’15 horas’ per fugir del teu maltractador

- Advertisement -

Després de 6 anys d’aturada, la directora catalana Judith Colell torna a posar-se darrere les càmeres amb un projecte molt singular. 15 horas és el títol de la que serà la seva setena pel·lícula i la que fins ara l’ha dut més lluny, ja que és un projecte nascut i rodat a la República Dominicana. El film no té aquest nom per casualitat. La trama gira al voltant de l’Aura, una dona víctima de la violència masclista que té exactament aquest període de temps (15 hores) per intentar escapar del seu marit maltractador aprofitant que està de viatge. Malgrat estar rodat tindrà disponible una versió doblada en català.

Una història local, un problema global

- Advertisement -

Colell assegura en declaracions a El Cinèfil que després de tant de temps sense fer una pel·lícula tenia ganes de tornar a l’acció.  “Arribo al projecte amb un guió que m’arriba i que al principi tampoc no em motivava gaire. Vaig dir que no però van insistir i em vam deixar fer un guió més adaptat al que jo volia fer. M’interessava tractar el maltractament a classes altes de la societat i, a més, tenia moltes ganes de rodar a la República Dominicana”. El text el va treballar juntament amb la guionista catalana Cira Valiño (Lalola, Derecho a soñar) i van plantejar una història d’una parella que aparentment sembla modèlica (guapos, rics, cultes) però que té molts fantasmes a l’armari. El marit de l’Aura, músic de professió, ha de viatjar a Miami i ella aprofita aquesta finestra de llibertat per demanar ajuda. “Demana auxili a la seva mare, la seva església, la seva millor amiga i les portes se li van tancant una rere l’altra”,  explica la realitzadora.

- Advertisement -

Un dels objectius de la història és veure que no sempre les persones que penses que són més properes no estan realment al teu costat. Colell també pretén denunciar aquesta tendència de mostrar sempre una imatge perfecte de cara enfora quan en realitat de portes en dins la teva vida pot ser un calvari. “Una persona desesperada ens pot demanar ajuda i no ho volem ni veure”. 

La pel·lícula també compta amb la coproducció de la catalana Turkana Films. Això ha permès que la directora hagi pogut tornar a la seva activitat docent a Blanquerna després de dos mesos de producció i rodatge a Amèrica i fer la postproducció a Catalunya. La pel·lícula està protagonitzada per la dominicana Sterlyn Ramírez i també ha comptat amb la participació de l’actor català Marc Clotet (amb qui la directora ja havia treballat a L’últim ball de Carmen Amaya) en el paper del director d’orquestra maltractador. També hi tenen un paper destacat Stephany Liriano i Katherine Montes.

El rodatge de 15 horas es va allargar durant un mes a Santo Domingo i, degut a la pandèmia, el muntatge final i la postproducció s’ha allargat més del que esta previst. Judith Colell admet que tenien la mirada posada als festivals estivals del 2020 i una estrena propera al novembre però tot això ha canviat amb el nou context mundial. Ara mateix el plantejament és començar-la a moure a principis del 2021 però la realitzadora entén que estan a mercè del coronavirus i les restriccions que acabin imposant-se.

- Advertisement -
JR Armadàs
Nascut als anys 80 (amb tot el que això comporta) Joan Ramon Armadàs és Llicenciat en Dret i Periodisme per la UPF. Ha treballat en premsa local a Sant Cugat i en premsa internacional com a corresponsal al Regne Unit i la Xina. Com a escriptor ha publicat tres novel·les, diversos relats curts i ha estat editor d'Edicions Xandri durant 6 anys. En l'àmbit cinematogràfic ha escrit i dirigit una pel·lícula i sis curtmetratges i és el co-director del Sant Cugat Fantàstic i La setmana del Cinema en Català. També ha fet de cap de premsa d'unes quantes pel·lícules catalanes. Des del 2016 és el capità d'aquest vaixell periodístic i cultural anomenat 'El Cinèfil'.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents