TV3 aposta per l’esport femení TV3 aposta per l’esport femení
'Les de l'hoquei' s'estrenarà a finals del 2019 TV3 aposta per l’esport femení

A principis del nou any ha començat el rodatge de la nova sèrie de TV3. Amb el títol encara provisional Les de l’hoquei és una producció de la cadena catalana, amb col·laboració amb Brutal Media, escrita per Marta Grau, Núria Parera, Ona Anglada, Laura Azemar, Natàlia Boadas i Marta Vivet, i dirigida per Kiko Ruiz Claverol i Patricia Font.

La sèrie és el resultat del treball de final de grau de quatre estudiants de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra: Laura Azemar, Natàlia Boadas, Marta Vivet i Ona Anglada. El projecte, el van presentar al segon Pitching Audiovisual, que organitza anualment el Clúster Audiovisual de Catalunya amb l’objectiu de posar en contacte la universitat amb la indústria audiovisual. La presentació va despertar l’interès de diverses productores catalanes, entre les quals hi havia Brutal Media, la qual en va assumir el desenvolupament.

Les de l’hoquei gira al voltant de les integrants d’un equip d’hoquei patins femení. L’Emma, la Laila, la Raquel, la Flor, la Lorena, la Berta i la Gina són totalment diferents entre elles, però tenen una passió en comú: jugar a hoquei. Però la secció femenina del Minerva, el seu club d’hoquei patins, perilla pels mals resultats i el seu president prefereix apostar per l’equip masculí, perquè funciona millor. Tot i així, les noies no es donaran per vençudes: compten amb la visió creativa de la seva nova entrenadora, l’Anna, una de les millors jugadores del món, que torna al poble per recuperar-se d’una greu lesió, però que també amaga un gran secret. Des d’El cinèfil us presentem sense unes primeres imatges del rodatge on podem veure en acció a les protagonistes.

Tot i que l’estil de joc innovador de l’Anna entrarà en conflicte amb el de la Terrats  —exentrenadora de l’Anna i actual entrenadora del primer equip masculí del Club—  totes juntes demostraran que l’esport femení es mereix un lloc al món i que les noies, quan fan pinya, poden ser imparables. Però no serà fàcil, i menys quan cadascuna té dilemes personals, lluites amb els seus pares, amb els nois del primer equip, i amb un món d’adults que no sempre les entén.

La sèrie pretén seguir amb cànons anteriors explotats per la televisió catalana com trames adolescents que viuran les jugadores i els jugadors del Minerva, però amb una visió innovadora ja que pretén jugar amb la connexió que hi ha entre aquestes vivències de la seva etapa de la vida amb els pares, companys i entrenadors. A més, la sèrie se centrarà molt en la mirada femenina i feminista de l’esport, com una manera de reivindicar l’esforç que sovint l’esport femení ha de fer per aconseguir els mateixos objectius que el masculí. No obstant això, tot i que pretén mostrar aquesta visió més femenina, mai es convertirà en una guerra de sexes entre els equips masculins i femenins. De fet, “no hi haurà mai competitivitat entre nois i noies, sinó que uns es recolzaran amb els altres”, afirma Àgata Roca, actriu que interpreta la mare de l’Anna, l’entrenadora, i l’Emma, una jugadora. La sèrie també pretén incloure altres temes d’interès socials com la immigració, la integració o l’homosexualitat en trames que s’aniran desenvolupant al llarg de la sèrie.

L’hoquei, com a esport, hi jugarà un paper molt important, no només a la vida de les protagonistes, sinó també com un personatge més, ja que gairebé totes les trames tindran un detonant en l’esport. És per aquest motiu que les actrius i actors que interpreten els jugadors dels equips del Minerva han hagut d’aprendre a patinar i a jugar. Han comptat amb un assessor, Arnau Casanovas, entrenador de l’equip femení d’Hoquei de Manlleu per tal que poguessin aprendre a defensar-se amb el termini de dos mesos. Les jugadores i jugadors afirmen que ha estat tot un repte ja que la majoria d’ells no havia patinat mai abans, però estan molt contents dels resultats i, se’ls ha pogut veure en acció com a professionals.

Les guionistes i creadores originals del projecte, Laura Azemar, Natàlia Boadas, Marta Vivet i Ona Anglada expliquen que el que es pretenen en aquesta sèrie és reivindicar l’esport femení i donar-li més protagonisme a través de la pantalla. Fer entendre que les dones que practiquen un esport a nivells més professionals han de fer un esforç més gran que els masculins per aconseguir els mateixos objectius. Tot i així, la sèrie pretén mostrar que, malgrat aquesta diferència, no hi ha cap recel cap a l’esport masculí sinó que en aquest s’hi pot trobar el recolzament suficient per poder fer el femení molt més visible.

La sèrie s’estrenarà a TV3 a finals del 2019.

Irene Solanich

Irene Solanich Cap de redacció d'El cinèfil

Traductora, correctora i docent d’idiomes durant el dia i enamorada del gènere negre i del terror durant les hores lliures. Actualment compagina la feina i col·laboracions en diferents mitjans amb un programa de doctorat (en literatura negra) a la Universitat de Vic. Les seves hores lliures se sortegen entre a lectura, el cinema i l’escriptura.

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*