de l’any. Diu molt sense dir res”. Ja sabeu, els que pensen que Murakami és el Pablo Coelho dels intel·ligents i han vist en Drive my car un retrat de la societat nipona i la seva individualitat i bla, bla, bla… Para ja de parlar que et fas més llarg que la pel·li!

Haters: Tres hores on bàsicament condueixen, fumen i no passa res. “Yo no soy tonto”. Prou mandangues ‘pseudoculturetes’ elevades a obres d’art. Amb un curt t’explico el mateix i no t’adorms al cine.

Possibilitats d’Oscar: Està cantat l’Oscar a la Millor Pel·lícula Internacional (ho sento Almodóvar, un altre asiàtic t’ha fotut el premi).

Llegeix la nostra crítica. Autor: Jordi Sardiña

On la puc veure? A alguns cines encara la tenen. Però pocs.

CODA vol dir sentiments que no s’escolten

Definició ràpida: A una adolescent en una família on tots són sords resulta que li agrada la música. Ja és mala sort…

Lovers: Amants del bon drama i relacions humanes ‘super-intensites’.

Haters: Els que ja se saben com funciona Hollywood i oloren que, si al film hi ha alguna discapacitat, això fa olor de premis.

Possibilitats d’Oscar: Poques. Si sona la flauta potser actor secundari però serà difícil.

Llegeix la nostra crítica. Autor: JR Armadàs

On la puc veure? Aviat a Apple TV. Algun cine remot potser encara la té.

King Richard: l’entrenador atípic

Definició ràpida: Will Smith és entrenador de tenis i pare a la vegada. Wow! Un tio que fa dues coses a la vegada… Donem-li un Oscar, no?

Lovers: Els que gaudeixen de biopics de personatges que se suposa que són models a seguir en alguna cosa.

Haters: Els que estan farts que Hollywood ens expliqui històries reals pretesament emotives i amb ‘moraleja’.

Possibilitats d’Oscar: En guanyarà 2. El preimer per Will Smith. Potser no se’l mereix del tot, però, 20 anys després d’Ali vs Training day, donarem la volta al que va passar l’any 2002 (Denzel Washington perd, Will Smith guanya). I Beyonce recollirà el guardó a la Millor cançó perquè tothom l’adora.

On la puc veure? A HBO Max

Licorice Pizza i els estranys primers amors

Definició ràpida: Un adolescent raret intenta lligar-se una noia més gran que ell que tampoc és gaire normaleta. Sona David Bowie de fons.

Lovers: Cinèfils que pensen que Paul Thomas Anderson és el cronista més àcid de cinema contemporani. Una cosa així com l’Spielberg del cinema incòmode.

Haters: No sé, una pel·lícula més de coming-of-age, acne i nostàlgia dels 70. Quin pal, no?

Possibilitats d’Oscar: Cap. Les nominacions ja són prou premi.

On la puc veure? Als cinemes (si encara la trobes)

Nightmare Alley i les pors interiors

Definició ràpida: Guillermo del Toro vol fer una pel·lícula on surt un circ i personatges rarets dels que li agraden a ell.

Lovers: Fans de Misteris amb Sebastià d’Arbó i gent amb samarretes negres que no es perden cap Festival de Sitges.

Haters: Quasi tres hores d’anades d’olla de Guillermo del Toro! PROU! Prou pel·lis de tres hores! Ja ens vas fer menjar la història de La Sirenita al revés… Estem cansats ja de monstres, del rotllo místic i de la ‘ciència-ficció elevada’.

Possibilitats d’Oscar: Cap. No sabem encara què fa a la llista de nominats a la Millor Pel·lícula. (De fet, sí que ho sabem: la ‘quota llatina’)

Llegeix la nostra crítica. Autora Ylenia Cañadas

On la puc veure? A Disney+.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

1 COMMENT

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents