El BCN Film Fest es bolca amb el cinema català El BCN Film Fest es bolca amb el cinema català
El 3r Barcelona Film Fest se celebra del 22 al 30 d'abril El BCN Film Fest es bolca amb el cinema català

Fa dos anys va néixer el que vol ser el festival de cinema de referència de Barcelona. El BCN Film Fest va començar fort portant Richard Gere als Cinemes Verdi i aquest Sant Jordi torna amb la mateixa recepta: preestrenes basades en llibres o amb fets reals i recuperar clàssics immortals. El Festival Internacional de Cinema de Barcelona-Sant Jordi (nom complet oficial) se celebrarà del 22 al 30 d’abril als Cinemes Verdi.

La periodista i crítica de cinema Conxita Casanovas, responsable del programa Va de cine de RNE, és la nova directora del certamenVolem que la literatura sigui la companya del cinema, explica Casanovas  tot afegint que aquest és un festival molt jove que espera que aquesta 3a edició sigui la de la consolidació com a festival de referència a la primavera barcelonina”.

Els films catalans que veurem

En un comunicat de premsa el BCN film fet ha fet públic les produccions catalanes que formaran part de la selecció d’enguany.

BORN A KING

Parlem d’una superproducció de 18 milions de dòlars que, més enllà del la trama, té la històrica fita de ser la primera co-producció Saudita en estrenar-se al país després de 35 anys de cines tancats. Les mesures de reforma del país han permès que aquest 2018 el cinema torni a les vides dels ciutadans d’aquesta monarquia del Pròxim Orient.

Born a king

La història del film ens porta al 1919. Born a king narra la història sobre Faisal, un príncep àrab de 14 anys que és enviat des dels deserts d’Aràbia a Londres pel seu pare el guerrer Abd Al-Aziz. Darrere el viatge hi ha una missió diplomàtica d’alt interès per aconseguir la formació del seu país. A Londres, haurà de negociar amb algunes de les figures preeminents de l’època, incloent Lord Curzon i Winston Churchill.

Staff Only

És el nou film de la directora Neus Ballús. La guanyadora del Gaudí a la Millor Direcció i Millor Pel·lícula l’any 2014 per La plaga s’ha embarcat en un llargmetratge que l’ha dut a gravar al Senegal. La pel·lícula explica la història de la Marta (Elena Andrada), de 17 anys, que passa les vacances de Nadal amb el seu pare Manel (Sergi López) i el seu germà Bruno (Ian Samsó).

Potser gaudiria del viatge, si no fos perquè el seu pare no li dona llibertat i li imposa un frenètic viatge ple de safaris i de folklore senegalès amb un grup de jubilats que omplen el resort. Durant el viatge, però, la Marta coneix el Khouma, un senegalès 10 anys més gran que ella, que treballa a l’hotel gravant les excursions dels turistes, i l’Aissatou, una noia que neteja habitacions i que la portarà a introduir-se al món de l’Staff Only, del personal de l’hotel.

LA VIDA SENSE LA SARA AMAT

L’actriu i realitzadora Laura Jou, qui va aconseguir amb el seu curtmetratge No me quites una nominació al Goya i tres premis al Festival de Màlaga, adapta en aquesta pel·lícula per televisió la coneguda novel·la catalana de Pep Puig, guanyador del Premi Sant Jordi.
Produïda per Isona Passola (Pa Negre, Incerta Glòria), la pel·lícula és un drama que relata la desaparició de la Sara, una noia de tretze anys, en mig d’una nit d’estiu. Ningú sap que, en realitat, la noia ha fugit de la seva casa per refugiar-se en l’habitació d’en Pep, qui a partir de llavors portarà una doble vida com a còmplice i protector seu.

LA FILLA D’ALGÚ

L’actriu catalana Aina Clotet protagonitza aquest llargmetratge de caràcter coral realitzat per estudiants de diferents disciplines de l’últim curs de l’ESCAC.

El film, que suposa per a diferents directors el repte de realitzar una pel·lícula amb el mateix estil i unitat temàtica, narra la història d’una advocada que el dia d’un important judici mediàtic, descobreix que el seu company a desaparegut, que no és un altre que el seu propi pare. La pel·lícula està produïda per la productora de l’escola, ESCAC FILMS, responsable de pel·lícules com Mi Querida Cofradía o The Girl from the Song.

BARCELONA, LA ROSA DE FOC

Barcelona com mai abans l’havies vist. El director Manuel Huerga, responsable de pel·lícules com Salvador ens apropa als racons més coneguts de la ciutat al mateix temps que ens descobreix els seus secrets en aquest espectacular documental. Rodat en pla seqüència, aquesta producció de Mediapro amb coproducció de TV3, pretén capturar l’esperit i la personalitat de Barcelona mitjançant imatges de la vida quotidiana dels seus carrers i dels esdeveniments més importants al llarg de tot un any.

Una història coral de vides creuades, però amb un protagonista indiscutible: la mateixa ciutat de Barcelona. La pel·lícula compta amb narradors  de renom que deixaran la seva veu per a les diferents versions que s’han fet del documental: Pep Guardiola (català), Joan Manuel Serrat (espanyol), Daniel Brühl (alemany) i el mític director Woody Allen (anglès), un dels més grans fans de la ciutat comtal.

LITUS

Dani de la Orden (El pregón, Barcelona, nit d’estiu, Barcelona, nit d’hivern), presenta una comèdia dramàtica amb un repartiment que inclou Quim Gutiérrez, Belén Cuesta, Adrián Lastra, Álex García, Miquel Fernández i Marta Nieto. La trama gira en torn en Toni que reuneix de nou als seus amics després d’un temps sense veure’s.

Després de la mort d’en Litus, per fi poden gaudir d’una estona junts. No obstant en Toni té una notícia inesperada: en Litus va deixar una carta de comiat per cada un d’ells. El que havia de ser una trobada per parlar d’en Litus es converteix en ocasió per descobrir els secrets més íntims i totes les emocions amagades durant anys.

Els films internacionals que veurem

La Secció Oficial del Festival també  a apostar pels vincles entre el Cinema, la Literatura i la Història. Les pel·lícules seleccionades són, fonamentalment, adaptacions d’obres literàries, produccions relacionades amb algun fet històric i films biogràfics sobre personalitats rellevants. Aquesta és la llista de films confirmats, de moment.

EDMOND

Una de les produccions franceses més importants de l’any, recrea la gestació i l’escriptura de l’emblemàtica obra de teatre Cyrano de Bergerac per part d’un jove Edmond Rostand. Pel·lícula a l’estil de la britànica “Shakespeare in love”, és l’òpera prima del dramaturg Alexis Michalik i està interpretada per Thomas Solivérès, Olivier Gourmet i Mathilde Seigner. El mateix director presentarà a Barcelona aquesta première espanyola.

SIR

Producció de l’Índia, que es va presentar a la Setmana de la Crítica del Festival de Cannes. L’òpera prima de la directora Rohena Gera, mostra el xoc cultural i de classes a l’Índia contemporània.

ROJO

La gran triomfadora de l’última edició del Festival de Sant Sebastià, guanyadora dels Premis al Millor DirectorMillor Actor Millor Fotografia, es presentarà en Secció Oficial (Fora de competició). Thriller argentí, en els convulsos anys 70, amb Dario Grandinetti i Andrea Frigerio, dirigit per Benjamin Naishtat.

THE GRAT BUSTER

El documental definitiu sobre la vida i obra de Buster Keaton del gran Peter Bogdanovich, un dels grans directors nord-americans sorgits en els anys 70.

També es projectara el documental Leonardo, quinto centenario que narra com, 500 anys després de la seva mort, Leonardo da Vinci continua sent un dels homes més admirats i reconeguts de la història de la humanitat. Aquest documental analitza les obres de Leonardo mitjançant les implicacions modernes del seu treball. 

Temps de clàssics

A més d’aquestes pel·lícules, ja s’han confirmat una retrospetciva de títols de  Buster Keaton i Charles Chaplin amb films com EL MAQUINISTA DE LA GENERAL, SIETE OCASIONES o EL MODERNO SHERLOCK HOLMES de Keaton i EL GRAN DICTADOR, CANDILEJAS i LA QUIMERA DE ORO

Redacció

Redacció El cinèfil

'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a l’univers del cinema en tota la seva amplitud. El Cinèfil sigui una revista de cinema en xarxa i en català. Ens agrada definir-nos com una revista en xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. Ah, i tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*