El FIC-CAT (Festival Internacional de Cinema en Català) ha presentat la programació completa de l’11a edició que tindrà lloc del 4 al 10 de juny de 2018. En total 6 pel·lícules, 7 documentals i 19 curts formen part de la programació, íntegrament en llengua catalana, d’aquest certamen que se celebra a Roda de Berà. El director del certamen, Antonio Barrero, s’ha lamentat que cada cop costi més trobar continguts audiovisuals per mostrar en llengua catalana. “És molt difícil trobar pel·lícules rodades en llengua catalana ja que està entrant molt poca producció. Gairebé tot el que tenim són projectes aprovats l’any 2016 i patim perquè el 2017 es van signar molt pocs projectes”.
Segons Barrero si no hi ha un canvi de paradigma aviat és possible que el festival hagi de fer un replantejament de cara a anys vinents donada l’escassa producció, sobretot en ficció, de pel·lícules en llengua catalana. La presentació del Festival va tenir lloc aquest dimecres 31 de maig a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm. Per consultar la programació completa només cal fer un clic en aquest enllaç.
La pel·lícula inaugural serà la producció de TV3 Cançó per a tu, del director Oriol Ferrer. La pel·lícula esta coprotagonitzada per Nao Albet i Félix Herzog i explica un triangle d’amor entre tres joves estudiants a la Universitat de Barcelona dels anys 60. Segons Oriol Ferrer “és una època en ple franquisme, en dictadura, on es desperten les ganes de viure, de llibertat, de revolta, la necessitat de reclamar llibertats perdudes… Enmig de tot aquest guirigall ple d’emocions ens centrem en tres personatges. Segons ha explicat Antonio Barrero a El cinèfil aquest l’estrena d’aquesta pel·lícula al FIC-CAT és fruit d’un acord amb TV3 que fa mesos que es va rubricar.
Al festival també s’hi podran veure diverses preestrenes com el film Las Distancias d’Elena Trapé, el debut de Pau Durà a la direcció Formentera Lady, el documental guanyador del premi del públic al Docs Barcelona, Petitet, l’òpera prima de Sergi Portabella Jean François i el sentit de la vida o Cinema amb ç, el documental de Cris Gambin i Toni Pinel sobre la situació de la llengua catalana al cinema. El film de clausura el dissabte 9 de juny serà Miss Dalí, la cinta de Ventura Pons sobre les vicissituds de la família Dalí explicats per la germana del pintor Anna Maria Dalí. Els premis es donaran a conèixer diumenge 10 en una gala de clausura a càrrec dels actors Oriol Grau i Miranda Gas.
Localitzacions i novetats
Si l’any passat el focus es va posar en la figura del guionista enguany les protagonistes seran les localitzacions a les pel·lícules. Segons expliquen ells mateixos al web del festival “les localitzacions són context, caràcter: escenaris inoblidables que marquen la llum, les olors, els accents, tant al cinema com a la vida. Els escenaris són testimonis atents de la tragèdia, del drama, de la comèdia humana, de la profunda passió: els escenaris ens observen. Els escenaris veuen com ens horroritzen i ens meravellen, com ens hi refugiem, com ens costa oblidar-los, com els immortalitzem al cinema”. A banda del leit motiv el festival també ha presentat el cartell de l’edició 2018 obra de Raül Riera i un espot promocional que han dirigit Toni Pinel i Cris Gambin.
Un anys més el festival posa en marxa el Programa Nova Crítica, una activitat vinculada a la indústria cinematogràfica i que el festival ofereix amb l’objectiu d’oferir una experiència professional i de qualitat als seus participants donar a conèixer el paper i la importància del comentari sobre l’obra cinematogràfica i incentivar i fomentar l’escriptura en llengua catalana amb l’acompanyament i la tutorització del professional Víctor Esquirol. També s’ha posat en marxa un concurs a Instagram per incentivar els seguidors del certamen a pujar a la xarxa social fotografies que serien localitzacions ideals per a una pel·lícula amb l’etiqueta #LocFiccat.
El mercat de professionals
Una altra de les novetats de la present edició és l’acord signat entre el Centre Experimental de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals de Catalunya (CECAAC) i el FIC-CAT. En virtut d’aquest conveni per promocionar el cinema català en general i el cinema produït en català en particular es crearà una plataforma d’intercanvi entre productors, distribuïdors, exhibidors, televisions i escoles de cinema per tal de promoure el creixement del mercat interior del nostre cinema. Aquesta iniciativa s’anomenarà Mercat del cinema català i s’organitzarà, també, durant el festival Som Cinema de Lleida i en altres mostres audiovisuals encara per determinar.