today-is-a-good-day

8 directores catalanes que estrenen film el 2019

- Advertisement -

Segurament hi haurà un dia en que no caldrà fer articles com aquest però lamentablement les dones no tenen el mateix pes que els homes al cinema. És per això que, sempre que tenim la oportunitat, a El cinèfil no només reivindiquem el nostre cinema sinó que posem especial èmfasi en la feina de les dones cineastes que tantes alegries han donat a l’audiovisual català. Només cal recordar que des del 2014 fins el 2019 hi ha hagut quatre pel·lícules dirigides per dones quan han guanyat el Gaudí a la Millor Pel·lícula. Neus Ballús, Maria Ripoll, Isa Campo (i Isaki Lacuesta), Carla Simón i Elena Trapé són les dones que hi ha darrere La plaga, Rastres de Sàndal, La propera pell, Estiu 1993 i Les distàncies. Això demostra que el futur del cinema català s’escriurà i es dirigirà amb mà de dona i no us hauria d’estranyar si l’any que ve revisant aquest article trobem que una d’aquestes pel·lícules és la millor de l’any segons els acadèmica catalans. Repassem vuit projectes amb dones darrere la càmera.

Isabel Coixet – Elisa y Marcela

La directora catalana més internacional té projecte acabat pel 2019. Estrenada ja a la Berlinale Elisa y Marcela és el nom de la nova pel·lícula de la directora catalana Isabel Coixet després de l’èxit de taquilla i crítica de The bookshop. Coixet està convençuda que el públic s’enamorarà d’Elisa i Marcela i de les dues formidables actrius que les encarnen.

- Advertisement -

- Advertisement -

El film es va rodar al maig i juny del 2018 i segons explica la directora en declaracions a El cinèfil “és la història real de dues dones que es van casar a Galícia l’any 1901 i l’hem rodat entre Galícia i Barcelona”. Segons Coixet és un cas real molt intens que fa anys que volia plasmar al cine. “És una història fascinant que va més enllà de l’escàndol Weinstein i del #MeToo”. La pel·lícula explica el primer matrimoni de dones de la història, celebrat a Dumbría. Dues mestres gallegues que, després de ser descobertes, van ocupar les portades de diaris de tot el món.

Sílvia Quer – La dona del segle

No tot el cine passa per la gran pantalla… TV3 estrena aquest 8 de març La dona del segle un film sobre feminisme històric  dirigit per Sílvia Quer, amb guió de Margarita Melgar. El repartiment d’aquest film té, sens dubte molts dels grans noms del panorama català. El càsting està encapçalat per Elena Martín (Júlia ist, Les amigues de l’Àgata), acompanyada de Nora Navas (Pa negre, Tots volem el millor per a ella), Àlex Monner (Els nens salvatges, Barcelona nit d’hivern) i Bruna Cusí (Estiu 1993Incerta glòria). El càsting es completa amb els actors Pablo Derqui (Si no t’hagués conegutVida privada), Julio Manrique (Infidels, El crac), Marta Larralde, María Maroto, Iris Lezcano, Javier Beltrán, Sergio Caballero, Blanca Apilánez, Sergi Calleja i Xavi Sàez.

La dona del segle

El projecte es defineix com “una pel·lícula sobre l’eclosió del feminisme dedicada a aquelles dones que van protagonitzar anònimament el principi d’un canvi i una revolució. És un mosaic de totes elles: sindicalistes, gitanes, monges, empresàries…”. La gran protagonista és Consuelo Deulofeu, un personatge fictici que porta el cognom de totes les que no tenen nom. La Consuelo s’endinsa en aquesta ciutat efervescent amb la ferma voluntat de dirigir la seva vida: una fita no gens fàcil, però que comença a ser possible després de la Primera Guerra Mundial.

Anna Maria Bofarull – Barcelona 1714

Aquest any sí! Aquesta és una pel·lícula llargament esperada que per fi s’estrenarà durant la segona meitat del 2019. Barcelona 1714 narra una història d’amor en temps de guerra, concretament la Guerra de Successió que tan nefastes conseqüències va tenir per Catalunya a principis del segle XVIII. El rodatge es va dur a terme els anys 2013 i 2014, combina actors gravats en platós de cinema amb un rerefons digital. Aquesta és una gran producció d’1’6 milions d’euros de pressupost amb un rerefons històric i bèl·lic feta des de la innovació i el risc audiovisual ja que es va utilitzar gairebé exclusivament el rodatge amb croma (pantalla verda) i el disseny en 3D  durant tot el metratge.

Barcelona 1714

Actualment s’està treballant en la post-producció i retocs de so amb vistes a que en algun moment de la segona meitat de l’any pugui arribar a les nostres sales. Seria maco que fos al voltant de l’11 de setembre, no? Els protagonistes són Alba Brunet i Bernat Quintana i entre els actors de repartiment destaquen Juanjo Puigcorbé, Àlex Casanovas, Miquel Sitjar, Francesc Garrido, Ferran Carvajal, Mikel Iglesias, Oriol Grau, Fermí Fernández, Txe Arana, Joan Negrié, Mercè Rovira entre molts d’altres.

Marta Lallana i Ivet Castelo – Ojos negros

Aquella pel·lícula anomenada Les amigues de l’Àgata continua donant fruits de tot el que va sembrar. Marta Lallana i Ivet Castelo debuten a la direcció amb Ojos Negros, d’un projecte que, tot i tenir un guió tancat i ser una ficció, fusiona el procés de treball convencional amb el del gènere del documental. Això es tradueix a un guió que barreja fets reals amb ficticis. El gran tema de la pel·lícula és el moment en el que prenem consciència del pas del temps ja que narra un estiu a la vida de la Paula, una jove de 14 anys que ha de passar les vacances a casa de la seva àvia, a la qual tot just coneix, a Ojos Negros, un poble de Terol. Allà coneix a Alícia, una noia de la seva edat amb la qual entaularà una intensa amistat.

- Advertisement -

És la quarta pel·lícula de la generació de realitzadores sortides de la Universitat Pompeu Fabra després de Les amigues de Àgata, Julia ist i Yo la busco Aquesta producció de Nanouk films amb la participació de Filmin concursarà a la secció Zonacine de la propera edició del Festival de Màlaga.

Laura Mañá – Te quiero imbécil

Te quiero, imbécil, és el nom de la comèdia romàntica que es rodarà entre Barcelona i Pamplona abans d’acabar l’any i s’estrenarà ja entrat el 2019. El film, dirigit per Laura Mañá (Sexo por compasión, La vida comença avui), està protagonitzat per Quim Gutiérrez i Natalia Tena, a qui també acompanyen Alfonso Bassave, Alba Ribas i Patricia Vico, amb la col·laboració especial d’Ernesto Alterio.

 

La pel·lícula explica la història d’en Marc un jove a qui tot li surt al revés. L’acaba de deixar la seva nòvia de tota la vida, el fan fora de la feina i se n’ha d’anar a viure amb els pares. Però a internet hi troba la solució: convertir-se en un home del segle XXI. Per aconseguir-ho, i en un temps rècord, en Marc haurà d’oblidar la seva ex, trobar feina i conèixer la dona dels seus somnis. I, el més important de tot: convertir-se en un home diferent. Tot un repte, però no hi ha res impossible.

Neus Ballús – Staff Only

El maig passat va acabar el rodatge del film Staff Only, el nou film de la directora Neus Ballús. La guanyadora del Gaudí a la Millor Direcció i Millor Pel·lícula l’any 2014 per La plaga s’ha embarcat en un llargmetratge que l’ha dut a gravar al Senegal. El rodatge es va iniciar el passat 24 de març i s’ha allargat durant sis setmanes acabant a la platja de Saly Portudal, a uns 80 km de Dakar. El film  es va estrenar al Festival de Berlín i esperem poder-lo veure aviat. 

La pel·lícula explica la història de la Marta (Elena Andrada), de 17 anys, que passa les vacances de Nadal amb el seu pare Manel (Sergi López) i el seu germà Bruno (Ian Samsó). Potser gaudiria del viatge, si no fos perquè el seu pare no li dona llibertat i li imposa un frenètic viatge ple de safaris i de folklore senegalès amb un grup de jubilats que omplen el resort. Durant el viatge, però, la Marta coneix el Khouma, un senegalès 10 anys més gran que ella, que treballa a l’hotel gravant les excursions dels turistes, i l’Aissatou, una noia que neteja habitacions i que la portarà a introduir-se al món de l’Staff Only, del personal de l’hotel.

Leticia Dolera – Déjate Llevar

No tot és cinema en pantalla gran. La directora barcelonina Leticia Dolera estrenarà aquest abril la sèrie Déjate Llevar a Movistar Plus. La trama gira al voltant de tres dones de ciutat en la trentena que s’enfronten a diferents conflictes laborals i personals. La mateixa Dolera serà la Maria una dona que tenia la seva vida planificada al mil·límetre fins que el seu xicot l’abandona i, després d’una nit boja, es queda embarassada.

També formen part de l’elenc de la sèrie Aixa Villagrán, Celia Freijeiro i Itziar Castro. La que no hi serà és Aina Clotet que, segons va explicar en un comunicat, va ser acomiadada del projecte per estar embarassada. Segons va explicar Dolera, però, el personatge és incompatible amb una dona embarassada ja que justament interromp un embaràs i té diverses escenes de llit i reconnecta amb la seva sexualitat i una manera de vestir que no s’adiuen amb el cos que hauria mostrat Clotet embarassada de quatre o cinc mesos. Polèmica a part, és una de les sèries més esperades de la temporada.

- Advertisement -
Redaccióhttps://elcinefil.cat/
'El Cinèfil' és un mitjà de comunicació dedicat a analitzar, explicar i difondre l’univers del cinema en tota la seva amplitud. Parlem de pel·lícules, sèries i festivals i també organitzem tot tipus d'esdeveniments relacionats amb el cinema. Ens agrada dir que som una revista en xarxa i en català. En xarxa perquè, a banda del web, també aprofitem les xarxes socials per a difondre i comunicar novetats i reflexions sobre el setè art. I tot plegat ho fem en català perquè és la nostra llengua. Gaudeix i que el cinema t'acompanyi... SEMPRE!

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents