El millor cinema d’autor s’atura a Barcelona

- Advertisement -

El cinema contemporani que ha triomfat al llarg del seu pas per diversos festivals internacionals, se citen a la vuitena edició del Festival de Cinema d’Autor, conegut com a D’A Film Festival. Enguany tindrà lloc del 26 d’abril al 6 de maig, mantenint així el nombre de dies respecte anteriors anys. De nou continua apostant pel cinema independent i d’autor, i aproxima el públic a operes primes i obres imprescindibles del panorama.

La programació inclourà més de 100 títols, combinant noms novells i directors festivals, així com films que han estat un èxit a festivals d’arreu del món, però també comptaran amb una selecció del millor i nou nascut a Espanya. Tot això en 10 dies dedicats a l’amor pel cinema, tant per les propostes arriscades com pel millor cinema d’autor. També s’oferirà l’opció a conversar amb els cineastes que hi siguin presents.

- Advertisement -

- Advertisement -

Entre els primers noms confirmats per al D’A 2018 les estrenes a Espanya de The Green Fog, el nou film de Guy Maddin, un treball experimental que parteix del Vértigo d’Alfred Hitchcock; First Reformed de Paul Schrader, mític guionista i director de la nova onada de cinema nord-americà dels 70; i Hannah del director italià Andrea Pallaoro, protagonitzada per Charlotte Rampling que va guanyar la Copa Volpi a la millor actriu per aquesta pel·lícula a la Biennale de Venècia 2017. També hi haurà Good Time, l’èxit dels germans Sadfie protagonitzat per Robbert Pattinson, que va ser de les millors presentades a Cannes la passada edició. A més, el film protagonitzat per la recent nominada a l’Oscar, Saoirse Ronan i dirigit per Dominic Cooke, sota el títol Chesil Beach, serà el que inaugurarà aquesta edició. 

No poden faltar en el festival noms indiscutibles i rellevants del cinema actual, clàssics incombustibles de l’autoria contemporània com Philippe Garrel i la seva darrera pel·lícula Amante por un día, protagonitzada per Esther Garrel i Éric Caravaca; Alive in France del director de culte Abel Ferrara; dues de les tres pel·lícules que Hong Sang-soo va dirigir al 2017, The Day After i La cámera de Claire presentades a Canes 2017; i Los fantasmas de Ismaël d’Arnaud Desplechin, protagonitzada per Mathieu Amalric, Charlotte Gainsbourg i Marion Cotillard. Al seu costat, nous referents autorals com la directora Valeska Grisebach i la multipremiada Western, o el director Jonas Carpignano amb el seu film A Ciambra, produït per Martin Scorsese, nominat als Independent Spirit Awards i guanyador del premi al millor actor al Festival de Sevilla.

‘Good Time’ (germans Sadfie)

La retrospectiva estarà dedicada al cineasta japonès Nobuhiro Suwa, que comparteix generació amb el mestre Kore-eda i Naomi Kawase. Al llarg de la seva carrera ha dirigit sis llargmetratges en 20 anys, els quals han guanyat diversos premis i han estat presents en els principals festivals d’arreu del món. El seu darrer projecte, Le lion est mort ce soir es va estrenar al Festival de San Sebastián. Tot i així, comercialment només ha vist la llum una de tota la seva filmografia, Yuki & Nina. La seva obra es podrà gaudir en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya a la seva seu.

Les seus del festival tornaran a ser les sales 1 i 2 dels cinemes Aribau Club, el Teatre i l’Auditori del CCCB, la Filmoteca de Catalunya, espais d’exhibició als quals se suma la sala Zumzeig. La programació d’arreu del món, està repartida en les seccions Direccions (mostrarà els projectes dels cineastes més consagrats mundialment), Talents (se centrarà en la trajectòria de directors que compten amb menys de 3 films a la seva carrera), Transicions (es dedicarà a impulsar als autors emergents que ja s’han fet un nom al sector), Sessions Especials i Focus.

‘Le lion est mort ce soir’ (Nobuhiro Suwa)

A més, com ja va succeir a les dues darreres edicions, el Tour D’A 2018 viatjarà a diverses ciutats del territori nostrat com Vilafranca, Vic, Berga, El Prat de Llobregat, Figueres, Igualada, Sitges, Sabadell o Manresa. Tot això gestionat en col·laboració amb la Diputació de Barcelona. De la mateixa manera, també s’expandirà a ciutats espanyoles com Madrid, A Corunya, Sevilla, Donosti o Gijón.

Una de les grans novetats és la col·laboració amb Dones Visuals i la seva iniciativa Acció Viver, que consta d’un programa d’acompanyament i assessorament a projectes audiovisuals liderats per dones que té com a objectiu impulsar les carreres de noves professionals i refermar les trajectòries d’aquelles creadores que ja tenen fins a dos llargmetratges estrenats. Durant el D’A 2018 hi haurà la segona fase d’Acció Viver que consistirà en trobades amb la indústria per buscar sinèrgies i finançament per als projectes seleccionats. A la convocatòria d’Acció Viver s’hi van presentar 43 projectes d’entre els quals se’n van triar sis que rebran assessorament i mentoratge de professionals com la guionista Isa Campo, la directora Roser Aguilar o la productora Valérie Delpierre.

- Advertisement -

A continuació, es pot veure el primer line up que ha presentat el festival, tot amb una estètica dels anys vuitanta, tant en la música, com el disseny i els colors vius:

- Advertisement -
Ylenia Cañadashttps://www.elcinefil.cat
Biòloga Molecular de professió i cinèfila per naturalesa. Els anys com a voluntària en el festival de Sitges han forjat la seva unió amb el cinema oferint-li l'oportunitat de col·laborar com a crítica i redactora per a diversos mitjans de comunicació nacionals, així com a realitzar la cobertura de festivals de cinema o esdeveniments culturals. Ha exercit com Jurat de la Crítica, Méliès d'Or i Jurat Jove en el Festival de Sitges, de la crítica al BCN Film Festival,, l'Americana, TerrorMolins, Sant Cugat Fantàstic, TaShort Fest, l'Alternativa o Sabadell Film Festival, entre altres. Ha estat cap de premsa i programadora del Festival de Cinema Fantàstic de Sant Boi (Fantboi) i actualment és codirectora i programadora de la Mostra de Cinema Nòrdic de Barcelona (Nòrdica). A més, és membre de la Associació Catalana de la Crítica i l'Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) i treballa en un cinema de Barcelona.

Articles relacionats

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Articles més recents