‘Mr. Bean’, el britànic més carismàtic ‘Mr. Bean’, el britànic més carismàtic
Una ullada al famós humor anglès més carismàtic amb Rowan Atkinson ‘Mr. Bean’, el britànic més carismàtic

No és El Almendro però torna a casa (bé, a TV3) per Nadal. El 24 de desembre, a les 20.00, i el 26 de desembre, a les 18.25, torna l’humor surrealista i anglès de Mr. Bean!! I mira que fa uns mesos, els habitants del Regne Unit van decidir per un marge molt estret de vots que volien deixar de pertànyer a la Unió Europea. A la meva avançada edat ja res no m’estranya, així que aquest coi de britànics poden fer el que els surti dels… dels autobusos de dos pisos i de les seves cabines de telèfon vermelles! Una gent que condueix per l’esquerra… no són de fiar, ja us ho dic ara! I si ho haguéssim sabut el 1714, les coses ens haurien anat d’una altra manera. Sabeu per on vaig, oi?

De totes maneres, hi ha una cosa dels anglesos que em té fascinada. I no! No em refereixo a la seva puntualitat i a la seva educació, que ja els agradaria a molts d’aquests que fan gala de mediterraneïtat tenir la meitat d’aquestes capacitats tan senyorials! Em refereixo al seu humor. L’humor britànic! Un humor intel·ligent, àcid, punyent… I també amb alguns tocs d’absurditat! Res a veure amb els gags de Los Morancos, o amb les penícules del Pajares i l’Esteso, per dir-ho d’una altra manera.

British comedian Rowan Atkinson as his alter ego Mr. Bean poses for photographs as he sits on the sand at Bondi Beach in Sydney, Wednesday, March 7, 2007. Atkinson is in Australia to promote the opening of his new film "Mr. Bean's Holiday." (AP Photo)

Tenim grans exemples d’aquest humor. Clàssics de la història del cinema i la televisió! El grup humorístic Monty Python o sèries de l’alçada de Sí, ministre, Els joves o N’hi ha que neixen estrellats són alguns dels que més recordem a casa nostra gràcies a la feina feta per TV3. I com es deia aquella altra sèrie que me feia tanta gràcia? Ah, sí! L’escurçó negre! Allà vam descobrir, la majoria de nosaltres, un actor que ara estimem amb devoció… En Rowan Atkinson.

A en Rowan Atkinson molta gent no el reconeix pel seu nom. Ara, si dius Mr. Bean, tothom sabrà de qui estàs parlant. Aquell home perennement vestit amb vestit i corbata, molt elegant, que viu la vida a la seva manera, i ens mostra que ser un desastre en la majoria d’aspectes de la vida no té perquè ser avorrit. Al contrari! Les seves desventures porten anys i panys fent-nos riure a cor què vols. I tan hi fa que ja haguem vist els capítols deu o dotze vegades… Sempre se’ns escapa la rialla amb el comportament d’aquest home!

En Mr. Bean té pocs amics. Amb qui més s’entén és amb el seu osset de peluix. El porta amunt i avall, li explica les coses que veu, hi parla… Fins i tot l’acotxa abans d’anar a dormir en el seu llitet petit. Pobre bèstia, les ha passades de tots colors! Fins i tot una vegada es va encongir perquè el nostre amic Mr. Bean el va posar a la rentadora! Són molt bons companys, però ja sabem qui mana en aquesta estranya parella…

photo

Parlant de parella, en Mr. Bean, per sorprenent que sembli, també té una xicota. Amb ella va al cinema a veure penícules de por, va a la discoteca i, com no podia ser d’una altra manera, celebren junts el Nadal. Tot i que no crec que la relació vagi més enllà… No veig en Mr. Bean fent marranades al llit amb la noia. Potser és perquè encara no estan casats i estan esperant a tenir el consentiment de Déu nostre senyor per començar a fer Mr. Beans petits. Llàstima! Serien criatures la mar d’interessants!

Una altra cosa que ens fa pensar en en Mr. Bean és el seu cotxe. Un utilitari petit i de color llampant que el duu allà on faci falta. Conduint per l’esquerra i amb el volant a l’altra banda, això sí, que el personatge protagonitzat per Rowan Atkinson és molt britànic. Encara recordo el capítol en què en Mr. Bean va a comprar un sofà i no li cap dins del cotxe i se les manega per penjar-lo damunt i conduir des d’aquella posició, amb uns pals i unes cordes i no sé què més… Un dels moments més macos de la sèrie.

Però n’hi ha molts, de moments memorables dins dels capítols de Mr. Bean. Què us diré jo ara si segur que els heu vist tots cinquanta vegades! El dia que va al dentista i després d’una estira i arronsa aquest cau a terra anestesiat i el nostre home s’ha de fer les feines de manteniment bucal tot solet. O el cop que per estalviar-se feina a l’hora de pintar el pis, el protagonista s’inventa una explosiva manera de donar una primera capa de pintura a les parets de casa. O el dia que ha de fer un examen i no li acaba d’anar del tot bé tot i la intenció que hi posa, el pobre. O quan va a missa –i això ja diu molt d’ell, que a veure quants d’aquí us apropeu de tant en tant a una església– i intenta cantar les cançons del missal, tot i que amb el seu estil. I què me’n dieu del dia que va a la piscina i salta del trampolí més alt amb tanta mala pata que perd el banyador, i després ha de sortir tot nuet de l’aigua…

Des de luego… Quants i quants moments de riallades ens ha regalat aquest britànic… Tan britànic que fins i tot un dia va conèixer la reina Isabel, que això seria per mi com conèixer el Sergi Dalma, que m’agrada molt. I què va passar en aquella curta trobada institucional? Segur que ho sabeu. I si no us recomano que busqueu el capítol i li feu un cop de cap… Vull dir un cop d’ull!

L’èxit de la sèrie arreu del món va ser tal que poc després en Mr. Bean saltava a la gran pantalla amb una penícula de risa que ja va presagiar un fet que passaria anys després a Espanya: una obra d’art no es pot arreglar només amb bones intencions. I si no que li diguin a la restauradora de l’Ecce homo.

En fi, que espero que això del Brexit no afecti l’humor britànic. Desitjo que per molts anys –bé, això vosaltres, que a mi ja no me’n queden tants–, puguem gaudir d’aquest sentit de l’humor tan característic i, al mateix moment, tan semblant al nostre, al dels catalans. God save the queen, i a Mr. Bean!

Les cinc de la tarda. Me’n vaig fer a el te!

Iaia Toneta

Iaia Toneta Penícules

Tu que n'opines?

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*