today-is-a-good-day

L’empoderament femení s’alça a ‘X-Men’

- Advertisement -

L’any 2000 Bryan Singer (The Usual Suspects o Valkyrie) va dirigir la primera entrega dels X-Men, adaptació dels còmics creats de la mà d’Stan Lee i Jack Kirby del 1963. Després de gairebé 20 anys desenvolupant pel·lícules, 20th Century Fox, estrena la darrera entrega sota el títol X-Men: Dark Phoenix, i se situa com la seqüela de X-Men: Apocalypse.

La trama de la història ens ubica als anys 70 i després als 90 on l’equip dels X-Men s’hauran d’enfrontar a l’enemic més poderós del món: un dels seus membres, Jean Grey. Durant una missió de rescat a l’espai, Jean gairebé perd la vida en el moment de ser assolida per una misteriosa força còsmica. Quan torna a casa, s’adona que la radiació l’ha fet més poderosa, però inestable alhora. Mentre lluita per controlar el nou poder, acaba caient en una espiral fent mal els seus éssers estimats.

- Advertisement -

- Advertisement -

Tractant-se del final de la franquícia, no s’arrisca molt i tira per un guió superflu, que no treu partit a la història, però sobretot al personatge principal. Manifesta que el màxim poder al món pertany a una dona i esdevé un film feminista també pel fet de tenir una malvada, però no va més enllà. La inspiració que va demostrar X-Men: First Class, s’ha anat desinflant amb les dues darreres entregues, el problema és que aquesta no només tanca el cercle de seqüeles, també serà la darrera dels X-Men (tal com els coneixem, tindrem altres generacions) i és molt descafeïnat el comiat.   

Ara bé, com a blockbuster funciona correctament, ofereix escenes d’acció ben elaborades amb un CGI de qualitat, destacant l’explosió de colors en un muntatge creat amb estil. La banda sonora composta per Hans Zimmer encaixa perfectament i ajuda a gaudir de l’experiència. No cal esperar molt de la història que és força plana i sense sorpreses, ja que els girs dramàtics són previsibles i no surten de la mateixa espiral durant tot el llargmetratge.

La direcció recau en aquesta ocasió sobre el que fins ara ha desenvolupat les tasques de producció, Simon Kinberg, que segueix l’estil de les anteriors, però ofereix als seus personatges un punt més madur i còmodes, ja que porten anys convivint junts i han fet arrels o comencen a tenir altres interessos. Sophie Turner (Jean Grey) sorprèn interpretant un personatge amb molts problemes interns, que constantment lluita entre el bé i el mal, i deixa de la manifest que té talent per mostrar aquesta faceta.

En resum, fa la sensació que les retallades que han fet els han sortit cares (i el canvi de final), ja que en ocasions manca de sentit i acaba esdevenint massa estrambòtica. Que partint d’un còmic que profunditza molt en la protagonista, tant en els seus sentiments com en el poder, aquí es fa ressò amb petites pinzellades poc aprofitades.

Veredicte

El millor: Els efectes visuals i certes escenes que s’han fet amb enginy. 

El pitjor: La manca de coherència al guió i els forats sense sentit que van sorgint. 

Nota: 6

- Advertisement -

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents