today-is-a-good-day

La figura d’Iko Uwais

- Advertisement -

El cinema d’arts marcials ha donat lloc a grans noms de mestres que ens han fet vibrar amb les seves coreografies adrenolítiques i els seus moviments impossibles. Entre tots ells hi podem trobar al rei de la comèdia d’acció Jackie Chan, al polifacètic i espectacular Donnie Yen (actor que ha ajudat a la creació de coreografies de moltes pel·lícules d’acció de Hollywood) o a la llegenda atemporal, Bruce Lee. Fins i tot Tony Jaa, figura ara internacional després del seu èxit a Tailàndia amb la saga Ong-Bak, ha arribat a Hollywood amb un estil d’arts marcials que mai haguéssim pensat que es faria així d’internacional, el Muay Thai.

Però com sempre, els anys passen i sempre sorgeix algú per recollir el llegat d’una llegenda, i aquest senyores i senyors és Iko Uwais. Un home que ha portat l’estil del Pencak silat arreu del món amb pel·lícules tan salvatges i atractives com The raid o Merantau. Unes pel·lícules que han suposat un punt d’inflexió dins del món del gènere d’acció i arts marcials rodat fins al moment.

- Advertisement -

p8

- Advertisement -

Aparegut del no res, Iko Uwais s’ha convertit en un mestre dins del gènere, creant escola en el seu estil de lluita i deixant-nos clar que ha vingut per quedar-se. La seva història es remunta als seus avantpassats, ja que el seu avi va ser un mestre en l’art del Pencak silat, un estil de lluita típic d’Indonèsia que es practica a diversos països del sud-est asiàtic com per exemple a Singapur, Tailàndia, Vietnam o Brunei. Durant 10 anys Iko va voler seguir els passos del seu avi, i es va estrenar sense descans per convertir-se en un dels millors lluitadors del món en aquest estil d’art marcial.

Gràcies a aquest entrenament dur i constant, va guanyar al 2005 el campionat nacional del seu país i va ser llavors que Gareth Evans (director de la saga The raid i Merantau) va descobrir-lo i va decidir donar-li una oportunitat a la gran pantalla. Gareth va trobar en ell la innocència perfecte per les seves pel·lícules i a la vegada un entusiasme que feia molt fàcil treballar amb ell. Aquesta va ser una oportunitat que sense cap mena de dubte va saber aprofitar, ja que arran del seu primer paper a Merantau, Iko Uwais va començar a erigir-se en una de les sorpreses més internacionals del seu país.

Anys després aquest actor rodaria el que segurament és el punt d’inflexió més clar dins del cinema indonesi recent i segurament una de les millors sagues dels últims anys al continent asiàtic: The raid (Redada assassina). Una pel·lícula plena d’estil i bon gust que demostra que l’acció pot arribar a ser molt bella i a la vegada molt trepidant. Portada a terme per un director qui fa uns anys era un total desconegut i que avui dia és una perla que ningú vol deixar escapar. Un director que ha sabut reinventar un gènere que estava totalment mort, sobretot per les mans d’un Hollywood molt vingut a menys i per una indústria que no ha sabut mirar endavant en aquest aspecte. A vegades els efectes especials no són necessaris per fer un bon llargmetratge.

Avui dia, Iko Uwais ha arribat al punt més elevat dins del món del cinema, i ha rebut papers a pel·lícules com El poder del Tai Chi sota les ordres del sempre talentós Keanu Reeves o a Star wars: el despertar de la fuerza. A més, ara està preparant una nova iteració dins del cinema americà amb una pel·lícula anomenada Beyond Skyline, una obra de ciència ficció que promet ser una sorpresa.

Si voleu descobrir qui és aquest home i començar a degustar el cinema de qualitat que ha fet, us recomano que comenceu per veure Merantau i que després d’això us agafeu unes hores lliures per veure la saga The raid (de la qual en tindrem una tercera part l’any que ve) i Headshot, que demostren que el seu entrenament intensiu durant 10 anys ha estat molt més que un èxit.

- Advertisement -
Jay Ferhttp://asian-madness.blogspot.com.es/
'Asian Madness' és el nom d’un blog cinèfil que dedica els seus articles a endinsar-se i desgranar tot tipus de cinema asiàtic. Creat per Juanma Fernàndez, de 27 anys i cinèfil des de que té memòria, ha dedicat mitja vida a submergir-se i estudiar tot el que té relació amb el setè art tant de manera autodidacta com a través d’un curs a l’ESCAC. Actualment es dedica al sector de la logística fet que no li fa perdre la passió pel que més estima, el cinema.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents