17 biopics de mestres de les literatura per a un estiu lector

- Advertisement -

Totes les estadístiques apunten que Sant Jordi és l’època de l’any que més es gasta amb llibre, però el consum és diferent. El consum se centre en els mesos d’estiu. Sovint vinculem les vacances amb calma, tranquil·litat i lectura. Però la lectura no està pas gens renyida amb el cine. Així que us proposem 17 biopics d’autors i autores que s’han fet els últims 20 anys.

Iris (2001)

Gran Bretanya. Durant els 40 anys que va durar l’apassionat i inspirador matrimoni entre Iris Murdoch i John Bayley, el concepte d’amor conjugal va aconseguir el significat més alt i complet. Junts van passar la vida fonent les seves personalitats, carreres i aspiracions. El seu va ser un dels grans amors literaris de segle, però també va ser la prova que l’amor pot superar els glops més amargs i inesperats de la vida. Sovint descrita com “la dona més brillant d’Anglaterra”, l’escriptora Iris Murdoch va ser una icona per a la seva generació. Des dels seus dies com a alumna d’Oxford, on va captivar tothom amb el seu tarannà gairebé llibertí, passant per la seva carrera com a filòsofa i novel·lista, Iris va ser una avançada al seu temps.

- Advertisement -

On: Amazon Prime, Movistar+ i Filmin

- Advertisement -

Iris

The hours (2002)

Tot i no sé un biòpic gens clàssic, sí que la història de tres dones en èpoques diferents ens permet treure el nas a la vida de Virgina Woolf a principis dels anys 20 mentre, en un elegant barri de Londres, lluita contra la seva bogeria mentre comença a escriure la seva primera gran novel·la: Mrs. Dalloway. Als anys 50, a Los Angeles, a Laura Brown, una dona casada i amb fills, la lectura de Mrs. Dalloway li resulta tan reveladora que comença a considerar la possibilitat de canviar radicalment la seva vida. A Nova York, Clarissa Vaughan, una versió actual de Mrs. Dalloway, està enamorada del seu amic Richard, un brillant poeta malalt de SIDA.

On: HBO, Movista+ i Filmin

The hours

Sylvia (2003)

La poetessa nord-americana Sylvia Plath (Paltrow) era una apassionada i intel·ligent dona que es va casar amb el poeta anglès Edward Hughes. Tant ell com ella van ser destacats escriptors del segle XX. El 1956, la Sylvia, que estudia a Anglaterra amb una beca, coneix en Ted. La mútua atracció és tant física com intel·lectual. Quan la Sylvia acaba els seus estudis i li ofereixen una plaça com a professora als Estats Units, la parella es trasllada a viure allà.

On: de moment no es troba disponible al nostre país.

Sylvia

Finding Neverland (2004)

Història basada en la vida de James Barrie, l’autor de Peter Pan i Wendy. Ambientada a Londres, el 1904, el film mostra el procés que va donar lloc a la creació de la història infantil més famosa de Londres: des que a Barrie va tenir la idea fins a l’estrena de l’obra al teatre al Duke de Nova York, en una nit en què no només va canviar la seva vida, sinó la de tots els que estaven amb ell.

- Advertisement -

On: HBO

Finding Neverland

Truman Capote (2005)

El novembre de 1959, Truman Capote llegeix una crònica al New York Times que relata el sagnant assassinat dels quatre membres de la família Clutter a la seva granja de Kansas. Tot i que successos similars apareixen a la premsa cada dia, hi ha alguna cosa que crida l’atenció de l’escriptor i vol utilitzar-lo per demostrar una teoria: en mans d’un escriptor adequat, la realitat pot ser tan apassionant com la ficció. Aconsegueix que el The New Yorker l’enviï a Kansas amb la seva amiga Harper Lee per cobrir el cas. La seva veu acriaturada, el seu amanerament i la seva peculiar forma de vestir desperten al principi l’hostilitat dels veïns de la zona, però Capote es guanya aviat la confiança d’Alvin Dewey, l’agent encarregat de la investigació.

On: de moment no es troba disponible al nostre país.

Truman Capote

Miss Potter (2006)

Biopic sobre Beatrix Potter, escriptora de llibres infantils. Potter va ser una dona intel·ligent i carismàtica que va haver de lluitar contra els convencionalismes de la seva època. Norman Warme, el seu editor, de qui es va enamorar, va ser qui la va ajudar a assolir la fama amb els seus llibres infantils sobre Peter Rabbit.

On: Movistar+

Miss Potter

Howl (2010)

Biopic d’una de les icones més importants de la cultura nord-americana, el poeta Allen Ginsberg, frontissa entre el món beat dels 50 i el moviment hippie dels 60. Howl narra tres històries entrellaçades: el desenvolupament d’un judici històric per obscenitat l’any 1957, les revelacions d’un artista rebel que trenca barreres per trobar l’amor i la redempció, i un imaginatiu viatge a través d’una profètica obra mestra que va sacsejar a tota una generació.

On: de moment no es troba disponible al nostre país.

Howl

Saving Mr. Banks (2013)

Durant catorze anys, Walt Disney (Tom Hanks) va intentar sense descans que l’escriptora australiana P.L. Travers (Emma Thompson) li cedís els drets de la seva primera i més popular novel·la, Mary Poppins, que finalment va ser portada a la pantalla gran el 1964.

On: Disney+

Saving Mr. Banks

Genius (2016)

Una crònica dels temps de Max Perkins (Colin Firth), l’editor de llibres més admirat al món, que va presentar al públic als més grans escriptors d’aquest segle, revolucionant la literatura americana. Incansablement compromès amb el foment del talent, va ser la força darrere de grans estrelles literàries com F. Scott Fitzgerald (Guy Pearce), Ernest Hemingway (Dominic West) i Thomas Wolfe (Jude Law).

On: Filmin

Genius

Mary Shelley (2017)

Serà sempre recordada per ser l’escriptora que va crear Frankenstein o el Prometeu modern. Criada per un filòsof de renom (Stephen Dillane) al Londres de segle XVIII, Mary Wollstonecraft Godwin (Elle Fanning) és una adolescent somiadora decidida a deixar petjada al món. Un dia coneix el brillant poeta Percy Shelley (Douglas Booth) amb el qual començarà una aventura amorosa marcada per la passió i la tragèdia, una cosa que transformarà la Mary i la impulsarà a escriure la seva obra mestra gòtica.

On: Filmin

Mary Shelley

Rebel in the Rye (2017)

Biopic de l’aclamat escriptor J.D. Salinger, des de la seva joventut fins a la publicació de la seva famosa primera novel·la El vigilant en el camp de sègol (The Catcher in the Rye) el 1951.

On: Filmin

Rebel in the Rye

Unga Astrid (2018)

Biopic de l’escriptora sueca Astrid Lindgren, creadora de Pippi Calcesllargues, que va acabar convertint-se en un fenomen mundial durant diverses generacions de nens i adults. Segons confessions de la mateixa Astrid, se sap que el nom de “Pippi” el va concebre quan el seu fill de set anys, malalt d’una infecció pulmonar a l’hivern del 1941, li va demanar que li narrés, per tal de matar el temps de confinament, les aventures d’una nena anomenada “Pippi Calcesllargues”. Dos anys després, mentre Astrid Lindgren reposava d’una fractura a la cama, va aprofitar el seu temps per escriure les aventures d’aquesta nena entremaliada que aviat donaria la volta al món i es convertiria en un símbol feminista.

On: Filmin

Unga Astrid

Edmond (2018)

París, 1897, en plena Belle Époque. Edmond Rostand és un dramaturg prometedor. Però tot el que ha escrit ha estat un fracàs i ara pateix una paràlisi creativa total. Gràcies a la seva admiradora, la gran actriu Sarah Bernhardt, coneix el millor actor de moment, Constant Coquelin, que insisteix a interpretar la seva pròxima obra. I, a més, vol estrenar-la d’aquí a tres setmanes. El gran problema per a Edmond és que encara no la té escrita. Només té el títol: Cyrano de Bergerac.

On: Movistar+

Edmond

Colette (2018)

La pel·lícula explica la història de Sidonie-Gabrielle Colette (Keira Knightley), autora de les polèmiques novel·les que van causar un bon trasbals al París dels anys 20 protagonitzades per la Claudine i la Gigi. El viatge de Colette del camp fins a la ciutat amb el seu marit Henry Gauthier-Villas “Willy” (Dominic West).

On: HBO

Colette

Tolkien (2019)

Biopic de l’escriptor, lingüista i professor universitari J.R.R. Tolkien (1892-1973), autor de El Senyor dels Anells i El hobbit entre moltes altres obres magnes de la literatura universal. Tolkien explora els anys de formació de l’escriptor, època d’amistat, d’amor i d’inspiració artística al grup d’estudiants inquiets dels quals formava part. En aquest context esclata la Primera Guerra Mundial, que amenaça de destrossar aquesta “associació”. Són totes aquestes experiències les que inspiren Tolkien per totes les aventures de la Terra Mitjana.

On: Disney+

Mientras dure la guerra (2019)

Espanya. Estiu del 1936. El cèlebre escriptor Miguel de Unamuno decideix donar suport públicament a la revolta militar que promet portar ordre a la convulsa situació del país. Immediatament, és destituït pel govern republicà com a rector de la Universitat de Salamanca. Mentrestant, el general Franco aconsegueix sumar les seves tropes al front revoltat i inicia una reeixida campanya amb l’esperança de fer-se amb el comandament únic de la guerra. La deriva sagnant del conflicte i l’empresonament d’alguns dels seus companys fa que Unamuno comenci a qüestionar la seva postura inicial i a sospesar els seus principis. Quan Franco trasllada la seva caserna a Salamanca i és nomenat Cap de l’Estat a la zona nacional, Unamuno anirà al Palau del futur dictador, decidit a fer-li una petició.

On: Movistar+

Shirley (2020)

La famosa escriptora d’històries de terror com La loteria o La maledicció de Hill House troba la inspiració pel seu llibre en un moment en què ella i el seu marit acullen una jove parella.

On: Movistar+

DIR_Shirley_01

- Advertisement -
Irene Solanich
Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents