10 anys de la Filmoteca al Raval

- Advertisement -

El 21 de febrer de 2012, la Filmoteca de Catalunya va inaugurar la seva nova seu a la plaça Salvador Seguí, al barri del Raval. Aquell dia es va fer una sessió especial amb un film de Segundo de Chomón, un noticiari de Laya Films i una memòria de Catalunya a través del seu cinema.

La institució, gestionada pel Departament de Cultura de la Generalitat des de 1981, segueix any rere any amb el seu compromís per a la preservació i la difusió del patrimoni cinematogràfic, amb la complicitat de centenars de convidats vinculats a les projeccions i de milers d’espectadors i espectadores que gaudeixen de pel·lícules de tots els temps, gèneres i estils, d’exposicions de producció pròpia i externa, dels fons documentals o dels serveis educatius.

- Advertisement -

La tasca d’una filmoteca, en imatges

- Advertisement -

Per celebrar aquest desè aniversari al Raval, la setmana del 21 al 27 de febrer hi haurà sessions dedicades a explicar la tasca d’una filmoteca o la feina que fan els autors de les restauracions, així com a presentar nous materials procedents del Centre de Conservació i Restauració, ubicat al Parc Audiovisual de Catalunya, a Terrassa.

Arxivistes, tècnics i cineastes de diferents parts del món expliquen què és la preservació fílmica i per què és necessària a Film, the Living Record of our Memory, el documental d’Inés Toharia Terán que ella mateixa presentarà en la seva estrena a la Filmoteca dimarts 22.

La Cinémathèque Suisse obrirà el cicle transversal Filmoteques amigues amb la visita del seu director, Frédérique Maire, que presentarà el documental de ficció Grauzone (Zona grisa. Fredi M. Murer, 1979), també dimarts 22.

La tasca del Centre de Conservació i Restauració (2CR) de la Filmoteca també tindrà una sessió dijous 24 dedicada a l’obra de Pere Portabella, que aquest febrer fa 95 anys i té la seva filmografia completa conservada al 2CR. Un dia abans, dimecres 23, se celebrarà la taula rodona Fronteres de la Filmoteca, amb Judith Colell (Acadèmia del Cinema Català), Eugènia Serra (Biblioteca de Catalunya), Jordi Balló (UPF), Pepe Serra (MNAC) i Esteve Riambau (Filmoteca de Catalunya. I divendres 25 es podrà veure Jet Lag: Vértigo en Manhattan, versió original nord-americana d’aquesta incursió de Gonzalo Herralde entre els gratacels de Nova York, amb materials del Motion Picture Academy Archive recuperats pel 2CR.

Sessions en record de Bigas Luna i Peter Bogdanovich

En el marc del cicle Moments inoblidables, durant el mes de febrer les fites de la trajectòria de la Filmoteca de la darrera dècada recordades seran: Reborn, de Bigas Luna, versió original nord-americana recuperada pel 2CR i inclosa a la primera retrospectiva dedicada a un cineasta català que es va presentar al Raval, dijous 24; The Last Picture Show, homenatge al seu director recentment desaparegut, Peter Bogdanovich, i record de la sessió que va tancar fa deu anys la seu de l’avinguda de Sarrià per donar el relleu a la del Raval, dissabte 26, i una de les restauracions més reeixides que ha realitzat el 2CR, també en la seva premiada edició en DVD: Vida en sombras, de Llorenç Llobet Gràcia, diumenge 27.

Dies curts se suma a la celebració amb una sessió especial pensada i dinamitzada pel grup de joves que van participar en el taller “Vivim el barri”, organitzat durant el mes de setembre del 2021 a la Filmoteca. La projecció serà divendres 25.

- Advertisement -

La FilmoXica també tindrà el seu espai amb la sessió Preservar i projectar: la màgia de les filmoteques, que descobrirà dos oficis clau de les filmoteques: la feina de preservació i la de projecció. Serà dissabte 26.

La Inesperada, el festival de cinema de no-ficció, celebrarà la seva segona edició a la Filmoteca del 24 al 27 de febrer, i una de les seves sessions també s’emmarcarà en la celebració dels 10 anys, amb l’estrena del documental D’ombres (Joan Tisminetzky, 2021), centrat en el director de fotografia Tomàs Pladevall, mestre de la llum que lluita per preservar el seu llegat i que acaba de ser nomenat premi Gaudí d’Honor d’enguany. Serà divendres 25 i diumenge 27.

‘En construcción’ i ‘Cinema Paradiso’, triades pel públic

La pel·lícula del públic tancarà la setmana de celebració del desè aniversari de la Filmoteca al Raval. Els espectadors han triat En construcción (José Luis Guerín, 2001), retrat de la transformació del barri que es podrà veure diumenge 27 de febrer, i Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore, 1988), que formarà part del cicle “El cinema dins el cinema”, cloenda de l’efemèride a finals de 2022.

Al llarg de tot l’any hi haurà altres activitats relacionades amb els 10 anys de la Filmoteca al Raval, sota la imatge dissenyada pel cineasta Albert Serra, que també ha creat una peça audiovisual inèdita per encàrrec de la Filmoteca.

Si voleu conèixer tota la programació de febrer i de la resta de l’any podeu visitar el web de la Filmoteca.

- Advertisement -

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents