El primer festival dedicat a la gent gran El primer festival dedicat a la gent gran
El 1er Festival Internacional de cinema de la gent gran es dura a terme a Barcelona del 6 al 9 de juny del 2019 El primer festival dedicat a la gent gran

Novetat al mapa festivaler català. El Festival La Gran Pantalla, que se celebrarà del 6 al 9 de juny del 2019, busca esdevenir un espai de trobada cinematogràfica intergeneracional que permeti desmuntar estereotips de la gent gran a través del cinema. Amb l’objectiu de donar veu a la gent de la tercera edat, busquen relats que contribueixin a generar noves lectures sobre aquest col·lectiu, i anar més enllà dels discursos convencionals que acostumen a associar-se a aquesta etapa de la vida. La seu central del festival seran els Cinemes Girona, però també se seleccionaran quatre casals d’avis de diferents barris de la ciutat on es projectaran pel·lícules i es faran diverses activitats. El cinèfil acompanyarà aquest nou projecte sent, des d’aquesta primera edició, el mitjà oficial del certamen.

Els principals motius per l’elaboració d’un festival d’aquestes característiques és que no hi havia cap certamen dedicat a aquesta temàtica específica. Hi ha un gran nombre d’obres audiovisuals en diferents formats que ofereixen una visió més positiva, complexa i realista sobre el fet de ser gran i la tercera edat ja representa el 21,6% de la població de la ciutat. El festival té com a objectius principals conscienciar la ciutadania en general sobre els estereotips i prejudicis que es generen al voltant de la gent gran, promoure l’envelliment actiu a través del setè art i altres activitats paral·leles.

El festival exhibirà un total de 24 obres a través de diferents seccions: Secció oficial de llargmetratges (no competitiva). En aquesta secció es farà una mostra de llargmetratges internacionals de ficció i documental dels últims anys. La història haurà d’estar protagonitzada per gent gran i haurà de mostrar una nova mirada sobre ells. Secció oficial curtmetratges (competició). En aquesta secció s’hi mostraran curtmetratges de ficció, documental i animació de diversos països del món. La història haurà d’estar protagonitzada per gent gran i mostrar una nova mirada sobre ells. En la secció Tots al poder s’hi projectaran els curtmetratges que hagin realitzat productores que treballen amb gent gran i on són ells mateixos els protagonistes de les obres i qui desenvolupen la història des de l’etapa embrionària del guió.

En aquesta primera edició es comptarà amb una secció no-competitiva de llargmetratges internacionals i amb una categoria única de competició de curtmetratges internacionals. Les inscripcions d’obres audiovisuals es poden fer fins al 31 de març de 2019. Aquí podeu consultar les condicions. El festival també comptarà amb la presència de  convidats especials vinculats a la cinematografia exhibida: directors i directores, crítics de cinema i altres. El festival està organitzat per El parlante, una entitat especialitzada en el disseny, la implementació i l’avaluació d’estratègies de d’educomunicació i també compta amb la col·laboració de l’ajuntament de Barcelona.

Xavier Sabatés

Xavier Sabatés Comentaris cinèfils

Cinèfil des de que té memòria. Actualment esta acabant el grau d'Humanitats a la UOC. Llegir i viatjar sempre que el temps ho permet-hi. Entén el cinema com l'art que es capaç d'englobar totes les ciències humanes.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*