today-is-a-good-day

Secrets rere la porta

- Advertisement -

Expediente 64: Los casos del Departamento Q és una saga nòrdica inspirada en els relats de l’escriptor Jussi Adler-Olsen i que ara arriba a la seva quarta entrega. Tot arranca amb el descobriment rere una paret falsa d’un pis en obres a Copenhagen d’uns cadàvers momificats al voltant d’una taula. L’enigmàtic cas recau en mans del detectiu Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) i el seu ajudant Assad (Fares Fares), els quals hauran d’investigar la identitat dels morts així com el mòbil del sàdic assassinat i el culpable.

En una alternança de passat i present, Expediente 64: Los casos del Departamento Q s’ajusta als paràmetres de la buddy movie policial interracial. Però ho fa amb una inflexió important que dona bon joc dramatúrgic, ja que la parella toca a la seva fi quan Assad anuncia la decisió de deixar el cos. A la mateixa intriga de la trama principal s’hi afegeix la petita història d’aquests companys de comissaria marcada per la fredor i manca d’empatia d’un Carl extremadament solitari i esquerp.

- Advertisement -

- Advertisement -

Un film especialment truculent, retorçat, que ens du al passat tèrbol del país en una diminuta illa amb un centre d’internament per a noies problemàtiques. Es tracta d’una presó-clínica, espècie d’illa d’un maquiavèl·lic i misogin Dr. Moreau que experimenta amb noies díscoles. Un nou film que burxa en la podridura i els secrets inconfessables de societats tan modernes i envejables com les nòrdiques, en una mesura semblant a la seva saga bessona Millennium.

Thrillers que fan aflorar la merda sota la catifa i que aquí apunta vers una societat secreta ultraconservadora duradora en el temps i perfectament arrelada en la societat. Un thriller de provada solvència, absolutament trepidant, d’aquells que t’enganxen i no et deixen. De ben segur, l’entrega més atractiva i rodona de totes, mèrit també de la direcció del danès Christoffer Boe, responsable de Reconstrucción(2003), que agafa amb fermesa i empenta el timó de la saga.

Veredicte

El millor: l’entrega més complerta de la saga ‘expediente 64’

El pitjor: la sensació de model estipulat que mantenen tots els thrillers nòrdics actuals.

Nota: 8

- Advertisement -
Joan Millaret
Llicenciat en Geografia i Història en Joan Millaret també ha realitzat estudis de formació en crítica cinematogràfica al CCEC i Institut d’Humanitats del CCCB de Barcelona. Ha estudiat un doctorat al Departament de Periodisme i Comunicació Audiovisual a la UPF i és professor associat de Crítica d’Audiovisuals i Multimèdia a la Universitat de Vic. També ha estat presentador i conductor de cine fòrums en diverses localitats i responsable de clubs de literatura i cinema en diferents biblioteques catalanes. Actualment és crític cinematogràfic, articulista i corresponsal en festivals cinematogràfics nacionals i internacionals per diferents mitjans de comunicació i és un dels membres de l’Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics) i la Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica. Ha estat membre de jurats internacionals de la crítica als festivals cinematogràfics de Valladolid, Gijón, Tolouse i Sitges.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents